5 vitamine și minerale pentru dinți și gingii sănătoase

 

O nutriţie echilibrată este necesară nu doar pentru trupul tău, ci şi pentru sănătatea dinţilor şi a gingiilor tale. Consumând vitaminele şi mineralele de care ai nevoie, îţi asiguri o igienă orală optimă.

Iată cele 5 vitamine şi minerale esenţiale pentru dinţi şi gingii sănătoase:

1. Calciul

Este perfect pentru dinţi şi pentru oase, ajutându-le să se menţină în cea mai bună formă.

Produse lactate precum laptele şi iaurtul conţin un anumit tip de calciu care este uşor absorbit de trup. Dacă eşti vegetarian, optează pentru cereale, susan, verdeţuri precum, spanac, salată rocket şi broccoli.

2. Fosforul

Alături de calciu, fosforul este un mineral care se găseşte într-o cantitate importantă în trupul tău, iar în cel mai mare procent se regăseşte la nivelul dinţilor. Are un rol important în menţinerea integrităţii şi în restaurarea ţesuturilor. La nivelul gurii, fosforul lucrează împreună cu calciul pentru a menţine dinţii puternici.

Fosforul se găseşte în mâncăruri bogate în proteine, precum ouă, nuci, legume şi lactate. Se găseşte şi în cereale integrale, fructe uscate şi băuturi carbogazoase. Cei mai mulţi dintre noi ne luăm doza zilnică de fosfor din alimentaţie şi nu suntem nevoiţi să apelăm la suplimente.

3. Vitamina D

Aceasta joacă un rol importanta în menţinerea sănătăţii orale. Acest micronutrient spune intestinului tău să absoarbă calciul consumat şi să îl transporte în sistemul circulator. Dacă nu consumăm îndeajuns de multă vitamina D, organismul nostru va prelua calciul din oase.

4. Vitamina C

Vitamina C este bună pentru gingii. Este o componentă esenţială în formarea vaselor de sânge şi a ţesuturilor importante care susţin dinţii. Acest nutrient este foarte important şi în procesul de regenerare. Dacă există au deficit mare de vitamina C, gingiile încep să sângereze.

Poţi lua vitamina C din citrice, varză de bruxelles, spanac şi multe altele.

5. Vitamina A

Poate ai auzit deja că vitamina A este bună pentru ochi, dar este bună şi pentru întreaga sănătate orală. Ajută la menţinerea sănătăţii ţesuturilor, inclusiv a mucoasei din cavitatea bucală. Această vitamină se găseşte în două forme: vitamina preformată şi provitamina A. Prima se găseşte în produse precum ouă şi lactate. Provitamina A se găseşte în fructe şi legume şi este convertită într-o formă activă a vitaminei A de către trup.

Citiţi şi:

Vitamine și minerale necesare organismului uman

Lipsa unei nutriţii adecvate – adevărata cauză a apariţiei cariilor

Fluorul din pasta de dinţi şi din apă, un pericol pentru sănătate

 

yogaesoteric
9 martie 2020

 

Also available in: English Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More