10 milioane de euro, apă de ploaie pentru agricultura României. E mai bună mierea din Ucraina?

Apicultorii români solicită oprirea importului de miere din Ucraina, deoarece nu-și pot valorifica producția, dar și un sprijin financiar din partea Uniunii Europene.

Nu putem valorifica mierea, pentru că există această concurență neloială între ceea ce producem noi și ceea ce intră din spațiul extracomunitar, din păcate, la prețuri foarte mici”, susține Ioan Fetea, președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA).

România importă peste 4.000 tone de miere din spaţiul extracomunitar, care se vinde atât pe piaţa internă, cât şi pe cea externă, amestecată cu alte categorii de miere, iar producţia internă este foarte greu de valorificat.

Cred că anul trecut s-au importat şi mai mult de 4.000 de tone de miere, iar exportul nostru a fost aproape de zero. Sigur, nu toată mierea importată se consumă în România, dar oricum se amestecă cu alte categorii. Pot să vă spun că am văzut la raft, inclusiv la doză, la pliculeţ, amestec din patru categorii de miere, respectiv din România, Ucraina, Moldova şi China. Este un amalgam acolo, o nebunie totală. Acum a venit şi această ieşire publică a Uniunii Europene, precum că 40% din mierea importată este falsă, dar noi solicităm aceste măsuri, respectiv o etichetare corectă, de peste 10 ani şi abia acum se pare că vor face acest gest, dar este cam tardiv”, a subliniat Fetea.

În orice caz, dacă nu se vor lua măsuri aşa cum se iau şi cu cerealele, vom falimenta aceste stupine care încă mai produc, deşi tinerii nu se mai apropie de această meserie pentru că nu aduce niciun venit. Am făcut o adresă către Ministerul Agriculturii prin care am solicitat ca în cazul în care vor fi alocate acele fonduri de la UE, acele 10 milioane de euro care sunt apă de ploaie pentru agricultura României, să introducă şi mierea şi stupinele, adică să intre şi apicultura în această categorie.

Potrivit ACA, în această iarnă au fost semnalate depopulări masive de albine la nivel naţional, iar ajutorul financiar care se dă prin Programul Naţional Apicol (PNA) fie pentru întreţinerea stupinelor sau pentru diferite boli, asigură necesarul doar pentru 25% din stupine.

Iar „Programul Naţional Apicol nu asigură necesarul nici la 25% din stupine şi din efective”, a precizat Ioan Fetea, avertizând că „un an aşa catastrofal cu atâtea mortalităţi nu s-a întâlnit de multă vreme”.

Citiți și:
Albinele, protectoarele umanității și gardienii planetei
Av. Gheorghe Piperea, despre cerealele cu pesticide din Ucraina: Acolo nu există interdicția de a cultiva și a recolta plante modificate genetic
Anunţ periculos despre fermierii români: „Mulţi sunt în faliment fără să ştie. Tot rostogolim pierderile”

 

yogaesoteric
19 mai 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More