Scamatoriile Bitcoin: moneda crește – deși aproape nimeni nu o tranzacționează

Bitcoin a crescut puternic în luna iunie – dar nu din motivele pe care le credeți.

Cea mai mare monedă digitală din lume a urcat cu peste 12% de la începutul lui iunie. Pe 21 iunie, prețul a depășit 30.000 de dolari, atingând cel mai ridicat nivel din 14 aprilie, potrivit datelor Coin Metrics.

Jucătorii de pe piață au atribuit saltul la vestea că gigantul american de gestionare a activelor BlackRock a depus o cerere pentru un fond tranzacționat la bursă de bitcoin la vedere care urmărește prețul de piață al activului de bază.

Deși poate fi o parte a motivului, notează CNBC, mișcarea supradimensionată poate fi pusă pe seama unui alt factor, dincolo de fluxul de știri în jurul instituțiilor mari care iau măsuri pentru a adopta bitcoin sau alte active digitale.

Profunzimea” pieței criptografice a fost la niveluri foarte scăzute în acest an. Termenul se referă la capacitatea unei piețe de a absorbi ordine de cumpărare și vânzare relativ mari. Și este o măsură a lichidității.

Atunci când profunzimea pieței este scăzută, iar jucătorii mari introduc ordine de cumpărare sau de vânzare de monede digitale, prețurile se pot mișca foarte mult în sus sau în jos, chiar dacă ordinele nu sunt atât de mari.

Potrivit firmei de date Kaiko, profunzimea pieței de bitcoin a scăzut cu 20% de la începutul acestui an. „Creșterea recentă a valorii Bitcoin a fost determinată în mare parte de tranzacțiile mari în cadrul unei piețe mai puțin lichide”, a declarat Jamie Sly, șeful departamentului de cercetare de la CCData.

Această lipsă de lichiditate a fost determinată, în parte, de controlul de reglementare al industriei cripto din partea autorităților americane. Securities and Exchange Commission a dat în judecată burse importante precum Coinbase și Binance. Lichiditatea scăzută se află, de asemenea, parțial în spatele creșterii de 80% a bitcoin de la începutul anului până în prezent.

O altă trăsătură notabilă a pieței criptografice actuale este reprezentată de volumele scăzute tranzacționate pe burse. Volumul zilnic de tranzacționare a criptomonedelor se situează în prezent la aproximativ 24 de miliarde de dolari, potrivit site-ului CoinGecko.

Cifra este în scădere semnificativă față de volumul total de tranzacționare de peste 100 de miliarde de dolari în bitcoin în timpul vârfului din 2021, când moneda a crescut aproape de un maxim istoric de aproape 69.000 de dolari.

Marii investitori în criptomonede speră, de obicei, că o creștere timpurie a prețurilor va fi suficientă pentru a-i tenta pe investitorii de retail să participe din nou la raliul care, în cele din urmă, stimulează prețurile pentru bitcoin și alte monede digitale. Dar aceasta nu s-a petrecut.

Cred că volumele de tranzacționare și volatilitatea prețurilor sunt doi dintre cei mai elocvenți indicatori ai activității de pe piața cripto. Atât volatilitatea, cât și volumele sunt la minimele ultimilor ani și nici măcar o creștere rapidă a prețului nu este suficientă pentru a atrage comercianții”, susține Clara Medalie, director de cercetare la Kaiko.

Citiți și:
Mesaj pentru cei ce ridică în slăvi Bitcoin, Ethereum și conceptul de monedă digitală
Uitați de cash! Salariul în Bitcoin

 

yogaesoteric
13 iulie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More