Inteligența artificială va dicta pe piața muncii?
Inteligența artificială este din ce în ce mai mult integrată în diverse locuri de muncă, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la rolurile care ar putea fi eliminate și ce este necesar să facă lucrătorii pentru a-și proteja cariera.
„Inteligența artificială a fost un domeniu cu o creștere continuă a creării de noi posturi, pe măsură ce multe dintre sarcinile de rutină sunt automatizate”, a declarat pentru The National vicepreședintele companiei de consultanță tehnologică Gartner, Arun Chandrasekaran.
Cei care adoptă IA vor beneficia de timpuriu de avantajele aduse de competitivitate și de crearea de noi posturi specializate, susține Harish Dunakhe, director senior de cercetare la International Data Corporation.
Dar cum rămâne cu rămașii în urmă? Un raport al băncii Goldman Sachs a arătat că abordarea pe scară largă a inteligenței artificiale va afecta 300 de milioane de locuri de muncă, dar ar putea crește productivitatea globală cu 1,4 puncte procentuale pe parcursul unui deceniu, mai ales în economiile dezvoltate.
Se estimează că piața globală de inteligență artificială va depăși 1,7 trilioane de dolari în 2030, față de 93,5 miliarde de dolari în 2021, extinzându-se la o rată de creștere anuală compusă de peste 38%, indică datele de la Grand View Research.
Inteligența artificială la locul de muncă nu este o noutate – roboții utilizați în rolurile de servicii pentru clienți și mașinile care se conduc singure sunt câteva exemple bune – dar a luat amploare odată cu apariția inteligenței artificiale generative, care se consideră că ar putea înlocui rolurile umane.
Tehnologia – popularizată de ChatGPT de la OpenAI – poate produce diferite tipuri de date, inclusiv coduri, imagini, text, simulări, obiecte 3D și videoclipuri.
Investitorii au vărsat peste 4,2 miliarde de dolari prin 215 tranzacții în start-up-uri de inteligență artificială generativă în 2021 și 2022, după ce interesul a crescut brusc în 2019, conform datelor de la CB Insights. Aproximativ 586 de milioane de dolari în 20 de tranzacții în aceeași perioadă au mers către interfețe generative.
Într-adevăr, IA a perturbat deja forța de muncă, dar este incert modul în care ar afecta joburile la niveluri superioare, în special în sarcinile care încă necesită intervenția umană pentru ca operațiunile să funcționeze corect și în siguranță.
„Un avion jumbo poate zbura singur, dar necesită totuși un pilot și un echipaj de sprijin”, a comentat John Armstrong, fondator și director general al firmei de recrutare JCA Associates din Dubai.
Dar se așteaptă ca locurile de muncă non-IT din industrii precum comerțul cu amănuntul, producția, transporturile, petrolul și gazele naturale, finanțele, logistica și transportul maritim să sufere o schimbare masivă, deoarece procesele de afaceri se vor modifica rapid, inteligența artificială fiind în centrul acestora.
Marea provocare este cum lucrătorii se vor adapta, recalifica și perfecționa cu IA – sau se vor confrunta cu o concurență acerbă din partea generațiilor tinere, obișnuite cu abilitățile noilor tehnologii.
Citiți și:
Inteligența artificială, noul câmp de luptă pentru giganții internetului
După avocații-roboți, acum și medicii vor fi înlocuiți de inteligența artificială. Marea Britanie a alocat un milion de lire sterline pentru acest proiect
yogaesoteric
19 mai 2023