Experții afirmă că «spălarea» mierii a generat un scandal internațional

 

Mierea conţine adesea substanţe periculoase precum plumbul, diferite alte metale grele sau medicamente.

 

Pot exista substanţe neaşteptate în mierea dumneavoastră. Experţii în siguranţa alimentelor au descoperit că mare parte din mierea vândută în SUA nu este de fapt miere, ci un amestec de sirop de porumb sau orez, îndulcitori de malţ sau substanţe dulci făcute în laborator, plus o cantitate minusculă de miere adevărată, potrivit site-ului Wired UK.

Și mai grav, s-a descoperit că o parte din miere – importată în principal din Asia – conţine toxine precum plumbul sau alte metale grele şi medicamente precum cloramfenicolul (un antibiotic foarte puternic), după cum se afirmă într-un comunicat al Departamentului de Justiţie din SUA.

Şi fiindcă mierea ieftină din China a fost aruncată pe piața americană la prețuri mici artificiale, aceasta este acum subiectul unor taxe de import adiţionale. Astfel că exportatorii chinezi trimit mierea în Tailanda sau în alte ţări, unde este reetichetată pentru a i se ascunde originile, după care ajunge tot pe piața din SUA, conform NPR.org.

În acest scandal internațional al „spălării” mierii, Departamentul de Justiţie a adus în fața instanței două companii americane şi cinci persoane care au vândut miere etichetată fals, ce conţinea cloramfenicol.

Honey Solution din Baytown, Texas, şi Groeb Farms din Onsted, Michigan, au fost sancționate cu amenzi de milioane de dolari şi li s-a impus să implementeze măsurile de rigoare, după o lungă anchetă realizată de Departamentul de Justiţie.

„Aceasta înseamnă foarte mult în industrie. Este primul caz în care o companie americană admite că a importat miere etichetată fals în cunoştinţă de cauză”, a afirmat Eric Wenger, preşedintele True Source Honey. True Source Honey este un consorţiu industrial cu un sistem de audit pentru garantarea adevăratei origini a mierii.

O soluţie posibilă pentru dilema provenienţei mierii a venit de la o sursă neaşteptată: astronomia. Un aparat cu laser pentru măsurarea ratei de dezintegrare radioactivă a izotopilor a fost inventat pentru a se căuta gaz metan pe Marte, conform Wired UK. Dar aceeaşi tehnologie poate fi utilizată pentru a analiza fumul care iese din mierea încălzită, sau din alt aliment, pentru a-i descoperi „amprenta” unică de carbon şi a-i determina astfel originea. O mostră de miere, de exemplu, se poate potrivi cu florile dintr-o anumită regiune geografică, prin această analiză laser.

Analiza mierii este o aplicaţie ideală pentru sofisticatul aparat, cu ajutorul căruia se poate deosebi mierea veritabilă de cea falsificată.

„Mierea se vinde scump. În locul ei se poate crea un produs fals care este foarte asemănător, folosindu-se zahăr, fără a fi nevoie de albine”, a declarat David Bell, director la Protium (compania care produce aparatul cu laser pentru măsurarea ratei de dezintegrare radioactivă a izotopilor).

Mierea nu este singurul aliment supus contrafacerii şi etichetării false. Uleiul de măsline este de obicei falsificat cu uleiuri ieftine şi vândut la preţuri premium, o practică ce se aşteaptă să ia amploare odată cu criza de ulei natural de pe piețele internaționale.

Cu ajutorul analizei amprentei unice de carbon „veţi şti, în cazul uleiului de măsline, dacă provine cu adevărat din Sicilia sau dacă a fost contrafăcut”, a explicat Damien Weidmann, specialist în spectroscopie laser la Rutherford Appleton Laboratory, Harwell, Marea Britanie.


Citiţi şi:

Alimente miracol

Albinele îi părăsesc pe oameni
 

 

yogaesoteric
16 martie 2016


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More