Fără precedent! Companiile farma au ‘imunitate’: nu vor răspunde în cazul efectelor secundare după vaccinare

 

AstraZeneca a primit protecție împotriva viitoarelor cereri de compensaţii pentru viitorul său vaccin împotriva Covid-19 din partea majorității țărilor cu care a încheiat până acum acorduri de aprovizionare.

În timp ce 25 de companii testează vaccinuri pe oameni și se pregătesc să imunizeze milioane de persoane după ce vor dovedi eficacitatea produselor, s-a pus întrebarea cine va plăti pentru eventualele cereri pentru compensații în cazul unor efecte secundare, acesta fiind un subiect dificil în negocierile referitoare la livrări.

„Aceasta este o situație unică, în care noi, în calitate de companie, nu ne putem asuma riscul dacă… în patru ani vaccinul are efecte secundare”, a declarat Roud Dobber, reprezentant al conducerii companiei farmaceutice.

„În contractele convenite, cerem compensații. Pentru majoritatea țărilor este acceptabil să își asume riscul, deoarece este interesul lor național”, a mai arătat Dobber, adăugând că Astra și autoritățile de reglementare au ca prioritate siguranța și tolerabilitatea. El nu a menționat însă țările care au semnat aceste acorduri.

Oficialii UE au declarat că răspunderea pentru produse a fost printre punctele controversate ale eforturilor europene de a asigura oferte de aprovizionare pentru potențialele vaccinuri destinate Covid-19 de la Pfizer, Sanofi și Johnson&Johnson.

Cu toate acestea, Statele Unite au deja o lege care exclude cererile de compensații în cazul produselor care ajută la controlul crizelor de sănătate publică, sub forma unei Legi din 2005 privind pregătirea pentru situații de urgență.

AstraZeneca, al doilea cel mai mare producător de medicamente din Marea Britanie, s-a angajat să furnizeze un număr de peste 2 miliarde de doze de vaccin, fără profit, în cadrul unor acorduri cu Statele Unite, Marea Britanie și țările europene, printre alte națiuni și organizații.

Ofertele AstraZeneca diferă de cele mai multe ale companiilor concurente, pentru că aceasta și-a asigurat sprijinul guvernului pentru activitățile de producție și dezvoltare, în timp ce ce alte companii, precum GlaxoSmithKline, caută să negocieze un preț pentru un produs finit, care depinde de aprobare.

Pentru a susține cererea de a renunța la profituri din colaborarea de 1,2 miliarde de dolari din Statele Unite, AstraZeneca a acordat guvernului american acces la conturile financiare legate de aceste activități, potrivit Dobber.

Citiţi şi:

La ce ne putem aștepta de la vaccinul anti Covid-19?

ŞOCANT, INCREDIBIL DAR ADEVĂRAT. Oameni-cobai în experimente medicale (I)


 

yogaesoteric
11 noiembrie 2020


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More