7. Unicul templu viu se afla în noi înşine

Aveam deja pregătită o întrebare pe care ezitasem să o pun, cu toate că era foarte importantă pentru mine în acel moment: cum să ne depăşim descurajarea? Abia îmi formulasem această întrebare foarte clar în minte şi iată că Yoga Swami răspunse la ea instantaneu.

„Să vedem mai întâi ce este descurajarea. Vreţi, fără îndoială, să spuneţi pesimismul, nu-i aşa? Pesimismul şi optimismul sunt două moduri diferite, diametral opuse, de a reflecta în propria noastră fiinţă ACEEAŞI REALITATE. Ele sunt, putem spune, cele două feţe ale aceleiaşi monede. Nu eşti deloc în condiţii bune atunci când eşti pesimist faţă de starea în care te afli atunci când eşti optimist dar, cu toate acestea, nu eşti în condiţii extraordinar de bune când eşti optimist, faţă de starea în care te afli când eşti pesimist.

Reflectându-se amândouă în stări distincte de bucurie şi tristeţe, atât optimismul cât şi pesimismul sunt doar unghiuri diferite sub care priviţi viaţa, care pentru cel înţelept rămâne MEREU ACEEAŞI. Pentru cel care nu a atins încă eliberarea, optimismul este totuşi de preferat pesimismului.

Cel înţelept şi complet detaşat realizează însă că ÎN REALITATE nu este nici una nici alta. Dacă priveşti atent, cu înţelepciune şi detaşare viaţa, exact aşa cum EA ÎN REALITATE este – şi nu numai dintr-un unghi oarecare – dacă poţi permanent s-o percepi profund şi detaşat în afara acestei dualităţi, abia atunci nu mai eşti NICIODATĂ nici pesimist, nici optimist. Dacă realizezi măcar odată această stare şi o păstrezi apoi mereu eşti deja liber”. În timp ce Yoga Swami vorbea, a intrat atunci o doamnă, o americancă (aşa cum aveam să aflu mai târziu) ceva mai în vârstă, care şi-a scos repede sandalele şi ni s-a alăturat aşezându-se pe sol.

Modul său foarte familiar de a surâde fiecărei persoane prezente şi maniera afectuoasă de a-l saluta pe Yoga Swami arătau deja că venea adeseori în vizită la această colibă.
„Ce-aţi mai făcut între timp?” o întrebă, plin de veselie, Yoga Swami.

„Am fost la templul hindus de aici, din apropiere. Este pentru mine un loc atât de liniştit”.

„Vreţi probabil să spuneţi la templul de piatră?” întrebă Yoga Swami râzând. „Aţi fost de fapt să adoraţi nişte zei din piatră în templul de piatră! Să ştiţi însă că în realitate nu există decât un singur templu cu adevărat viu şi divin şi acesta este chiar templul din noi înşine, iar pentru a-l găsi cu adevărat pe Dumnezeu trebuie mai întâi să cunoaştem cât mai bine, EXACT acest templu din noi înşine. Nu vă faceţi iluzii deşarte căci în realitate nu există alt templu. În afară de NOI ÎNŞINE nimeni nu ne poate salva sau elibera”.

„Şi atunci Iisus? Dar Buddha? Nici măcar ei nu pot să ne ajute?” strigă americanca. După atitudinea sa, era clar că întrebarea sa nu-i era deloc motivată de dorinţa de a afla adevărul, ci mai curând era o reacţie vie, provocată de remarcile lui Yoga Swami, care apărea la susceptibilităţile sale religioase, profund rănite de aceste cuvinte.

„Să ştiţi că atât BUDDHA cât şi Iisus, ÎNAINTE DE TOATE s-au eliberat şi s-au salvat pe ei înşişi prin propriile lor eforturi consecvente. După aceea preoţii, limitaţi şi dogmatici, au pus mâna pe nişte maculatură fără valoare, care în realitate reprezintă experienţa lor VIE ca eliberaţi, şi au propagat-o fără ca ei în realitate să fi atins nici măcar un sfert din ceea ce se spune acolo. Preoţii au acţionat în această direcţie ca nişte proşti.

