După CNP-ul fiscal, ministrul Boloș a anunțat Declarația Unică Digitală, un document precompletat cu informații de la ANAF

După proiectul privind număr de identificare digitală, ministrul Marcel Boloș a anunțat că Declarația Unică urmează să fie înlocuită cu o Declarație Unică Digitală sau Inteligentă.

Potrivit ministrului Boloș, noua declarație va fi una precompletată și cu calcule deja făcute, în baza informațiilor pe care documentul le va extrage, în cazul fiecărui contribuabil, din toate modulele și bazele de date ale ANAF, cum ar fi e-Factură, e-TVA, e-Transport.

Am avut o întâlnire cu mediul de afaceri referitor la Declarația Unică Inteligentă. Nu am avut o definitivare a terminologiei, dar așa intenționăm să îi dăm denumirea, Digitală sau Inteligentă. Aduce o serie de noutăți. Înlocuiește Declarația Unică actuală și, înainte de toate, se elimină estimatul, adică nu mai depui o declarație cu estimatul pentru următoarea perioadă.

Apoi, în conținutul Declarației sunt proceduri care vor fi automatizate, precompletări, calcule în interiorul Declarației. Declarația Unică Inteligentă va avea asigurată interoperabilitatea cu bazele noastre de date, cu modulul e-Factura, cu e-TVA, cu modulul e-Transport. Asta ar însemna că pe partea de cheltuieli, modulul e-Factura având toate datele pentru cheltuielile înregistrate, practic ar fi necesar să existe o corelare între datele din Declarația Unică Inteligentă și valoarea facturilor înregistrate în e-Factură.

Dacă o persoană fizică a făcut o achiziție și are o cheltuială înscrisă în Declarația Unică, atunci, dacă acea cheltuială a făcut-o pe persoană fizică, se vede în e-Factură. Venitul net asupra căruia se plătește impozitul nu mai este stabilit prin declararea acestui venit de către persoana fizică, ci pur și simplu extragem datele. Va fi precompletat și vei putea modifica după aceea, cu justificările de rigoare”, a declarat ministrul Finanțelor pentru Profit.ro.

Potrivit acestuia, noua declarație va intra în vigoare din 2026.

Declarația Unică Digitală va fi posibil de aplicat cu veniturile aferente anului 2025, deci undeva în mai 2026 le vedem operaționale aceste declarații. În 2025 vrem să avem tranzitoriu Declarația Unică Digitală cu eliminarea estimatului. Ar fi în favoarea PFA. Apoi, în următorul an să fie operațional tot”, a spus ministrul.

Totodată, Declarația Unică Digitală va fi utilizată și pentru românii care vor folosi sistemul de credit fiscal, dar numai secțiunea de cheltuieli.

Citiți și:
Gheorghe Piperea: „Vă sună cunoscut? Vi se pare iluzoriu?”
„Turnătoria fiscală”, propusă de ministrul Finanțelor. Mircea Coșea: Înseamnă că e disperare mare. E ceva oribil

 

yogaesoteric
22 septembrie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More