5 moduri în care tehnologia ne-a schimbat în rău
Cunoaștem cu toții numeroasele avantaje ale tehnologiei moderne. Totuși, utilizarea serviciilor și dispozitivelor electronice dezvoltate în ultimele decenii nu este lipsită de efecte perturbatoare. Tehnologia pe care o folosim zilnic ne afectează trupul şi ne poate schimba obiceiurile și personalitatea în moduri care se dovedesc nefaste de cele mai multe ori.
1. Efectul bulei informaționale
S-ar putea crede că rețelele sociale sunt instrumente create pentru reducerea diferențelor dintre punctele de vedere ale utilizatorilor, dar situația nu este chiar așa. De exemplu, algoritmii Facebook tind să le prezinte utilizatorilor conținut care se aliniază cu preferințele lor (ceea ce este de înțeles) și cu punctele lor de vedere (ceea ce ridică o serie de probleme). Drept urmare, utilizatorii rețelelor sociale este necesar să facă tot posibilul să caute puncte de vedere diferite de ale lor, însă majoritatea nu o fac.
Acest efect servește la accentuarea diferențelor, ajungându-se la situații în care grupurile interesate de diferite aspecte ale aceleiași probleme poartă doar conversații în contradictoriu. Interacțiunile dintre părți apar de obicei doar sub formă de conflict. Acest aspect a devenit cunoscut sub numele de „bulă de filtrare”, în care cei care își iau știrile de pe rețelele de comunicare virtuală au rareori parte de perspective noi provocatoare. Pe scurt, social media îți servește ceea ce vrei să auzi, nu ceea ce te-ar ajuta să înțelegi mai bine o anumită problemă.
2. Legătura dintre tehnologie și obezitate
La răspândirea obezității în jurul lumii au contribuit mulți factori. Este evident că omniprezentele smartphone-uri, tabletele, televizoare și console de jocuri au un rol important în a ne face mai sedentari. Totuși, un amplu studiu realizat de Institutul Milken, din SUA, a analizat nivelurile de obezitate în 27 de țări și a descoperit următoarele: pentru fiecare creștere cu 10% a sumei cheltuite de o țară pentru dispozitivele tehnologice, există o creștere de 1% a nivelului de obezitate.
Cu toată această tehnologie care ne ține lipiți de scaune, suntem mai puțin activi și ne-am schimbat obiceiurile alimentare. Multe programe guvernamentale și corporatiste – cum ar fi cele de consiliere gratuită pentru pierderea în greutate și acces subvenționat în sălile de fitness – au apărut tocmai pentru a contracara acest efect.
3. Internetul ne-a diminuat capacitatea de a fi atenți
Deși se știe că ne-a scăzut capacitatea de a fi atenți din cauză că citim tot mai mult în format digital, un proiect de cercetare finanțat de Microsoft pune aceste aspecte într-o perspectivă și mai clară. Folosind sondaje detaliate și scanări cerebrale EEG, cercetătorii au măsurat în două momente diferite, la 15 ani distanță, plaja de atenție a peste 2.000 de canadieni: o dată în anul 2000, aproximativ la începutul erei mobile, și încă o dată în 2015.
Rezultatul: durata medie de atenție a scăzut de la 12 secunde la 8 secunde. Așadar, o eroziune uimitoare de o treime din plaja de atenție în doar 15 ani. Deși arată că s-a constatat și o creștere a capacității de a efectua mai multe sarcini în același timp, raportul subliniază că oamenii au ajuns să aibă o capacitate de concentrare mai mică decât a peștilor de acvariu.
4. Smartphone-urile ne schimbă tiparele de somn
Un sondaj al revistei TIME desfășurat pe 4.700 de persoane a relevat că mulți respondenți sunt de acord cu afirmația: „Nu dorm la fel de bine ca înainte pentru că sunt conectat la tehnologie tot timpul”. În cazul celor cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, 25% au fost de acord cu acest enunț. Cu toate acestea, există și un motiv fundamentat științific pentru care utilizarea smartphone-ului seara ar putea fi dăunătoare pentru somn. Avem mecanisme naturale care ne ajută să știm când să ne trezim datorită modificărilor luminii ambientale.
Lumina „roșie”, percepută la amurg, semnalează trupului uman că este noapte, în timp ce lumina „albastră”, așa cum este percepută cu pleoapele închise, este semnalul că este timpul să te trezești. Această lumină „albastră” este văzută evident dimineața, dar este emisă și de smartphone-uri și tablete. Aceasta suprimă producția de melatonină, un hormon produs de glanda pineală care declanșează procesele somnului. Potrivit unui studiu de la Harvard, lumina „albastră” reduce, de asemenea, perioada totală de somn REM (faza cu mișcări rapide ale ochilor), care este crucială pentru sănătatea psiho-mentală.
5. Trimiterea de mesaje text ne afectează capacitatea de a comunica
Mesajele text au devenit principala formă de comunicare zilnică pentru aproape toată lumea. Chiar și persoanele din cele mai mari grupe de vârstă comunică acum mai mult prin text decât prin apeluri audio. Modul în care mesajele text ne afectează capacitatea de comunicare a fost studiat îndelung, reieșind că problema este foarte complexă. Cercetările realizate în ultimii ani arată că mesajele text ne diminuează capacitatea de a citi indiciile emoționale ale celorlalți. Astfel de indicii vizuale nonverbale sunt o componentă deosebit de importantă a oricărei conversații.
Psihologii avertizează că lipsa de experiență în această direcție poate fi deosebit de dăunătoare pentru dezvoltarea socială a tinerilor. În timp ce majoritatea adulților au intrat în era mobilă cu abilitățile sociale deja formate, pentru copii și adolescenți situația nu este deloc asemănătoare. Acești tineri s-ar putea găsi mai limitați în capacitatea de a purta o conversație față în față decât generațiile mai în vârstă.
Citiți și:
6 motive de îngrijorare pentru posesorii de telefoane de tip smartphone
Studiu: prezența unui smartphone lângă tine, atunci când desfășori activități intelectuale, reduce eficiența funcționării creierului
Dacă ai un smartphone cu Android, Google știe mai multe despre tot ce faci decât ai crede
yogaesoteric
4 aprilie 2021