Zâmbetul, cel mai puternic instrument al tău
Zâmbetul este cel mai puternic instrument. Oamenii zâmbesc atunci când se află în grupuri, însă acesta nu este doar un semn că ei se simt bine. Zâmbim cu un anumit scop şi astfel emitem anumite semnale lumii din jurul nostru. Prezentăm mai jos 10 mesaje pe care le poţi transmite prin zâmbet.
Oamenii pot avea încredere în tine
Într-o lume în care fiecare se luptă pentru sine, în cine poţi să mai ai încredere? Unul dintre semnele care arată că poţi avea încredere în cineva este zâmbetul. Zâmbetul sincer le spune oamenilor că pot avea încredere în tine şi că eşti deschis să colaborezi. Oamenii care ne zâmbesc sunt consideraţi mai buni şi mai comunicabili. Mai mult decât atât, şi economiştii sunt de părere că zâmbetul este valoros deoarece, conform studiilor, clienţii pot avea mai mare încredere într-o persoană care le zâmbeşte decât în una care este permanent serioasă.
Zâmbeşti pentru a te autoapăra
Atunci când oamenii fac ceva mai puţin bun, deseori încep să zâmbească. E o formă de autoapărare? Potrivit studiilor este şi chiar funcţionează. Oamenii sunt mai buni cu tine atunci când le zâmbeşti. Nu contează dacă este un zâmbet însoţit de scuze, un zâmbet fals sau un zâmbet sincer. Întotdeauna funcţionează atunci când cineva este la un pas să te certe.
Te ajută să faci faţă situaţiilor incomode
Ai uitat să-i cumperi soţiei un cadou? Sau ai uitat numele unui client foarte important? Un zâmbet timid ne ajută să facem faţă situaţiei. Respectiv, zâmbind timid şi având privirea în pământ, cei din jurul nostru vor dori mai degrabă să ne compătimească decât să ne certe sau să fie supăraţi pe noi.
Dorinţa de a corespunde aşteptărilor
Uneori zâmbim reciproc pentru că aşa fac oamenii educaţi şi astfel putem să evităm sentimentul de vinovăţie. Într-un experiment, oamenii au fost rugaţi să fie serioşi atunci când vor auzi noutăţi bune despre cineva dintre cei cunoscuţi. Practic toţi participanţii s-au simţit prost după aia şi le era frică că apropiaţii lor se vor supăra pe ei. Din acest motiv, zâmbim întotdeauna pentru a nu avea regrete mai apoi. Iar femeile simt o presiune mai mare în acest caz, decât bărbaţii.
Zâmbeşte pentru a scăpa de durere
Zâmbetul este cea mai bună metodă de a trece peste dezamăgiri. Chiar şi imitând un zâmbet, chiar dacă nu ai dispoziţie bună, poţi să obţii un efect pozitiv.
În cadrul unui experiment, participanţilor li s-au arătat filmuleţe triste. Cei care zâmbeau, se simţeau mai bine la final. Însă cei care nu au zâmbit, la final, îi priveau suspicioşi pe cei pe care tristeţea altora i-a făcut să zâmbească.
Zâmbeşte pentru claritate
Atunci când suntem nervoşi, atenţia noastră este scăzută. Încetăm să mai observăm ceea ce se petrece în jurul nostru.
Zâmbeşte!
Zâmbetul te va ajuta să te simţi mai bine şi să îţi îmbunătăţeşti capacitatea de gândire.
Îţi ascunzi gândurile
Psihologii continuă să afirme că zâmbetul este amăgitor. Într-un zâmbet sincer sunt puse în funcţiune şi buzele, şi ochii, nu doar gura. Ultimele cercetări au demonstrat că 80% dintre oameni sunt capabili să imite zâmbetul sincer şi strălucirea din ochi. Prin urmare, poţi să îţi foloseşti zâmbetul pentru a ascunde ceea ce gândeşti.
Cheia către un zâmbet sincer este să nu te grăbești. Atunci când zâmbim sincer, avem nevoie de jumătate de secundă. Un zâmbet fals apare pe moment. Oamenii nu cred în sinceritatea unui asemenea zâmbet.
Zâmbeşti şi câştigi mai mult
Ştim deja că economiştii au evaluat preţul zâmbetului, însă poate acesta să ne aducă bani reali? Un exemplu clar sunt chelnerii. Studiile au demonstrat că acei chelneri care zâmbesc mai mult primesc mai mult bacşiş. În general, oamenii care activează în domeniul serviciilor primesc mai mulţi bani pentru zâmbetul lor. Însă, totuşi, trebuie să fim atenţi. Utilizarea zâmbetului poate duce la epuizare emoţională. În asemenea cazuri zâmbetul te poate costa sănătatea.
Zâmbeşte şi lumea îţi va zâmbi înapoi în proporţie de, măcar, 50%. Una dintre plăcerile sociale care apar şi dispar brusc o primim atunci când zâmbim, iar persoana respectivă ne zâmbeşte înapoi. Probabil nu ai observat, însă aşa este.
Zâmbeşte şi trăieşte mai mult
Dacă niciuna dintre cercetări nu te-au convins să zâmbeşti mai mult, mai prezentăm încă una: oamenii care zâmbesc mai mult trăiesc mai mult. O cercetare a companiei Abel&Kruger, analizând imaginile unei echipe de baschet, a constatat că, cei care zâmbeau în poze, au trăit cu 7 ani mai mult. 🙂
Citiți și:
Unele revelaţii fundamentale ale îngerilor despre puterea cea tainică a surâsului
Un singur zâmbet natural poate stimula creierul uman precum 2.000 de ciocolate!
Farmecul de neuitat al unui zâmbet
Tehnica surâsului interior
yogaesoteric
1 martie 2018