Inteligența artificială, noul câmp de luptă pentru giganții internetului

Cine va fi primul care va combina inteligența artificială și căutarea pe internet? Dacă Microsoft a luat-o înaintea jocului pariind miliarde de dolari pe ChatGPT, rivalul Google a ripostat lansând Bard, propria sa IA pentru a o integra în motorul de căutare.

Generarea textului sau a imaginilor de o inteligență artificială poate revoluționa într-adevăr căutarea pe internet, cu răspunsuri în limbaj natural, având ca miză creșterea veniturilor din publicitate.

Algoritmii pot stimula și alte aspecte ale unui motor de căutare, cum ar fi cartografierea, instrumentele de întâlnire, tehnicile de prognoză sau analiza imaginilor.

Totul se accelerează pe acest nou câmp de luptă informațional. În noiembrie, start-up-ul californian OpenAI, susținut în special de Microsoft, și-a lansat robotul conversațional ChatGPT, capabil să răspundă la orice întrebare – mai mult sau mai puțin precis. Oferit gratuit publicului, succesul său este fenomenal: 100 de milioane de utilizatori în două luni.

La sfârșitul lunii ianuarie, Microsoft a anunțat că dorește să investească „câteva miliarde de dolari” în OpenAI. Potrivit presei americane, grupul a investit deja 3 miliarde și ar putea injecta încă 10 miliarde.

De aici și rapiditatea cu care implementează această tehnologie în produsele sale: la începutul lunii februarie Microsoft a lansat o versiune mai scumpă a software-ului său de comunicare Teams, cu funcționalități ChatGPT, de exemplu pentru a genera rezumate ale reuniunilor.

În ianuarie a anunțat că dorește să „adauge un strat de inteligență” de la ChatGPT la toate celelalte produse ale sale, inclusiv la motorul său de căutare Bing, care până acum a fost copleșit de Google.

Și Google a reacționat în mai puțin de o lună, pentru că și-a văzut amenințat controlul asupra căutării pe internet (90% din piață).

Bard își propune să combine amploarea cunoașterii mondiale cu puterea, inteligența și creativitatea marilor noastre modele lingvistice. Acesta valorifică informațiile de pe web pentru a oferi răspunsuri actualizate și de înaltă calitate”.

Un motor de căutare care integrează inteligența artificială va oferi un răspuns structurat la o întrebare adresată. Nu documente, ca în prezent, ci răspunsuri”, a declarat pentru AFP Thierry Poibeau, director la Centrul Național Francez de Cercetări Științifice.

Unii experți IT susțin că motoarele de căutare vor dispărea în fața capacităților inteligenței artificiale.

Scenariul nu este fezabil, răspund criticii, pentru că algoritmii conversaționali, precum ChatGPT, dau răspunsuri greșite și generează prea multe confuzii.

Din aceste considerente Meta își va perfecționa modelul de limbaj Galactica, antrenat pe baza a milioane de articole, manuale, enciclopedii și cursuri, pe aceleași principii ca și ChatGPT.

Citiți și:
Inteligența Artificială – E prima dată când omul poartă conversații raționale cu o „entitate” alta decât omul
Dead rising: Inteligența Artificială a ChatGPT va face legătura între cei vii și cei morți!

 

yogaesoteric
13 aprilie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More