7 mistere istorice dezbătute intens de savanți

 

Arheologia ne-a pus de multe ori în fața unor descoperiri ale căror mistere dăinuie chiar şi în ziua de astăzi. Există numeroase episoade interesante ale trecutului care ascund secrete pe care, probabil, nu le vom afla niciodată.

Mai jos sunt enumerate șapte dintre misterele istorice care au fost intens dezbătute de savanţi.

1. Scrierea Rongorongo

 
Tăbliță de lemn cu scrire Rongorongo

Mulți au auzit de statuile Moai de pe Insula Paștelui, însă puțini cunosc celălalt mister asociat cu această insulă. Rongorongo este scrierea hieroglifică a locuitorilor timpurii ai aceste regiuni.

Este un aspect ciudat, dat fiind faptul că niciun alt popor oceanic nu folosea scrierea. Din nefericire, înțelesul textelor de pe tăblițe s-a pierdut, pentru că o epidemie de varicelă introdusă pe insulă de soldații din Peru a decimat populația băștinașă, Rapa Nui.

La vremea la care au fost descoperite tăblițele cu simboluri Rongorongo (în secolul XIX), nimeni de pe insulă nu mai era capabil să le citească.

2. Orașul pierdut Helike


Spre sfârșitul secolului II, scriitorul grec Pausanias a descris cum (cu 400 – 500 de ani mai înainte), într-o noapte, un cutremur puternic a distrus orașul Helike, iar un tsunami a măturat ce a mai rămas din metropola cândva înfloritoare.

Orașul, capitala Ligii Aheene, era un centru de închinare dedicat zeului antic Poseidon, stăpânul mărilor. Nu au existat alte mențiuni despre acest oraș până în anul 1861, când un arheolog a descoperit niște obiecte furate despre care se crede că proveneau din Helike, inclusiv o monedă de bronz cu efigia inconfundabilă a lui Poseidon.

 
Ruine de la Helike și o monedă (foto medalion) descoperită în zonă

În anul 2001, doi arheologi au reușit să localizeze ruinele orașului Helike sub noroiul și pietrișul de pe coastă, iar acum urmăresc să-și facă o imagine despre ascensiunea și decăderea bruscă a ceea ce a fost denumit „adevărata Atlantidă”.

3. Cadavrele din mlaștini

„Cadavrele din mlaștină” sunt denumirea generică dată sutelor de cadavre antice îngropate în mlaștinile din nordul Europei. Aceste cadavre sunt remarcabil de bine conservate, iar unele datează de 2.000 de ani.

 
Omul de Tollund (Danemarca), una dintre cele mai faimoase mumii din mlaștini

Pe multe dintre acestea există semne de tortură, ceea ce i-a făcut pe unii cercetători să postuleze faptul că aceste victime nefericite sunt rezultatul unor sacrificii rituale.

4. Prăbușirea minoenilor

 
Ruinele de la Knossos, capitala minoenilor

Minoenii sunt cel mai bine cunoscuți pentru legenda lui Tezeu și a Minotaurului, însă cel mai interesant aspect este prăbușirea acestei civilizații cândva mărețe.

Mulți istorici se concentrează asupra prăbușirii Imperiului Roman, însă prăbușirea minoenilor este un mister și mai mare. Cu 3.500 de ani în urmă, insula a fost zguduită de o erupție vulcanică uriașă, care s-a petrecut pe insula învecinată, Thera. Arheologii au descoperit tăblițe care au arătat că minoenii au rezistat încă 50 de ani după erupție, apoi au dispărut definitiv.

Teoriile privitoare la sfârșitul lor spun că cenușa vulcanică a acoperit insula și a devastat recoltele sau că societatea, slăbită de dezastru, a fost, în cele din urmă, ocupată de greci.

5. Pietrele de la Carnac

Toată lumea a auzit de Stonehenge, însă puțini cunosc pietrele de la Carnac. Este vorba de 3.000 de pietre megalitice dispuse în linii perfecte pe o distanță de 12 kilometri pe coasta bretonă, în nord-vestul Franței.

Mitologia privitoare la aceste pietre spune că vrăjitorul Merlin a transformat soldații din legiunile romane în pietre. Unele tentative de a explica fenomenul sugerează că pietrele ar fi un detector de cutremure sofisticat.

Identitatea oamenilor din neolitic care au construit ansamblul este necunoscută.

6. Mumiile de la Tarim

La începutul anilor ’90, s-a făcut o descoperire uimitoare: mumii vechi de 2.000 de ani au fost descoperite în bazinul Tarim, în vestul Chinei. Însă și mai uimitor este faptul că mumiile aveau părul blond și nasurile lungi.

În 1993, profesorul Victor Mair a prelevat ADN de la mumii și testele sale au confirmat faptul că toate cadavrele erau de sorginte genetică europeană.

Texte chineze din mileniul I î.e.n. menționează grupuri de caucazieni care trăiau în estul îndepărtat și care sunt denumite Bai, Yeuzhi și Toharieni. Însă nicio sursă nu spune cum sau de ce au ajuns aici.

7. Dispariția civilizației din Valea Indusului

Civilizația antică din Valea Indusului se întindea din vestul Indiei până în teritoriul de azi al Afganistanului și avea o populație de peste 5 milioane de oameni.
Această civilizație, cea mai veche din India, era cu adevărat impresionantă. Prăbușirea sa inexplicabilă și bruscă rivalizează cu declinul civilizației Maya.

Acești oameni aveau o civilizație avansată, cu un sistem de canalizare foarte sofisticat și băi imaculate.

Nu există până acum dovezi arheologice despre existența unor armate, sclavi, conflicte sau alte aspecte ale altor civilizații antice. Nimeni nu știe care a fost soarta acestor oameni.

Citiţi şi:

Ce se ascunde sub capetele din Insula Paştelui

17 artefacte care dovedesc că au existat civilizaţii preistorice avansate (I)

 

yogaesoteric
28 aprilie 2020

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More