Un cuplu din SUA şi-a construit o casă cu doar 30.000 de dolari, independentă energetic. Nu mai plătesc rate la bancă sau facturi de utilităţi!
Ce-ar fi dacă aţi putea construi o casă ieftină, eficientă energetic, care este independentă de sistem, cu mai puţin de 30.000 de dolari şi aţi spune „la revedere” facturilor lunare şi ratelor ipotecare? Sună prea frumos ca să fie adevărat? Ei bine, un cuplu din Bisbee (Arizona, SUA) a făcut această mică fantezie să devină realitate. Karen şi Bill, în vârstă de 50 de ani, au început să-și construiască o casă de 55 de metri pătraţi în anul 2010 şi s-au mutat în ea 18 luni mai târziu.
Deşi au muncit mult la construirea și amenajarea casei, ei se bucură de noua lor locuință şi de stilul lor de viaţă în fiecare zi. Cu excepţia costurilor serviciilor de internet şi a taxelor de proprietate, ei nu mai plătesc niciun dolar pentru apă, căldură, gaze sau electricitate. Mai mult decât atât, ei nu au nicio datorie şi au devenit experţi în grădinărit, pentru a-şi asigura alimentele de care au nevoie.
Într-un videoclip de 20 de minute, Karen şi Bob îşi prezintă cu mândrie casa lor mică şi frumoasă din Arizona. În videoclip, Bob explică faptul că a folosit principiile de bază ale designului solar, cu ferestre orientate spre sud şi sud-est. Cuplul a făcut un efort real pentru a recicla cât de mult s-a putut. Cu excepţia unui frigider eficient energetic, totul în casa lor este second-hand, primit cadou sau un obiect căruia i-a fost schimbată destinaţia. Pereţii din baie, de exemplu, sunt realizaţi din foi de tablă, care au fost luaţi dintr-o curte, în timp ce ferestrele au fost luate dintr-o magazie părăsită.
În proiectarea casei, s-a optat pentru un spațiu deschis pentru bucătărie şi zona de living. Pentru a crea un sentiment de spaţialitate, cuplul a instalat un acoperiş înclinat, care în plus permite colectarea apei de ploaie ce este folosită apoi pentru a uda plantele.
Cele mai multe materiale de construcţie şi piese de mobilier au fost primite gratuit de nonconformistul cuplu, astfel că cele mai mari costuri le-au avut cu sistemele solare şi septice. Ei au instalat şase panouri solare pentru a alimenta casa şi alte patru mai mici pentru a asigura funcționarea pompei de apă.
Întrebați ce sfat ar da altora care vor să construiască o locuinţă similară cu a lor, răspunsul celor doi a fost simplitatea. Dacă nu sunteţi vreun inginer constructor, a crea o casă de la zero nu este un lucru uşor. Însă Karen recomandă să faceţi un plan simplu şi să-l urmaţi. Dacă veți simţiţi nevoia, vă puteţi extinde după aceea, construind și alte camere. Pe lângă simplitate, motivaţia este, de asemenea, un factor-cheie pentru a face o astfel de realitate să devină vis.
Citiți și:
Femeia care trăieşte în afara reţelelor de consum de 30 de ani
Un cuplu a construit o altfel de «casă verde». Se încălzesc iarna şi au legume pe tot parcursul anului
Văzută din faţă, pare o locuinţă normală dar privind-o din lateral vei constata că este o casă cu totul aparte!
yogaesoteric
1 iulie 2017