Scenariu bombă pe scena politică din Franța! Macron ar putea activa articolul 16 din Constituție

Confruntat cu blocajul instituțiilor, Emmanuel Macron ar putea demisiona, dar șeful statului francez are și o altă soluție: recurgerea la articolul 16 din Constituție, care îi conferă puteri depline, scrie Europe1.

Ce se va petrece în Franța pe 7 iulie, după alegerile parlamentare anticipate, dacă niciun partid politic nu va obține majoritatea absolută? Confruntat cu blocajul instituțiilor, Emmanuel Macron ar putea să demisioneze, dar șeful statului francez are și o altă soluție: recurgerea la articolul 16 din Constituție, care îi conferă puteri depline. Potrivit informațiilor din Europa 1, Emmanuel Macron a discutat despre această ipoteză cu mai mulți colaboratori apropiați. Palatul Elysée neagă însă aceste informații.

Există două condiții pentru activarea articolului 16 din Constituție: o amenințare insurecțională, de natură să pună sub semnul întrebării integritatea teritoriului sau întreruperea funcționării regulate a autorităților publice. Acest al doilea caz ar putea fi ales de Emmanuel Macron după aceste alegeri legislative. Șeful statului francez ar putea atunci să-și asume toate puterile.

O premieră din 1961

Dacă decide să activeze articolul 16, președintele este complet liber, nu i se cere nicio contraputere, nicio altă formalitate, dar după 30 de zile, opozițiile pot sesiza Consiliul Constituțional pentru a fi recunoscută sau nu valabilitatea acestui articol 16”, explică Anne-Charlène Bezzina, specialist în Constituție.

Deci Constituția nu prevede o durată maximă pentru exercitarea acestor atribuții excepționale, doar Consiliul Constituțional poate aprecia, după 60 de zile, dacă utilizarea acesteia este în continuare justificată. Până acum, articolul 16 a fost folosit o singură dată în istoria Republicii a V-a franceze, în 1961, de către generalul de Gaulle, după tentativa de puci a generalilor.

În Franța, articolul 16 din Constituția din 1958 spune:

Atunci când instituțiile Republicii, independența națiunii, integritatea teritoriului său sau îndeplinirea angajamentelor sale internaționale sunt amenințate (1) în mod grav și imediat și funcționarea regulată a puterilor publice constituționale este întreruptă, Președintele Republicii ia măsurile impuse de aceste circumstanțe, după consultarea oficială a prim-ministrului, a președinților adunărilor și a Consiliului Constituțional.

El informează națiunea prin intermediul unui mesaj.

Aceste măsuri este necesar să fie inspirate de dorința de a asigura autorităților publice constituționale mijloacele de a-și îndeplini misiunea cât mai rapid posibil. Consiliul Constituțional este consultat cu privire la acestea.

Parlamentul se reunește de drept.

Adunarea Națională nu poate fi dizolvată în timpul exercitării competențelor excepționale.

După treizeci de zile de la exercitarea puterilor excepționale, președintele Adunării Naționale, președintele Senatului, șaizeci de deputați sau șaizeci de senatori pot sesiza Consiliul Constituțional pentru a examina dacă condițiile prevăzute la primul paragraf continuă să fie îndeplinite. Acesta emite un aviz public cât mai curând posibil. Consiliul efectuează această examinare de drept și se pronunță în aceleași condiții la sfârșitul celor șaizeci de zile de la exercitarea competențelor excepționale și în orice moment ulterior.

Citiți și:
Marine Le Pen, Geert Wilders, Matteo Salvini și alți naționaliști au discutat despre posibilitatea fuziunii cu Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR) și formarea unui super-bloc suveranist în Parlamentul European
Marine Le Pen promite expulzarea străinilor care susțin o „ideologie totalitară” în Franța

 

yogaesoteric
23 iunie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More