8 uleiuri esenţiale cu proprietăţi medicinale remarcabile
Uleiurile esenţiale sunt compuşi aromatici puternici, complecşi din plante vii şi, în funcţie de varietate, sunt extraşi din petale de flori, seminţe, rădăcini, scoarţă, coaja unui fruct etc.
Ele sunt folosite de sute de ani, iar efectele lor miraculoase asupra fizicului şi psihicului uman constituie în continuare un subiect important în atenţia oamenilor de ştiinţă.
Iată câteva uleiuri esenţiale cu proprietăţi medicinale remarcabile:
Uleiul de rozmarin
Uleiul esenţial de rozmarin stimulează starea de vigilenţă şi este foarte indicat să îl aveţi la îndemână pe birou. Este, de asemenea, renumit pentru îmbunătăţirea memoriei.
Rozmarinul ajută glandele suprarenale, este eficient în tratarea astmului, bronşitei, durerilor de cap, artritei şi gutei.
De asemenea, stimulează creşterea părului, promovează sănătatea scalpului şi reduce celulita.
Studiile au arătat ca uleiul esenţial de rozmarin este eficient în combaterea tumorilor canceroase ovariene şi de ficat.
Uleiul de ricin
Compresele cu ulei de ricin sunt plasate pe piele pentru a creşte circulaţia şi pentru a promova vindecarea şi regenerarea ţesuturilor şi organelor afectate. Este folosit pentru a stimula ficatul, pentru a ameliora durerea, creşte circulaţia limfatică, reduce inflamaţia şi îmbunătăţeşte digestia.
Împachetările cu ulei de ricin sunt un tratament tradiţional holistic pentru o serie de condiţii, cum ar fi: colecistita (inflamaţia vezicii biliare), epilepsie, diferite probleme hepatice, cum ar fi ciroza hepatică, sclerodermie, dureri de cap, apendicită, artrită, colită, tulburări intestinale, nevrite etc.
Uleiul esenţial de lămâie
Esenţa de lămâie susţine sistemul nervos simpatic. Are un conţinut ridicat de vitamina C şi antioxidanţi. Acest ulei te ajută să elimini paraziţii interni. Pe plan extern, uleiul esenţial de lămâie diminuează petele hepatice şi pigmentare; de asemenea, funcţionează ca un astringent natural.
Este antibacterian şi antiinfecţios: un singur difuzor poate ucide bacteriile meningococcus în 15 minute, bacilii tifici în 1 oră, Staphylococcus aureus în 2 ore şi pneumococii în 3 ore.
Uleiul esenţial de arbore de ceai (Tea Tree)
Are proprietăţi antifungice, antivirale, antibacteriene, antiparazitare şi antiseptice, ceea ce face acest ulei alegerea ideală pentru orice problemă microbiană.
Ajută la regenerarea ţesutului cutanat, şi astfel este ideal pentru arsuri, leziuni, muşcături de insecte, răni adânci, acnee, herpes, infecţii fungice, scalp uscat, păduchi, eczeme, psoriazis şi piciorul atletului.
De asemenea este eficient în combaterea infecţiilor bacteriene dar şi a mucegaiurilor – în acest ultim caz utilizaţi-l ca spray sau într-un difuzor.
Uleiul esenţial de eucalipt
Este antiseptic, bactericid şi are proprietăţi dezinfectante fiind recomandat în tratarea problemelor respiratorii care afectează gâtul, bronhiile şi sinusurile. Subţiază mucusul, acţionează ca un expectorant şi ameliorează tusea, febra şi congestia sinusurilor.
Esenţa de eucalipt calmează, de asemenea, muşchii, nervii şi durerile articulare. Ameliorează simptomele urinare, inclusiv ale vezicii urinare şi infecţiile.
Uleiul esenţial de mentă
Menta stimulează energia şi vigilenţa în sfera conştiinţei; este deosebit de utilă dacă vreţi să eliminaţi cofeina sau zahărul din dietă, deoarece vă va oferi acel impuls natural de energie pe care organismul s-a obişnuit să-l primească. Ameliorează, de asemenea, durerile de cap.
Menta este antibacteriană şi ajută în tratamentul intoxicaţiilor alimentare şi al altor maladii digestive.
Utilizaţi acest ulei pentru a preveni infecţiile gingivale şi alte probleme ale cavităţii orale, pentru că menta ucide bacteriile din gură.
Uleiul esenţial de lavandă
Este liniştitor, tratează depresia şi calmează sistemul nervos. Poate fi folosit în băile de relaxare, în difuzor sau ca ulei de masaj. Ameliorează durerile de cap, migrenele şi tensiunea nervoasă.
Lavanda este antibacteriană şi, prin urmare, foarte bună pentru problemele de piele şi ale scalpului, inclusiv răni deschise, acnee chistică, muşcături de insecte, arsuri, mătreaţă.
Acest ulei esenţial decongestionează sinusurile şi căile respiratorii.
Uleiul esenţial de trandafir
Este calmant şi ameliorează depresia; sprijină vindecarea în urma şocurilor, a traumelor emoţionale. Stimulează încrederea în sine şi este afrodiziac.
Poate regenera celulele, ceea ce îl face potrivit pentru întinerirea pielii, estomparea ridurilor, vergeturilor şi reducerea cicatricelor.
De asemenea, este de ajutor în tulburări ale ciclului menstrual şi probleme de reproducere, inclusiv impotenţă şi frigiditate.
Notă: Când sunt aplicate pe piele, majoritatea uleiurilor esenţiale se folosesc în combinaţie cu un ulei purtător, cum ar fi ulei de nucă de cocos, ulei de măsline sau ulei de jojoba, pentru a evita iritarea.
Este necesar să fie diluate mult atunci când sunt utilizate pentru copii sau gravide.
Consultaţi-vă întotdeauna cu un specialist în terapii cu remedii naturale atunci când doriţi să le folosiţi în scop terapeutic.
Citiţi şi:
Efectele benefice ale uleiurilor esenţiale asupra sănătăţii umane în general şi asupra bunăstării creierului, în special
5 uleiuri esenţiale eficiente în tratamentul cancerului
Ştiinţa magică a aromoterapiei de-a lungul veacurilor (1)
yogaesoteric
17 aprilie 2021