Comisia Europeană naționalizează fabricile de armament. Totul pentru Ucraina
Comisia Europeană a reușit să-și impună Regulamentul de instituire a Actului privind sprijinirea producției de muniție. Pe lângă pachetul financiar acordat pentru accelerarea producției, regulamentul prevede inventarierea fabricilor de pe lanțul de producție și obligarea acestora de a prioritiza comenzile pentru muniții, în contextul angajamentului UE de a livra un milion de proiectile Ucrainei, oficializând, astfel, producția de război.
Operațiunea „muniție pentru Ucraina” schimbă regulile economiei de piață
Sub coordonarea Comisiei Europene, statele UE sunt chemate să ia măsuri pentru identificarea produselor din domeniul apărării care sunt într-o situație critică din perspectiva aprovizionării, cartografierea capacităților industriale conexe, instituirea comenzilor prioritare și pentru accelerarea procedurilor de acordare a autorizațiilor sau facilitarea procedurilor de achiziții publice, se arată în Regulamentul Parlamentului European și al Consiliului de instituire a Actului privind sprijinirea producției de muniție.
„Unele măsuri sunt necesare pentru a aborda perturbările grave ale aprovizionării în Uniune cu produse relevante pentru domeniul apărării și pot limita temporar libertatea de a desfășura o activitate comercială și libertatea contractuală. Orice cerere de informații servește obiectivului de interes general al Uniunii de a permite identificarea potențialelor măsuri de atenuare a deficitelor care afectează produsele relevante pentru domeniul apărării și care sunt esențiale pentru a asigura securitatea Uniunii și a statelor sale membre. În plus, limitarea libertății de a desfășura o activitate comercială și a dreptului de proprietate sunt compensate prin garanții adecvate. Orice cerere de informații poate fi lansată numai pentru produsele necesare la fabricarea produselor relevante pentru domeniul apărării și identificate în mod specific, de către Comisie și prin intermediul unui act de punere în aplicare, ca fiind afectate de o criză de aprovizionare”, se arată în Regulament.
Obligate să producă doar muniție
Obligația de a accepta comenzile prioritare și de a le acorda prioritate respectă esența libertății de a desfășura o activitate comercială și a libertății contractuale, se susține în Regulament, obligația servind interesului general al Uniunii.
„Obligația este adecvată și eficace pentru atingerea acestui obiectiv prin asigurarea faptului că resursele disponibile sunt utilizate în mod preferențial la fabricarea produselor relevante pentru domeniul apărării. În ceea ce privește produsele identificate ca fiind afectate de o criză de aprovizionare, este proporțional să se oblige întreprinderile contractate în contextul unei achiziții publice comune a statelor membre sau întreprinderile care sunt implicate în lanțul de aprovizionare al acestora din urmă să accepte și să acorde prioritate anumitor comenzi. Orice obligație de a acorda prioritate anumitor comenzi poate fi lansată numai pentru produsele identificate de Comisie printr-un act de punere în aplicare ca fiind afectate de o criză de aprovizionare. Prezentul regulament va fi aplicabil numai într-o perioadă limitată de timp care este necesară restabilirii funcționării pieței interne și adaptării industriei la schimbările structurale”, se mai precizează în actul normativ european.
Sancțiuni drastice
În cazul în care o întreprindere, în mod intenționat sau din neglijență gravă, nu respectă obligația de a acorda importanță comenzilor prioritare, Comisia Europeană poate, printr-o decizie, în cazul în care consideră necesar și proporțional, să impună penalități cu titlu cominatoriu. Penalitățile cu titlu cominatoriu nu vor depăși 1,5% din cifra de afaceri zilnică medie din exercițiul financiar precedent pentru fiecare zi lucrătoare de nerespectare a obligației, calculată de la data stabilită în decizie, potrivit Regulamentului.
„La stabilirea valorii penalităților cu titlu cominatoriu se iau în considerare natura, gravitatea și durata încălcării, ținându-se seama în mod corespunzător de principiile proporționalității și adecvării. Curtea de Justiție a Uniunii Europene are competența de fond de a reexamina deciziile prin care Comisia a stabilit o amendă sau o penalitate cu titlu cominatoriu. Ea poate elimina, reduce sau mări amenda sau penalitatea cu titlu cominatoriu impusă”, se mai prevede în Regulamentul european.
Citiți și:
Comisia Europeană ne obligă să producem arme. Specialiștii MApN, detașați în fabrici
Contabilitatea salvează Ucraina: Biden scoate bani din pix pentru Zelenski
yogaesoteric
30 iulie 2023