O femeie a fost concediată în Spania pentru purtarea măștii sub nas

O angajată dintr-un supermarket din Spania a fost concediată pentru că la un moment dat nu a purtat masca în mod corespunzător la locul de muncă.

Judecătoria Socială nr. 6 din Santander a validat concedierea disciplinară a angajatei de la raionul de pește, care a refuzat să îşi pună masca potrivit recomandărilor autorităților.

Episodul s-a petrecut pe 27 mai 2020. După ce a văzut că angajata de la raionul de pește purta masca sub nas, o cumpărătoare a mers la managerul supermarketului şi a reclamat-o. Când ambii au apărut la raionul menționat, angajata a confruntat acuzațiile clientei, fără ca cerințele insistente ale responsabilului de magazine să o poată calma. „Dacă vreți, ne vedem pe stradă, fară uniformă”, a spus angajata, așa cum este înregistrat în relatarea faptelor dovedite ale sentinței. Trei săptămâni mai târziu, a primit scrisoarea prin care i s-a comunicat concedierea disciplinară.

În fața judecătorului, reprezentanții supermarketului au afirmat că lucrătoarea a încălcat reglementările de siguranță a muncii, care includ utilizarea impusă de autorități a echipamentelor de protecție personală.

Sentința, al cărei conținut este prezentat de publicaţia El Confidencial, susține că acțiunea angajatei, care a intentat procesul împotriva supermarketului, este necesar să fie încadrată în cadrul unor infracțiuni foarte grave. Aceasta, explică instanța spaniolă, pentru că „ea furniza servicii de vânzare a unui produs neambalat, pește, astfel încât reglementările de prevenire a riscurilor profesionale o obligau să folosească masca corect, acoperindu-și gura și nasul”.

După cererea făcută de manager și de reprezentanții supermarketului la proces, judecătorul a subliniat că angajata „nu numai că a ignorant cerințele managerului, ci i s-a și adresat pe un ton amenințător”. Prin urmare, instanța a decis că toate aceste fapte au fost suficiente pentru a se aplica cea mai gravă pedeapsă pentru un angajat: concedierea disciplinară.

În opinia avocatului José Luis Peñin, deși hotărârea judecătorească „nu stabilește un criteriu general care să poată fi aplicat tuturor încălcărilor normelor de protecție a muncii de această natură” (adică tuturor angajaților care la un moment dat nu poartă masca așa cum impus autoritățile), cazul „permite afirmarea gravității nesupunerii față de norme a unui lucrător atunci când aceasta este legată de prevenirea riscurilor în răspândirea de boli”, fie față de restul forței de muncă, fie față de alte persoane implicate. „Astfel constatăm relevanța pronunțării, un aspect care servește la combaterea permisivității pe care o au în general instanțele sociale față de comportamentele incorecte ale unor lucrători”, conchide avocatul supermarketului.

 

Citiți și:
Măștile ne transformă în robi obedienți
Minodora Ion, avocata care a contestat obligativitatea măștii: Am demonstrat că legislația și justiția sunt varză
Studiul Oxford răstoarnă tot ce se știa până acum: ‘Cazurile au explodat după introducerea măștilor. Nu ajutau nici la gripă’

 

 

yogaesoteric
4 aprilie 2021

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More