Povestea reală a sabiei înfipte în stâncă și a mănăstirii construite în jurul acesteia

 

Povestea regelui Arthur și a legendarei săbii Excalibur este bine-cunoscută în întreaga lume. Se spune că regele ar fi scos sabia dintr-o stâncă, ceea ce arăta că el este cel ales de divinitate pentru a prelua conducerea regatului. Interesant este faptul că o poveste similară mitului britanic este considerată de italienii din Montesiepi ca fiind reală.

Potrivit legendei locale, sabia din stâncă, care este păstrată la mănăstirea San Galgano, a aparținut unui cavaler numit Gidotti, care a trăit în Toscana în secolul al XII-lea. Acesta a renunțat la un stil de viață plin de violență și de pofte trupești în favoarea unui vieți simple de călugăr, după ce a avut o viziune în care a fost vizitat de Arhanghelul Mihail. La scurt timp după aceea, un cal rătăcit l-ar fi dus pe Guidotti chiar în locul pe care-l văzuse în viziunea sa. Legenda spune că pustnicul a dorit să marcheze momentul punând în locul respectiv o cruce. Neavând nimic de lemn la îndemână, Guidotti ar fi înfipt sabia în piatră, exact ca-n viziune. Aceasta s-a blocat acolo şi a rămas aşa până în zilele noastre.

În anul 1185, Papa Lucius al III-lea l-a declarat sfânt pe Guidotti. Aceasta se petrecea la doar un an de la părăsirea lumii fizice de către cavaler.

„Sabia a fost considerată un fals timp de mai mulți ani, însă cercetările noastre de datare a metalului, efectuate în anul 2001, au indicat originea medievală a acesteia. Compoziția metalului nu arată prezența unor aliaje moderne, iar stilul sabiei corespunde cu o armă din secolul al-XII-lea. Acum ne concentrăm pe descoperirea trupului cavalerului despre care credem că ar fi îngropat tot în acest lăcaș de cult. Cu ajutorul tehnologiei moderne am descoperit o încăpere asemănătoare cu un tunel ascuns sub mănăstire. Acesta ar putea fi mormântul lui Galgano, vechi de probabil 800 de ani”, a declarat Luigi Garlaschelli, cercetător la Universitatea Pavia.

Sabia lui Galgano Guidotti ar fi fost înfiptă în piatră în anul 1180, iar mănăstirea Galgano ar fi fost construită ulterior în jurul acestui artefact. Potrivit relatărilor, numeroşi oameni au încercat să fure sabia, dar nu au reușit. În capelă pot fi văzute mâinile mumificate ale unui hoţ care a încercat să scoată sabia din piatră, dar a fost atacat și ucis de lupi.

Citiți și:

Legenda călugărilor cistercieni

Apariţii uluitoare şi miracole contemporane ale Fecioarei Maria (I)

 

yogaesoteric
26 martie 2019

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More