Scrisoare explozivă a lui Chris Hughes, co-fondator al Facebook

 
Chris Hughes, unul dintre cei patru cofondatori ai Facebook, a adresat guvernului SUA o scrisoare explozivă cerându-i să „spargă” monopolul companiei, care îi oferă directorului general Mark Zuckerberg o influenţă care merge mult mai departe decât a oricărei alte persoane din sectorul privat sau din guvern.

„Este timpul să se rupă Facebook”, afirmă Huges într-un amplu articol de opinie publicat în New York Times, în care face o descriere a „impresionantei” puteri pe care Zuckerberg – al cărui prieten şi coleg a fost la Universitatea Harvard – a acumulat-o datorită unei combinaţii de dominare a pieţei şi lipsă a unei reglementări a supervizării.

„Influenţa lui Mark este teribilă, mergând mult mai departe decât a oricărei persoane din sectorul privat sau din guvern. Controlează trei platforme de comunicaţii, Facebook, Instagram şi WhatsApp, pe care mii de milioane de persoane le folosesc în fiecare zi!”, scrie Huges.

El susţine că de fapt „consiliul de conducere al Facebook funcţionează mai mult ca un comitet asesor decât ca un supervizor, pentru că Mark controlează în jur de 60% din acţiunile cu drept de vot”.

„Numai Mark poate decide cum să se configureze algoritmii Facebook pentru a determina ce să vadă persoanele pe paginile lor, ce setări de confidenţialitate pot utiliza şi chiar ce mesaje sunt livrate”, arată cel care în urmă cu 15 ani a creat reţeaua socială împreună cu Zuckerberg, Dustin Moskovitz şi Eduardo Saverin.

În aceeaşi linie, continuă Hughes, Zuckerberg „stabileşte regulile cu privire la modul de a distinge discursul violent sau incendiar de o simplă ofensă, şi poate alege să închidă un competitor prin achiziţionarea, blocarea sau copierea acestuia”.

Concentrarea directorului Facebook asupra creşterii companiei l-a făcut „să sacrifice securitatea şi curtoazia pentru clicuri”, fără a se gândi „cum algoritmul News Feed ar putea schimba cultura, ar putea influenţa alegerile şi împuternici liderii naţionalişti”, s-a întrebat el.

Creşterea explozivă a companiei în decursul ultimului deceniu a „uimit” legislatorii care „şi-au ignorat responsabilitatea de a se asigura că americanii sunt protejaţi şi pieţele sunt competitive”, a scris Huges.

Aşadar, a afirmat el, „Guvernul Statelor Unite este necesar să ia două măsuri: să spargă monopolul Facebook şi să reglementeze compania astfel încât să fie mai responsabilă faţă de americani”.

Pentru aceasta, el propune să se utilizeze legi antitrust pentru a împărţi Facebook în mai multe companii independente, începând cu Instagram şi WhatsApp, ale căror achiziţii nu ar fi fost cazul să fie permise niciodată, spune el.

Citiţi şi:

Companiile tehnologice mari conspiră întru cenzură

Facebook nu este deloc ceva de încredere, acuză un fost manager al gigantului americanyogaesoteric

28 aprilie 2020

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More