Pavel Durov, între interesele militare ale Rusiei și cele financiare ale Franței

Proprietarul serviciului de mesagerie Telegram, Pavel Durov, a fost arestat în mod neașteptat la Paris ca un mare infractor. Durov este acum din nou liber. Dar acuzațiile rămân.

Când co-fondatorul platformei de comunicare Telegram, Pavel Durov, a vrut să facă check-out la aeroportul din Paris, pe 24 august, mai mulți domni din poliția franceză îl așteptau deja și l-au rugat discret să plece cu ei. Durov a fost dus direct la centrul de detenție și instalat într-o celulă. Se spune că Durov ar fi precizat fără succes că fusese invitat la o cină cu președintele francez. Acesta a fost motivul sosirii sale la Paris. Președintele francez Macron a negat de atunci că l-ar fi invitat pe Durov la cină.

A fost Durov atras într-o capcană? A fost invitat în scopul de a-l aresta? Altfel nu ar fi venit la Paris? Nu știm. Dar știm de ce este acuzat. Este o muncă grea să privezi o persoană de libertățile sale atât de brusc. Fondatorul mișcării vestelor galbene, Thiery Paul Valette, a rămas fără cuvinte. El a declarat pe portalul X, fostul Twitter:

Acuzațiile împotriva lui Durov sunt fără precedent. Autoritățile franceze îl acuză de complicitate la practic toate relele din lume: terorism, abuz asupra copiilor, spionaj, obstrucționarea justiției”.[1] Valette a subliniat că nu a fost vorba de o încercare de subminare a statului de drept, ci mai degrabă de prăbușirea completă a statului de drept. Guvernul francez a dorit probabil să folosească pârghiile sistemului judiciar pentru a regla conturi vechi și pentru a exercita presiuni.

Într-adevăr. Anumite ecouri ale urmăririi penale a jurnalistului denunțător Julian Assange nu sunt întru totul întâmplătoare. În paralel cu acuzațiile legate de Telegram, justiția franceză are în tolba sa și o acuzație foarte personală. Durov este acuzat că l-ar fi abuzat pe fiul său cel mic. Mama depusese deja acuzații împotriva fostului său partener Pavel Durov în Elveția anul trecut. Desigur, acest element intră acum în joc „pur întâmplător”. Deoarece Durov este cetățean francez, parchetul din Paris se poate declara responsabil în acest caz.[2] În ceea ce privește Telegram, Durov este acuzat direct de trei infracțiuni.

În primul rând, constituirea unei organizații criminale. În al doilea rând, spălare de bani pentru o organizație criminală. Și în al treilea rând, refuzul de a transmite autorităților conținutul transmis pe Telegram. Dacă Durov este găsit vinovat pentru aceste capete de acuzare, el ar putea dispărea în spatele gratiilor franceze pentru cel puțin zece ani. Indirect, în calitate de șef responsabil al Telegram, Durov s-ar fi făcut vinovat de faptul că a permis tranzacții ilegale pe canalul său. La fel este valabil și pentru pedofilie, pornografie, trafic de droguri, furnizarea de instrumente pentru hackeri de calculatoare și fraudă în bandă. Pe scurt, Durov este responsabil pentru tot răul din această lume.[3]

Însă Durov a fost lăsat să părăsească închisoarea după 96 de ore. A fost nevoie să depună o cauțiune de cinci milioane de euro pentru eliberarea sa și este necesar să se prezinte la poliție de două ori pe săptămână. Acum poate continua să lucreze ca șef al Telegram, dar numai în Franța.

Pavel Durov este acum chipul simpatic al Telegram. Pavel conduce Telegram împreună cu fratele său Nicolai Durov, care este matematician și a inventat criptarea end-to-end ce face imposibilă interceptarea comunicațiilor pe Telegram de către nasurile iscoditoare ale autorităților de cenzură din întreaga lume. Acest aspect, desigur, provoacă o mare nemulțumire în rândul guvernelor anglo-americane și al susținătorilor lor de pe marile platforme precum Google și Meta. Deoarece acești maeștri americani își oferă de bună voie utilizatorii pentru cenzura politică pe altarul manipulării algoritmilor. Așa-numitul capitalism modern al platformelor se caracterizează prin faptul că nu serviciile sau informațiile sunt bunurile de vânzare, ci utilizatorii media înșiși. Datele și profilurile lor sunt marfa extrem de râvnită pentru care se luptă corporațiile și băncile. Iar serviciile de mesagerie precum Telegram, care garantează utilizatorilor lor o protecție echitabilă față de agenția Guck und Horch, sunt, desigur, o pacoste absolută. Un alt serviciu de mesagerie cu criptare end-to-end este Signal, operat de o fundație necomercială din SUA. Cu toate acestea, Signal pur și simplu nu are numărul de utilizatori necesar pentru a reprezenta cumva o amenințare.

