Metaversul, o afacere ratată?

Metaversul, un mediu 3D imersiv în care oamenii interacționează prin intermediul unor avatare, a ajuns un fel de hobby de nișă. Departe de planurile triumfaliste anunțate acum un an de „vizionarul” Mark Zuckerberg.

Din ce mai puțini utilizatori vorbesc acum despre experiențele lor metavers pe platformele de comunicare virtuală precum Twitter sau TikTok. Companiile nu mai sunt dornice să pompeze bani în metavers. Disney s-a distanțat, iar Microsoft și-a închis aplicația metaversală pentru comunicare virtuală, numită AltSpaceVR, la începutul acestui an.

Și entuziasmul investitorilor se estompează. Finanțarea pentru startup-urile din domeniul metaversului s-a redus, în timp ce capitaliștii de risc au investit bani în companiile de inteligență artificială generativă.

Prețul mediu de vânzare pentru un teren virtual în Decentraland a scăzut cu 90%, de la aproximativ 9.000 de dolari în aprilie 2022, la 1.240 de dolari în luna aprilie, potrivit WeMeta.

În Gartner Hype Cycle, o reprezentare grafică a entuziasmului pieței față de tehnologiile emergente, metaversul se află în josul listei, care este, de asemenea, locul în care imprimarea 3D și Internetul obiectelor (IoT) au lâncezit pentru o vreme. Diferența este că atât imprimarea 3D, cât și IoT au continuat să găsească cazuri de utilizare în mediile de producție.

Zuckerberg dorește să atragă publicul larg, numind metaversul „următorul capitol al internetului”. Dar nu-l convinge, deși a cheltuit aproximativ 36 de miliarde de dolari pentru această afacere începând cu 2019.

Directorul general pare, de asemenea, greșit orientat în marele său efort de a vinde căști utilizatorilor corporativi pentru întâlniri virtuale cu cea mai scumpă Quest Pro, care costă peste 1.000 de dolari (!), în loc să se concentreze pe gameri, o cohortă mai dispusă să îmbrățișeze realitatea virtuală.

Meta a refuzat să dea numele companiilor care au cumpărat Quest sau care foloseau Horizon Workrooms, aplicația pentru săli de conferință virtuale. Căștile sunt încă prea greoaie și incomode pentru a fi o alternativă viabilă la Zoom.

Traficul de căutare pe Google Trends pentru cuvântul metaverse s-a prăbușit cu aproximativ 80% în 2022.

Marea problemă a lui Zuckerberg este că nimeni nu pare să se pună de acord asupra a ceea ce ar fi metaversul. „Este încă un concept vag”, a susținut Dave Karpf, profesor de informatică la Universitatea George Washington.

Și nimeni nu pare să-l dorească, indiferent cât de bun devine hardware-ul. O ambiguitate care poate duce la o afacere ratată.

Citiți și:
Metaverse, un El Dorado de 30 trilioane de dolari?
Metaversul – Fratele cel Mare deghizat

 

yogaesoteric
7 iulie 2023

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More