Cristian Moisoiu: „Nu vom transforma lumea prin rețelele de comunicare virtuală, ba mai rău, nici nu vom ajunge vreodată să o înțelegem”
Am urmărit evoluția rețelelor de comunicare virtuală, inclusiv aceasta pe care ne desfășurăm ideile, și remarc ce rău au evoluat, devenind niște medii foarte toxice. Când au apărut prima dată, pe la sfârșitul anilor 2000, am scris un text, destul de șubred argumentat, mai mult wishful thinking, în care vedeam aceste platforme ca instrumente de constituire a democrației participative. Aiurea, cât de mult m-am înșelat!
Sunt două direcții sau fenomene care s-au conturat: radicalizarea taberelor opuse ca valori și concepții și avalanșa de publicitate, deci marketingul corporatist. Sunt cele două mari consecințe, nici vorbă de dezbatere onestă pe teme de interes public, nici vorbă de agenda cetățenilor, doar propagandă și radicalizare, bullying și nevoia de confirmare, însoțite de marketing agresiv de produse sau servicii, teleghidat prin algoritmii de (de)construire a profilului social al persoanei.
Acum, nu știu dacă mă înșel din nou, dar nu le mai văd niciun viitor. Oamenii, și mă refer la marea parte a acestora, nu pot continua să fie actori într-o continuă vânătoare de vrăjitoare, care să le alimenteze permanent stările nefaste, angoasa, ura, fricile, răzbunarea, resentimentele, anxietatea, senzații pe care le avem pentru că așa este natura umană, dar cu care nu te poți hrăni pentru a duce un trai liniștit, deoarece îți macină sufletul și gândurile. Deci, cei mai mulți se vor retrage treptat din astfel de lupte surde, fără sens, purtate în medii virtuale toxice, lipsite de conduită morală și decență, cu oameni cu care în viața reală, de altfel, nu ai nimic de împărțit. Mai sunt și postacii sau boții care fac o treabă angajată de diverse grupuri de interese și ele tot agresive în urmărirea scopului.
În ultima vreme, de când conflictele s-au acutizat, ideologice sau geopolitice, rețelele de comunicare virtuală sunt insuportabile, este o revărsare de ură din toate direcțiile, propagandă deșănțată, lipsită de orice subtilitate, tabere care se încaieră pe orice idee, opinii tot mai radicale, lipsă de empatie, fobii de tot felul, pe care eu unul le detest. Rar găsești articole bine scrise care susțin idei însoțite de argumente – pentru acelea mai sunt pe aici și nu pentru impresii ale unor autori care cred că se și pricep la toate, nu au argumente sau dovezi, dar au impresii și convingeri, dau predicții despre orice, împart și despart lumea, fac și refac alianțe globale, câștigă războaie în capul lor. Nu sunt un trotinetist naiv și idealist, știu că natura umană este și conflictuală și competitivă, înțeleg credințele, convingerile și prejudecățile oamenilor, înțeleg inclusiv nevoia de teoria conspirației (nu, teoria conspirației nu e argument! Dacă se petrec niște evenimente și nu știi cauza lor, nu înseamnă că teoria conspirației îți oferă argumentul de care ai nevoie, nu îți oferă nimic, de fapt nu știi nimic, dar este mai confortabil să crezi că știi), dar confruntarea de idei înseamnă altceva decât ce se petrece pe rețelele de comunicare virtuală. Au dispărut și standardele comunității cu care ne-au agresat platformele ani de zile, iar ce a rămas nu este deloc calitativ sau educativ, nu e informație, ci mizerie. Dezbaterea a fost ucisă prin vehemența participanților, radicalizare și prin algoritmii care marginalizează opiniile incorecte politic și le izolează în feed.
Recunosc că de multe ori am căzut și eu în plasă și regret sincer că m-am lăsat purtat de val în dispute prea puțin amicale cu oameni pe care îi cunosc sau nu îi cunosc în viața reală. Rămân aici active în cele din urmă numai taberele radicale și publicitatea de proastă factură. Or, asta va duce la dezangajarea publicului larg utilizator. Și într-un fel, este mai bine să ne vedem fiecare de viață în lumea reală, fiind conștienți că nu vom transforma lumea prin rețelele de comunicare virtuală, ba mai rău, nici nu vom ajunge vreodată să o înțelegem.
Autor: Cristian Moisoiu
Citiți și:
Cum au devenit rețelele de comunicare virtuală o „filială” a FBI și CIA
Studii: Cum afectează rețelele de comunicare virtuală capacitatea de memorare și învățarea
yogaesoteric
7 ianuarie 2024