Telegram este diferită. Iar dușmanilor Telegram, cum ar fi Emmanuel Macron, nu le va plăcea faptul că arestarea spectaculoasă a lui Durov este o publicitate gratuită pentru Telegram. Numărul utilizatorilor crește rapid și nu este departe momentul în care Telegram va putea înregistra un miliard de utilizatori. Cu alte cuvinte, unul din nouă oameni de pe planetă folosește deja Telegram. Iar asta se datorează faptului că în întreaga lume există un resentiment tot mai mare față de curiozitatea scandaloasă a autorităților de stat și a monopolurilor tehnologiei informației care le sug nectarul.

Telegram cucerește această clientelă în creștere de oameni care nu mai vor să suporte supravegherea lor nerușinată. Frații Durov au arătat că nu se vor lăsa păcăliți de niciun guvern din lume. În 2006, Nicolai și Pavel au fondat propria versiune a Facebook în Rusia lor natală, numită VK (în germană: InKontakt). VK a devenit cea mai populară platformă de comunicare virtuală din Rusia. Cu toate acestea, guvernul rus a încercat să îi convingă pe frații Durov să renunțe la afacerea lor. Ca urmare, frații Durov au părăsit Rusia în 2014. Pentru a evita să fie persecutat politic prea ușor, Pavel Durov a dobândit cetățenia Emiratelor Arabe Unite, a micului stat insular Saint Kitts și Nevis și, fatalmente, cetățenia franceză pe lângă cetățenia rusă. Durov a presupus cu siguranță că Franța va fi încă guvernată de statul de drept. Dar Franța a fost învinsă de o elită care abia poate face față tulburărilor sociale și nu poate răspunde decât cu represiune dură și decadență. Și înlocuiește din ce în ce mai mult statul de drept cu despotismul neo-feudal.

Președintele Macron nu ar visa niciodată să numească un nou guvern care să țină cont de constelațiile politice modificate în urma noilor alegeri pentru Adunarea Națională, pe care le-a convocat și pe care tabăra sa le-a pierdut categoric. Inițial, Macron a folosit organizarea Jocurilor Olimpice drept pretext pentru a sustrage alianței de stânga responsabilitatea guvernamentală. De altfel, deschiderea Jocurilor Olimpice a dezvăluit o perspectivă șocantă asupra stării psihice și emoționale a burgheziei franceze. Această ceremonie de deschidere a fost mai degrabă o reconstituire a filmului lui Pier Paolo Pasolini „Cele 120 de zile ale Sodomei”, în care regizorul prevedea profetic decăderea morală a elitelor.

O parte din această burghezie franceză decadentă este întruchipată de comisarul european pentru piața internă, Thiery Breton. Printre altele, Breton este responsabil pentru internet în Uniunea Europeană. La apogeul temporar al tulburărilor sociale din Franța, tot la ce s-a putut gândi a fost să deconecteze rețelele de comunicare virtuală dacă este necesar.[4] Când proprietarul serviciului de mesaje scurte X, fostul Twitter, Elon Musk, a îndrăznit recent să realizeze un interviu cu Donald Trump, comisarul european Breton i-a scris, spunându-i să îl lase în pace. Ar putea exista „consecințe grave” dacă i-ar oferi acestui bau-bau al establishmentului bidenist o scenă atât de mare. Dar Breton a uitat probabil cu cine se joacă. El se ia de cel mai bogat om din lume. Elon Musk are în contul său privat suma modestă de 247,2 miliarde de dolari, scutită de taxe[5]. Dacă Musk construiește o nouă fabrică în Brandenburg, nu are nevoie de o autorizație de construcție, spre deosebire de cetățenii germani obișnuiți, și nici coborârea pânzei freatice nu este o problemă. Și astfel, potrivit Süddeutsche Zeitung, Musk nu face decât să scuipe râzând în fața directorului contrariat din Franța:

Dar, desigur, Elon Musk nu se gândește să se modereze. El i-a răspuns lui Breton pe canalul său X-Channel cu o replică din filmul hollywoodian «Tropic Thunder», rostită de Tom Cruise: «Fă un pas mare înapoi și f**e-ți literalmente propria față». Se poate presupune că un comisar european nu a mai fost niciodată insultat public în acest mod. Breton nu a reacționat inițial, dar este probabil să considere insulta drept o onoare.”[6]

Coborâți! Puteți să vă puneți ochelarii la loc! Thiery Breton tocmai a aflat cu o palmă răsunătoare în față cine este șeful în această lume. Și anume oligarhii neo-feudali. Și nu existențe ratate în fotoliile de comisari.

