Șapte țări sunt în cursa de dominare a lumii prin inteligența artificială (AI)

 

Într-un discurs din 1 septembrie 2018 adresat elevilor ruși, președintele Vladimir Putin a făcut o afirmație de mare importanță: „Inteligența artificială este viitorul, nu numai pentru Rusia, ci pentru întreaga omenire”. El a subliniat atât riscurile, cât și recompensele acordate de AI și a concluzionat că orice țară care va domina această tehnologie va fi „conducătorul lumii”.

Pentru o persoană care monitorizează îndeaproape evenimentele globale și studiază tehnologiile emergente, retorica înaltă a lui Putin este în întregime potrivită. Finanțarea pentru start-up-urile globale de AI a crescut cu o rată anuală de creștere compusă la 60%, începând din 2010. Mai mult, comunitatea internațională discută în mod activ despre influența pe care AI o va exercita atât asupra cooperării globale, cât și asupra puterii naționale. De fapt, Emiratele Arabe Unite și-au numit recent primul ministru de stat responsabil cu AI.

Automatizarea și digitalizarea au avut deja un efect radical asupra sistemelor și structurilor internaționale. Și având în vedere că această tehnologie este încă în fază incipientă, fiecare nouă dezvoltare va adânci doar efectele.

Întrebarea este: Ce țări vor deschide calea și care le vor ajunge din urmă?

Țările aflate în fruntea dezvoltării AI

Cuantificarea și clasificarea „succesului” sau „conducerii” atunci când vine vorba de tehnologii emergente este dificilă. Există însă doi indicatori care demonstrează în mod fiabil cât de bine este poziționată o anumită țară pentru a dirija dezvoltarea.

Primul este grupul de talente disponibile. Țările care împing AI în față au acces rapid la profesioniști calificați. De asemenea, au dezvoltat programe universitare și curriculum AI pentru a dezvolta mai multe talente. Când vine vorba de tehnologii emergente, capitalul intelectual este un avantaj strategic imens.

Cel de-al doilea indicator este nivelul AI și al activității digitale din țară. Aceasta implică suma fondurilor în circulație, companiile AI în exploatare și brevetele acordate, precum și cantitatea de date acumulate. Aceste țări construiesc fundația necesară pentru a susține viitorul AI. Dimensiunea populației unei țări va deveni mai puțin importantă pentru puterea națională. Țările mici care dezvoltă un avantaj semnificativ în tehnologia AI vor crește mult ca putere de influență la nivel mondial.

Având în vedere aceste criterii, iată care sunt cele șapte țări care se află în pozițiile cele mai avansate pentru a conduce lumea cu ajutorul AI:

Rusia: declarațiile lui Putin sunt susținute de intenția Rusiei de a face ca 30% din echipamentele militare ale țării să fie robotizate până în 2025. Departamentele de informații ale țării au demarat deja instruirea în modul de funcționare al mașinilor și algoritmii pentru a proiecta informarea pro-Rusia pe piețele media străine. Entuziasmul demonstrat al Rusiei în ceea ce privește AI va fi într-o continuă creștere.

Statele Unite: Statele Unite conduc lumea cu capital de risc de 10 miliarde de dolari destinat dezvoltării AI. Potrivit unui raport al echipei LinkedIn din China (prin South China Morning Post), există și peste 850.000 de profesioniști AI în Statele Unite – mai mult decât în orice altă țară. Cu companii precum Amazon, Google, Microsoft, Facebook și IBM care investesc foarte mult în AI, Statele Unite au toate resursele necesare pentru a deveni lider mondial în domeniul automatizării.

China: liderii din China văd AI ca fiind esențială pentru creșterea economică continuă a țării, motiv pentru care au fost stabilite obiective agresive pentru 2030. Numărul de brevete AI acordate a crescut cu 190% într-o perioadă de cinci ani, efectele automatizării fiind semnificative. Prin unele estimări, AI ar putea ridica rata de creștere economică din China cu 1,6% până în 2035.

Japonia: Această țară a fost un lider istoric în robotică, iar condițiile sunt propice pentru ca această poziție să se mențină. Caracteristicile unice ale economiei japoneze îi permit să asimileze o automatizare mai puternică decât alte țări. Un studiu a evaluat potențialul de automatizare al sectorului de producție japonez la 71%, față de 60% în Statele Unite.

Estonia: Estonia se situează pe locul 27 în lume pentru cel mai rapid internet, învingând Statele Unite, conform Raportului Akamai din 2017 privind Internetul (conectivitatea). De asemenea, țara are cel de-al treilea cel mai mare start-up pe cap de locuitor în Europa, potrivit Raportului de Investiții de Pornire al Funderbeam (prin e-Estonia). Pe lângă faptul că dispune de resurse tehnice, Estonia a fost un lider în abordarea unor probleme juridice fără precedent legate de mașinile inteligente. Punctele de fricțiune care ar putea împiedica alte țări au fost soluționate încă din fazele incipiente în Estonia.
 
Israel: Industria informatică israeliană a explodat în ultimul deceniu. S-a înregistrat o creștere de cincisprezece ori a fondurilor alocate în ultimii cinci ani. Mai mult, numărul de start-up-uri în ceea ce privește AI s-a triplat din 2014. Israelienii se concetrează puternic asupra AI, într-un mod care surclasează multe alte țări.

Canada: Orașe ca Toronto, Montreal și Edmonton sunt cămine pentru unele dintre cele mai bune programe AI din lume. Companii precum Facebook investesc în Canada pentru a avea acces la aceste resurse, iar țara însăși a creat o un fond de cercetare de 127 milioane USD dedicat AI. Existența în Canada a unui număr mare de cercetători atât de talentați în acest domeniu îi conferă un avantaj pe care puține țări îl au.

Cine va câștiga cursa?

Statele Unite și China sunt în prezent în cea mai bună poziție pentru a culege roadele AI. Aceste țări au infrastructură, inovații și inițiativa necesară pentru ca dezvoltarea AI să aducă beneficii extinse. De fapt, China se așteaptă să domine AI la nivel mondial până în 2030.
Statele Unite ar putea să-și mențină rolul dacă ar face din AI o prioritate maximă și dacă vor face investițiile necesare, înglobând atât sursele de finanțare guvernamentale cât și pe cele din sectorul privat.

Însă până la urmă câștigarea și pierderea poziției de lider în domeniu AI nu vor fi determinate de țara care reușește cea mai mare creștere a AI, ci de alegerea care se va face la nivel mondial referitoare la modul în care să fie gestionată AI – ca un instrument de război sau ca un instrument de progres.

Ideal ar fi ca țara care va conduce lumea prin intermediul AI să facă aceasta prin cooperare și nu să instituie o dominare mondială automatizată.

Citiți și:

Jocuri murdare: Umanitatea e controlată prin războaie

Guvernul mondial avansează pe două fronturi

Atenționare: inteligenţa artificială poate reconfigura ordinea globală. Riscul autoritarismului digital


 

yogaesoteric
6 iulie 2019

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More