Ridică-te, Yuane! Surprins de îngheț, verdele Dolarului pălește rapid
Ritmul în care moneda americană este scoasă de pe piața mondială de abilitatea cu care acționează chinezii ar fi cazul să dea frisoane la Washington. Brazilia și China au convenit să renunțe la dolar, urmând ca toate tranzacțiile comerciale dintre ele să se desfășoare în propriile devize: yuanul și realul.
Acordul reprezintă o lovitură economică grea pentru Washington. China este principalul rival economic al Statelor Unite, iar Brazilia cea mai importantă economie din America Latină. Valoarea schimburilor comerciale dintre cele două țări se ridică la 150 de miliarde de dolari anual.
Dar și mai spectaculoasă este lovitura politică pe care o dă China.
Regimul de la Beijing a profitat cu abilitate de războiul din Ucraina și de nesăbuința occidentală. Sancțiunile economice dictate de SUA au aruncat practic Rusia în brațele Chinei.
Ocolirea sancțiunilor obligă Moscova să își restrângă la minimum utilizarea dolarului. Pentru aceasta, avea însă nevoie de parteneri economici puternici. China s-a oferit imediat. Era o ocazie de nerefuzat pentru Beijing, care visa de multă vreme la o lume multipolară.
Pe de altă parte, confiscarea sau înghețarea abuzivă a fondurilor Rusiei, din ordinul SUA, fără niciun fel de hotărâre judecătorească, a speriat multe țări. Le-a dat de gândit că pot deveni și ele oricând victimele unei astfel de piraterii.
Imboldul spre dedolarizare și-a luat avânt în toată lumea.
China a încheiat rapid acorduri bilaterale cu Pakistanul și Arabia Saudită, pentru a exclude dolarul în relațiile dintre ele. Pregătește și altele.
Dar acordul cu Brazilia este unul cu o greutate și simbolistică aparte: China dovedește că este capabilă să își întindă tentaculele economice până în America Latină. În coasta Statelor Unite. Într-un fief al dolarului, care până ieri părea inexpugnabil.
Rusia se mișcă și ea foarte rapid.
După ce a realizat inimaginabilul – obligând țările UE să îi cumpere gazele în ruble –, după ce a încheiat o serie de contracte bilaterale cu economii importante, precum Turcia (țară NATO!), Pakistanul sau Iran, pentru a renunța (fie și parțial) la dolar, Rusia a dat lovitura la sfârșitul anului trecut: un acord cu India!
Cele două țări s-au înțeles să renunțe la dolar în schimburile bilaterale. India este al doilea cumpărător de petrol și gaze din Rusia după China și o economie în plină dezvoltare, cu un potențial uriaș.
Însă adevărata, colosala lovitură se pritocește în culise: aplanarea diferendelor politice și teritoriale dintre China și India, cu medierea Rusiei. Un bloc eurasiatic China-India-Rusia, care să excludă total dolarul din relațiile lor economice, ar reprezenta o bombă cu ceas pentru Trezoreria SUA.
În condițiile în care și așa dolarul gâfâie și se poticnește sub apăsarea inflației și a datoriei astronomice a Statelor Unite. Apariția și înmulțirea alternativelor la dolar va accelera tendința de renunțare la moneda americană.
Dedolarizarea este ca un bulgăre de zăpadă care, odată pornit la vale, nu mai poate fi oprit. Se transformă în avalanșă. Înghețul a surprins dolarul nepregătit, slăbit și bolnav. Verdele lui pălește rapid.
Serious issue. US policy has been too heavy-handed, making countries want to ditch the dollar.
— Elon Musk (@elonmusk) March 29, 2023
Citiți și:
Căderea dolarului va fi bine primită de întreaga lume
Încă o lovitură încasată de dolarul american: Argentina va plăti în yuani importurile din China
Petroyuanul, compromisul lui Putin la sprijinul Chinei. SUA, cu spatele la colț!
yogaesoteric
15 iunie 2023