7 FENOMENE UIMITOARE care se petrec în trupul nostru când ne îndrăgostim
Ah, iubirea! Senzația de „fluturi în stomac”, de nerăbdare și de beatitudine! Când totul este roz, lucrurile merg bine, iar tu simți că plutești… Fiecare dintre noi a trăit – sau va experimenta, probabil – măcar o dată în viață sentimentul de a fi îndrăgostit.
Dar, dincolo de ce simțim atunci când suntem prinși în mrejele iubirii, există o întreagă știință, pe care oamenii caută să o înțeleagă. Savanții au studiat motivele pentru care comportamentul nostru se transformă atât de mult atunci când ne îndrăgostim.
Cercetătorii leagă acest comportament de „hormonii iubirii”, precum dopamina și oxitocina, care ne influențează emoțiile. În acest articol, vă prezentăm modul în care știința explică lucrurile surprinzătoare pe care le fac și le simt oamenii atunci când sunt îndrăgostiți.
1. Îndrăgostiții se poartă de parcă ar fi beți
După câteva pahare de vin, comunicarea devine mai ușoară, chiar și între cei care abia se cunosc. Oamenii devin mai încrezători, iar frica și anxietatea par să se evapore.
Oxitocina, unul dintre „hormonii iubirii”, influențează trupul exact la fel ca alcoolul. Ai observat că, de multe ori, oamenii beți vor să îmbrățișeze pe toată lumea din jur? Oxitocina mai este numită și „hormonul îmbrățișării”, fiindcă ne face să ne dorim să ne apropiem fizic de alți oameni.
2. Îndrăgostiții slăbesc sau se îngrașă
În psihologie există o expresie des folosită: „kilogramele iubirii”. Asta, deoarece multe cupluri au fluctuații de greutate la începutul unei relații.
Unii se îngrașă, iar alții slăbesc. Oamenii de știință au descoperit că perechile care se îngrașă împreună sunt cele mai satisfăcute de relația lor. Cercetătorii cred că acest fapt se petrece fiindcă cei doi simt mai puțină presiune și mai puțină teamă de a fi respinși din cauza înfățișării lor.
Pe de altă parte, studiile privitoare la oxitocina produsă de îndrăgostiți arată că acest hormon reduce foamea și reglează metabolismul. Așa că „fluturii din stomac” ar putea indica și faptul că vei pierde din greutate.
3. Li se modifică vocea
Savanții americani au realizat un studiu neobișnuit. Au pus mai multe persoane care începuseră recent o legătură romantică să dea telefoane. Alți participanți la studiu le-au ascultat vocile și puteau să-și dea seama cu ușurință dacă îndrăgostiții vorbeau cu un prieten sau cu persoana iubită.
În timpul conversației cu ființele iubite, vocile bărbaților au devenit mai înalte, iar vocile femeilor au devenit mai joase. Oamenii de știință cred că acest aspect se datorează faptului că fiecare partener vrea, în mod inconștient, să semene cu celălalt.
4. A fi îndrăgostit e similar cu a avea o obsesie sau o dependență
Adu-ți aminte de o perioadă în care erai îndrăgostit. Probabil că te gândeai continuu la persoana respectivă, voiai să petreci cât mai mult timp cu ea și prietenii îți spuneau că ai dezvoltat o obsesie.
Antropologul Helen Fisher a descoperit că la persoanele îndrăgostite se activează aceleași zone ale creierului ca în cazul dependenței de cocaină. De aceea, ne dorim să fim lângă oamenii de care ne-am îndrăgostit și ne simțim triști atunci când nu suntem lângă ei.
5. Îndrăgostiții dorm mai puțin
Studiile realizate de cercetătorii elvețieni au arătat că, în medie, o persoană îndrăgostită doarme cu o oră mai puțin pe noapte decât o persoană care nu este îndrăgostită. Mai mult, participanții la studiu nu se simțeau obosiți, așadar calitatea somnului nu le-a fost afectată.
6. Îndrăgostiților le sare inima din piept
Transpirație, ritm cardiac crescut, înroșirea feței: acestea sunt semne evidente de anxietate. Însă, începutul unei relații romantice, adică faza de atracție obsesivă, este însoțită de aceleași simptome. Așa că, dacă simți că te înroșești din cauza cuiva, probabil te-ai îndrăgostit de acea persoană.
7. Iubirea face durerea mai suportabilă
Mai multe studii au arătat că există o legătură între sentimentele de dragoste și modul în care percepem durerea. Mai mulți subiecți au participat la un experiment în care au fost supuși la diverși stimuli dureroși.
Așa s-a descoperit că cei care erau îndrăgostiți aveau o reacție mai slabă la factorii externi. Durerea moderată se reducea cu 40% atunci când îndrăgostiții priveau imaginea persoanei iubite, iar durerea mai intensă scădea cu 10-15%.
Savanții explică asta prin faptul că atenția participantului s-a mutat de la durere la persoana iubită.
Alți cercetători au descoperit că dopamina este produsă mai repede atunci când o persoană este îndrăgostită, iar acest proces are efectul unui analgezic natural.
Citiți și:
Ce se petrece în mintea noastră când auzim cuvintele «Te iubesc»?
Ce este energia subtilă, sublimă a iubirii? Ce se petrece în trupul și în creierul nostru când ne îndrăgostim? Descoperirile științei…
Un experiment uimitor cu o sensibilă cameră termografică detectează apoi dacă suntem cu adevărat îndrăgostiți
yogaesoteric
19 septembrie 2018
Also available in: Français