Comisia Europeană ne obligă să producem arme. Specialiștii MApN, detașați în fabrici

Fabricile de armament din România au fost reactivate, după ce Comisia Europeană ne-a obligat să producem „marfă” de război. Ţara noastră urmează să se integreze în program cu mai multe filiale Romarm, dar și cu ajutorul unor companii private. Comisia Europeană a propus un instrument financiar care va stimula capacitatea de producţie a muniţiei în Uniunea Europeană la un milion de obuze pe an.

Industria de armament, relansată

Experții români consideră că aceasta este una dintre puținele șanse de a relansa cu adevărat industria de armament din România. „Sunt încrezător că în decurs de 12 luni vom putea să ne creştem capacitatea de producţie la un milion de muniţii pe an în Europa. În ceea ce priveşte apărarea, producătorii noştri este necesar să treacă acum la formula economiei de război”, a asigurat comisarul pentru Industrie, Thierry Breton.

Această propunere este cea de-a treia fază a planului de acţiune aprobat la sfârşitul lunii martie de UE pentru a furniza cel puţin un milion de obuze de 155 milimetri forţelor ucrainene şi pentru a reface stocurile strategice ale ţărilor europene, dintre care unele sunt aproape epuizate.

Specialiști MApN, în fabricile de armament

Experţii sunt de părere că este nevoie să fie adaptat oarecum și modul de lucru al acestor companii care se vor implica în producția de muniții.

Companiile de stat din industria de armament sunt în subordinea Ministerului Economiei.

Asta poate funcționa pe timp de pace, dar companiile de specialitate este nevoie să treacă la producția de război, cum bine se spune și la Bruxelles, așa că militarii ar fi necesar să fie implicați în industria de armament.

Mai exact, în aceste timpuri, experți militari ar fi necesar să fie detașaţi la aceste companii nu numai pentru un eventual control al calității, dar inclusiv pentru management, după modelul american”, a spus expertul militar Aurel Cazacu.

Citiți și:
Laureatul Premiului Pulitzer, Seymour Hersh: „Arme trimise de Occident Ucrainei ajung pe piața neagră din România”
Ce arme sunt în Ucraina?

 

yogaesoteric
1 iunie 2023

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More