Panică de pomană? Cât de îngrijorătoare sunt noile variante covid-19
De când China a pus capăt politicii „zero-covid” la sfârșitul lunii decembrie, spitalele sale au fost copleșite de cazuri. Dar, pe măsură ce cresc îngrijorările cu privire la amenințarea unor noi variante, Beijingul a fost criticat de organismele mondiale de sănătate pentru lipsa de transparență în ceea ce privește prevalența virusului în țară.
Cel puțin 15 țări au introdus testarea obligatorie a covid pentru călătorii care sosesc din China, în principal pentru a se asigura că nicio variantă periculoasă nu rămâne nedetectată.
Dar este posibil ca această creștere bruscă a ratelor de infecție să conducă la variante puternice din China sau din alte țări cu un număr mare de cazuri în prezent?
Șansele sunt considerate reduse de mulți epidemiologi, deși aceștia rămân îngrijorați de faptul că lipsa de transparență din unele țări ar putea împiedica detectarea.
Reprezentanții Gisaid, depozitul global de genomuri care permite oamenilor de știință să urmărească coronavirusul pe măsură ce acesta suferă mutații, au declarat că toate probele încărcate în baza de date „seamănă foarte mult cu variantele cunoscute care circulă la nivel global, observate în diferite părți ale lumii între iulie și decembrie”.
Dar este „o greșeală gravă” concentrarea doar pe achiziționarea de date oportune din China, deoarece „noi variante semnificative pot apărea oriunde în lume”, spune Peter Bogner, directorul executiv al Gisaid. „Din păcate, începem să vedem cum apar lacune de supraveghere în întreaga lume”, a declarat el pentru Financial Times.
Oficialii occidentali din domeniul sănătății spun în privat că verificările asupra călătorilor au fost introduse în mare parte pentru a evita ca eventualele variante să se răspândească nedetectate, dar că măsurile actuale nu sunt justificate de nicio amenințare existentă.
Un oficial european de rang înalt, care a refuzat să fie numit, a declarat că a fost o decizie „politică”, citând „guvernele care vor să fie văzute ca protejându-și propriul popor”.
Ratele actuale intense de transmitere virală fac de înțeles faptul că țările iau măsuri pentru a-și proteja cetățenii, a menționat OMS.
De unde provin?
Virușii suferă în mod inevitabil mutații genetice pe măsură ce se reproduc în gazdele lor. Câteva variante prosperă pentru că se răspândesc mai ușor între oameni decât tulpinile existente, depășind apărarea imunitară a acestora și legându-se mai eficient de celulele umane.
Există teorii concurente cu privire la originea exactă a noilor variante, deoarece este imposibil să se identifice adevăratul pacient zero, primul purtător al virusului.
Cea mai populară opinie în rândul virusologilor este că cele mai multe variante semnificative rezultă în urma unei infecții cronice la o persoană fără imunitate care nu poate elimina virusul timp de câteva luni, ceea ce dă timp unei serii de mutații să se dezvolte.
Variantele care vor prospera vor depinde de nivelele de imunitate ale populației.
Citiți și:
Kraken-covid, cea mai contagioasă variantă
Dr. Ryan Cole: Știm acum că vaccinul este mai periculos decât virusul ‒ Celulele nu mint, cheagurile nu mint, organele lezate nu mint
yogaesoteric
14 februarie 2023