Despre resetările economice din ultimii 80 de ani și despre proiectul monedei digitale

Ultima resetare economică a avut loc în 1944, odată cu crearea sistemului Bretton-Woods. Dolarul american a înlocuit lira sterlină britanică ca monedă de rezervă a lumii. Aceasta era convertibilă în aur la un preț de 35 de dolari pe uncie.

Națiunile au încredințat Rezervei Federale a SUA să le păstreze aurul în schimbul lichidității pieței.

Această încredere a fost bună până când președintele Franței, Charles de Gaulle, a atras atenția că SUA tipărea mai mulți bani decât avea în rezervele de aur pentru a plăti războiul din Vietnam. Iar în 1971, francezii au trimis o navă de război pentru a-și revendica aurul.

Câteva zile mai târziu, președintele Nixon a eliminat convertibilitatea standardului de aur, permițând mașinăriei de război să tipărească cantități nesfârșite de dolari americani.

În 1974, SUA au oferit utilizarea acestei mașini de război (NB: protecția militară a SUA) Arabiei Saudite, în schimbul vânzării petrolului lor exclusiv în dolari americani. Aceasta se numește „petro-dolar”.

Și au intrat într-o nouă eră a războiului.

Andy Schectman de la Miles Franklin tranzacționează metale prețioase de peste 30 de ani și prezintă dovezi că lumea se întoarce la un standard de aur.

În 2017, Bundesbank din Germania a ținut prima pagină a ziarelor, cerându-și înapoi aurul fizic până în 2020.

În câteva săptămâni, Banca Austriei, Ungaria, Banca Turciei, Banca Națională a Cehiei și Banca Poloniei au început, de asemenea, să își repatrieze aurul. Și au început să cumpere mai mult. Aceste bănci au cumpărat mai mult în 2018 decât în cei 6 ani anteriori la un loc. Și achizițiile s-au dublat în anul următor.

În 2019, Banca Reglementelor Internaționale clasifică aurul ca rezervă de nivel 1, rivalizând cu dolarul american pentru prima dată în 80 de ani.

În 2020, FMI a anunțat o tranziție către un nou sistem care să înlocuiască Bretton Woods.

În august 2021, Arabia Saudită semnează un nou acord de cooperare militară cu Rusia, ca o sfidare directă a acordului petrodolar al SUA. Acest demers este urmat imediat de plecarea bruscă a armatei americane din Afganistan.

În 2022, băncile rusești au fost scoase din sistemul Swift.

Această militarizare a sistemului bancar a inspirat o vânzare masivă a titlurilor de stat americane.

În timp ce China și Rusia au anunțat o nouă monedă de rezervă susținută de mărfuri.

Nigeria, Arabia Saudită și Iranul încep să vândă mai mult petrol Chinei în schimbul unor obligațiuni imediat convertibile în aur. Membrii BRICS se apropie acum de 90% din populația lumii și toate aceste țări își măresc semnificativ rezervele de aur.

Inițiativa „Drumuri integrate (Drumurile Mătăsii)” a Chinei se îndreaptă spre conectarea a aproape trei sferturi din populația lumii la sistemul său centralizat cu yuanul digital chinezesc.

Iar guvernul SUA a rămas cu o factură pe care nu o poate plăti și cu o mașină de război pe care nu-și mai poate permite să o susțină financiar. Sistemul militar american face ca, de fapt, cetățenilor săi să le fie greu să cumpere aur și argint.

Ca și cum guvernul SUA ar vrea ca toată lumea să fie la mila lor, încearcă să reseteze totul la zero. Singura lor soluție pare a fi controlul total.

Acesta este cel puțin unul dintre motivele pentru care „dosarele de pe Twitter” ale lui Elon Musk s-au răspândit ca un serial Netflix: pentru a-i ține ocupați pe americani în timp ce economiile lor de-o viață sunt rapid anihilate.

Citiți și:
Norvegia forțează implementarea monedei digitale
Gheorghe Piperea: „Se va trece, curând, la digitalizarea completă a monedei europene”

 

yogaesoteric
16 iulie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More