5 emoţii care îţi slăbesc imunitatea

Deşi cei mai mulţi dintre noi ştim că există o corelaţie certă între imunitate şi starea generală a trupului, relaţia dintre un organism sănătos şi emoţii este mai puţin cunoscută.

Dacă tocmai te-ai vindecat de o răceală sau dacă pur şi simplu te simţi slăbit(ă), ştii ce ai de făcut. Poate că alegi să consumi mai multe fructe sau pur şi simplu optezi pentru o doză de suplimente alimentare naturale.

Însă ce se petrece în momentul în care emoţiile tale îi transmit trupului din ce în ce mai multe semnale?

Află că s-a demonstrat ştiinţific că persoanele care trăiesc emoţii benefice sunt predispuse spre o sănătate mai bună, în timp ce oamenii care se confruntă adesea cu stări de frică, depresie sau anxietate au un sistem imunitar mai slăbit.

Aşadar, te invităm să descoperi care sunt cele 5 emoţii principale care slăbesc imunitatea trupului tău şi care predispun spre îmbolnăvire:

  1. Tristeţea intensă

Un studiu realizat de mai mulţi cercetători de la Universitatea Princeton arată de ce tristeţea este una dintre cele mai dăunătoare emoţii pentru organismul nostru.

Cercetătorii au ales 52 de subiecţi răciţi (atât bărbaţi, cât şi femei) cărora le-au cerut să noteze pe o foaie cele mai frumoase, dar şi cele mai dureroase experienţe din timpul facultăţii. Pentru experienţele frumoase, li s-a cerut să noteze un eveniment care să evoce starea de „fericire intensă”, în timp ce experienţele neplăcute trebuiau redate printr-o stare de „tristeţe intensă”.

În timpul acestui exerciţiu autobiografic, activitatea creierului a fost măsurată. 30 dintre ei au scris doar în dreptul experienţei frumoase, iar 22 dintre ei în dreptul celei neplăcute. După 2 săptămâni, cercetătorii au evaluat starea lor de sănătate. Cei din prima categorie s-au vindecat fără a avea nevoie de antibiotice, în timp ce persoanele din grupa a doua au avut nevoie de un timp mai lung pentru vindecare.

  1. Starea de vinovăţie

Considerată drept emoţia cu cea mai joasă vibraţie, vinovăţia reprezintă un alt factor ce slăbeşte capacitatea trupului de a se apăra de agenţii patogeni. Repetarea unor afirmaţii de tipul „Nu pot să mă iert pentru ce am făcut”, „Mă simt vinovat(ă) pentru ceea ce trăieşti tu”, influenţează în mod nefast atât funcţionarea timusului, cât şi capacitatea organismului de a se autoapăra.

  1. Furia

Furia este o altă emoţie care slăbeşte rezistenta trupului uman. Deşi ea dăunează în mod preponderent zonei inimii (atât la nivel fizic, cât şi la nivel emoţional sau energetic), furia scade şi rezistenţa sistemului imunitar în fata bolilor. Deoarece emoţii precum furia şi frica activează reacţia „luptă sau fugi”, hormonii stresului accelerează bătăile inimii şi cresc tensiunea arterială.

  1. Invidia

Având în vedere mediul competitiv în care trăim în zilele noastre, invidia este una dintre cele mai întâlnite emoţii nefaste. În momentul în care trăim o stare de invidie sau proiectăm gândurile noastre neplăcute asupra altcuiva, trupul reacţionează.

  1. Frustrarea

Pe lângă faptul că ne împiedică să acţionăm aşa cum ne-am dori, starea de frustrare este resimţită şi la nivelul trupului nostru. În momentul în care simţim frustrare, sistemul imunitar slăbeşte şi este mai predispus la boli fizice sau emoţionale precum gastrita, depresia sau anxietatea.

 

Citiţi şi:
Şase emoţii nefaste care ne îmbolnăvesc
Profesorul Dulcan: «Să ne controlăm gândirea şi emoţiile, pentru că altfel ne putem îmbolnăvi»
Emoții care ne provoacă boli fizice. Somatizarea, o disfuncţie în relaţia dintre conştiinţă şi trup

 

 

yogaesoteric
2 aprilie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More