Căderea dolarului va fi bine primită de întreaga lume

Dolarul și-a pierdut o parte din strălucire în timpul iernii. Cele două elemente de putere, respectiv statutul său de refugiu și faptul că este susținut de cea mai puternică economie din lume, se estompează.

Iar acum, un alt sprijin pentru dolar se clatină pe fondul îndoielilor cu privire la cât de mult va crește Rezerva Federală a SUA ratele dobânzilor. Se pare că dolarul va suferi o perioadă prelungită de slăbiciune.

Acest aspect nu are nicio legătură cu poziția de neegalat a dolarului ca monedă de rezervă la nivel mondial. Dar ceea ce nu este atât de bun pentru valoarea relativă a dolarului este mai bun pentru restul lumii, deoarece este nevoie de mai puțină atenție pentru a ține pasul cu dolarul.

Asta a dus la creșteri supradimensionate ale ratelor dobânzilor pentru a susține evaluările valutare, dincolo de ceea ce politica monetară a făcut pentru a răspunde cerințelor interne specifice privind combaterea inflației.

Criza bancară regională din SUA, care a dus la falimentul a trei bănci până în prezent, este tipul de eșec care ar putea grăbi o recesiune economică. În plus, percepția de siguranță a dolarului este subminată dacă sistemul său bancar se află sub presiune, mai ales dacă restul sistemului financiar mondial nu este afectat în mod similar; eșecul Credit Suisse Group este perceput ca un caz izolat și, ceea ce este important, nu a dus la o creștere bruscă a dolarului.

Orice pereche valutară este o combinație de valoare relativă, iar cea mai importantă comparație din punct de vedere comercial este cea cu euro. Banca Centrală Europeană a mers mai departe cu o nouă majorare de 50 de puncte de bază la 16 martie, în timp ce Fed a ales să joace mai sigur cu o majorare mai modestă de un sfert de punct.

Modificarea percepțiilor privind traiectoria probabilă a ratelor băncilor centrale se reflectă în creșterea euro cu 12,5% în ultimele șase luni, până la peste 1,08 euro pentru un dolar, inversând o perioadă de 11 săptămâni între august și noiembrie anul trecut, când moneda comună a scăzut sub paritate față de dolar.

Potrivit economiștilor intervievați de Bloomberg, probabilitatea unei recesiuni în zona euro s-a redus aproape la jumătate în acest an, ajungând sub 50%. Acum este mai mică decât cea a SUA, care ar avea o posibilitate de 60% de contracție prelungită.

Este o schimbare notabilă a așteptărilor, deoarece zona euro a fost pe marginea prăpastiei recesiunii înainte de pandemie și a suferit cel mai mult din cauza creșterii prețurilor la gazele naturale de la invazia Rusiei în Ucraina.

Regula generală tipică este că marile centre de export de producție din zona euro beneficiază de un dolar mai puternic, ceea ce face ca produsele lor să pară mai ieftine; dar creșterea bruscă a prețurilor la energie i-a plasat în aceeași barcă cu toate celelalte economii dependente de hidrocarburi.

Totuși, cele mai mari câștiguri de pe urma unui dolar relativ mai slab au fost înregistrate în Europa de Est și America de Sud, peso-ul chilian înregistrând o creștere de 22,5%.

Este de remarcat faptul că aceste câștiguri provin din țările importatoare de energie, care au fost cel mai puternic afectate de creșterea prețurilor la gaze. Întrucât majoritatea complexului mondial de mărfuri are prețul în dolari, o apreciere a valorii monedelor locale în raport cu dolarul oferă un răgaz foarte necesar.

Cu toate acestea, aprecierea bruscă a dolarului în 2021 și în cea mai mare parte a anului trecut a cauzat numeroase probleme atât în țările în curs de dezvoltare, cât și în cele dezvoltate, deoarece băncile centrale s-au grăbit să crească ratele dobânzilor pentru a evita ca propriile monede să se prăbușească pe măsură ce Fed a înăsprit condițiile.

Lumea va fi recunoscătoare pentru calmul unei valori mai moderate pentru moneda de rezervă globală.

Citiți și:
Ce putere au amenințările la adresa hegemoniei dolarului?
Congresmen american trage semnalul de alarmă: Dolarul american ar putea înceta să mai fie o monedă globală din cauza războiului din Ucraina
Lupta BRICS împotriva dolarului

 

yogaesoteric
7 iunie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More