Norvegia forțează implementarea monedei digitale

Confidențialitatea este ignorată în contextul adoptării monedelor digitale.

Norvegia dorește să se alăture mai multor țări care sunt pe cale să introducă o monedă digitală a băncilor centrale (CBDC) – o formă centralizată de monedă digitală.

În ciuda numeroaselor controverse – nu în ultimul rând legate de confidențialitate – care însoțesc această formă de bani digitali promovată de guverne și, evident, de băncile centrale din întreaga lume, se pare că Norvegia își accelerează eforturile, care au început încă din 2016.

Direcția țării este clară: trecerea la un sistem fără numerar

Un CBDC se potrivește bine cu acest model, dar chiar înainte ca acesta să fie introdus în cele din urmă (ceea ce se numește „faza experimentală” se dorește să se încheie la mijlocul anului 2023), mai multe bănci au încetat complet să mai folosească numerar ca metodă de plată.

De fapt, băncile și-au început marșul spre stabilirea unui control total asupra plăților clienților lor prin eliminarea opțiunii de numerar în același an în care ideea unui CBDC a fost lansată pentru prima dată în această țară scandinavă.

Și acestea erau bănci importante, inclusiv DNB, ai cărei directori de la acea vreme nu făceau niciun secret despre care este „problema” cu numerarul: „60 la sută din utilizarea banilor este în afara oricărui control”, ar fi spus unul dintre ei în 2016.

Până în luna iunie a acestui an, faza de testare a se va încheia, când banca centrală, Norges Bank, va decide dacă următorul pas va implica un prototip.

Anul trecut, banca a lansat public sandbox-ul banilor digitali sub forma de cod open-source, dar apoi a precizat că intenția nu este ca produsul final să fie open-source – mai degrabă, se pare că intenționează să folosească avantajele modelului în timpul dezvoltării, iar apoi să renunțe la el.

Unii observatori atrag atenția asupra unora dintre problemele pe care le-ar putea aduce un CBDC, inclusiv pentru companiile care se află în spatele unor monede stabile private, având în vedere că un control și o reglementare sporite reprezintă una dintre forțele care determină guvernele să adopte CBDC-uri în primul rând.

De asemenea, întrucât CBDC sunt legate de identitatea oamenilor, se pune inevitabil problema confidențialității.

Citiți și:
Gheorghe Piperea: „Se va trece, curând, la digitalizarea completă a monedei europene”
Banca Centrală a Braziliei își lansează moneda digitală în 2024: În cele din urmă, am fost chiar flatați că ne-am gândit la un sistem la care se gândesc și alții
Cum poate să rămână omenirea fără bani și libertate: Filmul explicativ care vă face să înțelegeți încotro se îndreaptă lumea

 

yogaesoteric
27 martie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More