Medicamente scumpe. Cum Big Pharma își bate joc de suferinzi și distruge producătorii mai ieftini

Piața farmaceutică pare o structură mafiotă. Acționează cu un singur scop: menținerea prețurilor medicamentelor la un nivel ridicat.

Este guvernată de un sistem complex de reguli care protejează noile medicamente de marcă împotriva rivalilor fără marcă, pentru a zdrobi concurenți generici mai ieftini.

Măsuri precum brevetele, exclusivitatea de piață și protecția datelor – concepute pentru a oferi companiilor farmaceutice șansa de a recupera investițiile într-un nou medicament – sunt exploatate de companii mai mari pentru a ține concurenții departe de piață cu mult peste perioada fixă prevăzută de aproximativ 15 ani, potrivit Politico.

Un medicament nu înseamnă neapărat un brevet. AbbVie, de exemplu, a solicitat peste 250 de brevete pentru medicamentul său împotriva artritei, Humira, în SUA. Producătorii rivali de medicamente care au lansat versiuni generice ale medicamentului au fost blocați în instanță. Astfel, deși medicamentul a fost lansat în 2003, primii concurenți au intrat pe piață abia în acest an.

În timp ce brevetul principal pentru un medicament acoperă compoziția chimică a acestuia, există o întreagă gamă de posibile adaosuri pe care companiile le pot exploata pentru a întârzia medicamentele copiate. Printre acestea se numără procesele de fabricație, metodele de administrare sau dozajul.

Această strategie sporește protecția juridică pentru Big Pharma, iar rivalii este necesar să o conteste în instanță, ceea ce face ca o lansare să fie mai riscantă și mai costisitoare.

Este un fel de practică obișnuită: un alt medicament pentru artrită, Enbrel, care este vândut de Amgen în SUA și de Pfizer în Europa, se va bucura probabil de 37 de ani de protecție a brevetului până în 2029 pe piața sa americană inițială.

EFPIA, grupul european de lobby al Big Pharma, susține că procesele brevetate nu împiedică firmele de medicamente generice să producă medicamentul; se cere doar să găsească „o altă modalitate” de a face aceasta.

Dar brevetele adiționale pot fi contestate în instanță. Mai mult, unele companii farmaceutice vor complica situația prin depunerea unor cereri de brevet suplimentare la Oficiul European de Brevete. Fiecare dintre aceste așa-numite brevete divizionare sunt legate de brevete secundare, cum ar fi un proces de fabricație, și oferă aceeași durată de protecție.

Medicamentele pentru boli rare beneficiază de un tratament special: un deceniu de exclusivitate de piață. Aceasta înseamnă că, dacă Agenția Europeană pentru Medicamente autorizează un nou medicament pentru o afecțiune care afectează cel mult cinci persoane din 10.000 în UE și pentru care nu există tratamente eficiente – medicamentele copiate este necesar să aștepte 10 ani pentru a intra pe piață.

Există preocupări legate de faptul că marile companii farmaceutice sunt preocupate de divizarea bolilor comune în subgrupuri, creând în mod artificial grupuri de boli rare – pentru a beneficia de aceste stimulente.

Licențele obligatorii – prin care guvernele pot anula brevetele și permite altor companii să producă un medicament în caz de urgență – au fost percepute de mult timp de către Big Pharma ca o amenințare existențială. A făcut un lobby acerb împotriva punerii în aplicare și a avut până acum un aliat util în legislația UE – protecția datelor de reglementare.

În timp ce licențierea obligatorie poate forța compania farmaceutică să împărtășească rețeta unui medicament, aceasta nu este obligată să împărtășească datele de la testele medicamentului, de care o companie rivală are nevoie pentru a obține aprobarea versiunii sale.

Citiți și:
Cartelul Big Pharma: crimă organizată și necondamnată
Big Pharma: moarte pentru unii, bani, foarte, foarte mulți bani pentru alții prin medicamentele prescrise „corect“
Colonelul Dragomir: Mafia farma și din spitale e protejată de serviciile secrete și politicieni

 

yogaesoteric
5 iulie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More