Pentru a realiza pe Dumnezeu în tine însuţi şi pentru a atinge starea de eliberare şi pentru a atinge starea de eliberare ultimă fiecare trebuie să acţioneze şi să lucreze personal pentru sine, în această chestiune spirituală. Să nu-l credeţi niciodată pe cel care vă promite că doar el singur vă ajută în timp ce voi nu trebuie să faceţi nimic. Cineva cu adevărat capabil poate doar să ne impulsioneze periodic, dar nimeni nu ne va ajuta mereu în locul nostru pentru că ţineţi minte, nimeni în afară de DUMNEZEU nu este capabil să o facă. Un altul, chiar foarte puternic, ne poate doar arăta cărarea, ne poate chiar impulsiona uneori prin exemple, dar calea trebuie totdeauna să o străbatem aproape singuri”.

Yoga Swami a continuat astfel să vorbească inspirat iar noi îl ascultam cu o atenţie extraordinară, sorbindu-i plini de aspiraţie fiecare cuvânt şi preţuind extaziaţi fiecare clipă petrecută în acea colibă misterioasă cu aspect mizer. La un moment dat am remarcat că mai multe persoane veniseră şi stăteau acum în picioare la intrarea strâmtă a colibei care acum devenise neîncăpătoare.

„De ce veniţi cu toţii să mă vedeţi?” Era o întrebare precisă care era adresată fiecărei persoane prezente şi nu numai, ultimilor vizitatori. „Şi eu sunt la fel de prost aproape ca oricare dintre voi. Caut, tatonez în tenebre, urmăresc să înţeleg. Ştiu că ignorantul este învăluit în tenebre dar mai ştim, de asemenea, că până şi înţeleptul realizează că şi el este învăluit în tenebre, mult mai groase. Eu nu vă pot ajuta cu adevărat. Numai Dumnezeu poate să vă ajute cum şi cât crede El de cuviinţă prin intermediul meu care sunt unealta Sa umilă şi supusă. Nu uitaţi niciodată! Totul provine numai de la Dumnezeu, eu nu am niciodată nimic şi prin urmare nu vă pot oferi nimic. Nu puteţi dobândi nimic de la mine aici. Totul a fost şi este de la Dumnezeu. Nimeni nu mă crede că sunt un prost. Şi totuşi, eu ştiu foarte bine că sunt un prost”.

„Dar nu sunteţi deloc un prost” îi replică prompt, pe un ton sec americanca, nerăbdătoare parcă să-i demonstreze falsa modestie.

„Poate, admise într-un târziu Yoga Swami, poate că într-adevăr sunt un prost de un gen cu totul diferit – un prost care, fiind conştient, admite de bunăvoie realitatea prostiei sale”.


Yoga Swami a părăsit definitiv planul fizic (MAHASAMADHI) şi a murit acum câţiva ani, dar ceea ce el ne-a comunicat atunci în maniera sa directă şi dezinvoltă care l-a caracterizat toată viaţa, va rămâne mereu pentru noi ca un adevăr viu, fiind fără îndoială o sursă de inspiraţie pentru toţi cei care l-au întâlnit. Experienţa de neuitat pentru noi, de a fi putut să conversăm cu un eliberat în viaţă în acea memorabilă întrevedere, a fost şi a rămas pentru mine cu mult mai instructivă şi mai edificatoare decât lectura unui mare număr de cărţi despre YOGA sau eterna înţelepciune spirituală ce conduce la descoperirea în noi înşine a lui Dumnezeu cel viu şi atotputernic.

Înapoi


Citiţi şi câteva gânduri pline de înţelepciune ale lui Yoga Swami…

yogaesoteric.net

Also available in: English

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More