Macron a învățat acum aceeași lecție. Vremurile s-au modificat radical de la încarcerarea scandaloasă a lui Julian Assange. Aceasta se datorează faptului că Pavel Durov are contacte de primă clasă în întreaga lume. Nu este vorba doar de faptul că guvernul rus s-a pronunțat în favoarea lui Durov. Țara gazdă, Emiratele Arabe Unite, a făcut, de asemenea, un apel masiv către Macron cu privire la arestarea discutabilă a lui Durov la Paris. Aceasta se datorează faptului că Durov este prieten cu membri ai guvernului Emiratelor Arabe Unite. Macron a primit, de asemenea, o palmă peste față. Nici măcar nu a avut timp să își scoată ochelarii mai întâi. Guvernul Emiratelor a anunțat că anulează o comandă pentru livrarea a 80 de avioane de luptă Rafale în valoare totală de 10 miliarde de dolari din cauza tratamentului lui Durov.[7] Jenant. În timpul următoarei vizite a lui Macron la consiliul de administrație al companiei franceze de apărare Dassault, cupele vor zbura probabil un pic mai jos….…

Cu toate acestea, Pavel Durov a fost întotdeauna preferatul rețelelor occidentale. El a făcut donații pentru Wikimedia, după cum se poate vedea din intrarea sa pe Wikipedia.[8] Durov a gustat, de asemenea, din programul Young Leaders al lui Klaus Schwab. Este considerat un libertarian. Cu alte cuvinte, este o persoană care dorește să minimizeze funcțiile statului și să acorde corporațiilor globale putere nelimitată. De asemenea, este vegetarian și abstinent la ceai. Și, evident, face și culturism. Toate acestea îl fac de fapt destul de nepotrivit ca inculpat într-un proces în care este acuzat de pedofilie, trafic de droguri și banditism.

Dar există și o componentă geopolitică. Este oare Durov în serviciul părții ruse și al maleficului a priori Putin? Știm că, în timpul invaziei din Kursk, soldații ucraineni și-au comunicat disponibilitatea de a se preda necondiționat forțelor armate ruse prin intermediul unui canal Telegram. Acest fapt a permis unității ucrainene să treacă în captivitatea rusă fără vărsare de sânge. Portalul Defense.com susține acum că este posibil ca unitățile ruse să comunice în mare parte prin intermediul mesageriei criptate Telegram și că paralizia lui Pavel Durov ar fi putut întrerupe canalele de comunicare. Este citat un anume Alexei Rogozin, prezentat drept șeful Centrului pentru dezvoltarea tehnologiilor de transport al Federației Ruse. Rogozin ar fi declarat: „Transmiterea de informații, corecțiile pentru artilerie, transmiterea de fluxuri video din elicoptere se realizează acum foarte des prin intermediul Telegram.”[9]

Nu există nicio îndoială. Este război. Iar războiul pe frontul informațional este foarte, foarte important. Experiența a arătat că adversarii nu se dau în lături de la alegerea mijloacelor. Va fi interesant de văzut dacă va exista într-adevăr un proces demonstrativ împotriva lui Pavel Durov. Sau dacă, după experiența traumatizantă a eșecului afacerii cu arme cu Emiratele Arabe Unite, se va ajunge totuși la un acord rapid. Și dacă sistemul judiciar francez nu va mai vedea brusc și neașteptat motive pentru a-l reține pe Durov.

Un comentariu de Hermann Ploppa

Surse și comentarii

[1] https://x.com/ivan_8848/status/1829260457871634798
[2] https://www.heise.de/news/Frankreichs-Vorwuerfe-gegen-Telegram-Chef-Durov-und-neue-Ermittlungen-9850846.html?wt_mc=nl.red.ho.ho-nl-daily.2024-08-29.ansprache.ansprache
[3] https://www.heise.de/hintergrund/Durov-Festnahme-Was-dem-Telegram-Gruender-zum-Verhaengnis-werden-koennte-9848447.html
[4] https://netzpolitik.org/2023/digital-services-act-eu-kommissar-haelt-an-lizenz-zum-abklemmen-sozialer-netze-fest/
[5] https://de.statista.com/statistik/daten/studie/181482/umfrage/liste-der-top-25-milliardaere-weltweit/
[6] https://www.sueddeutsche.de/politik/elon-musk-x-trump-beleidigung-eu-kommissar-thierry-breton-lux.P11VayDTuRmSwU7rrxeFYF
[7] https://www.defensemirror.com/news/37569/UAE_Suspends__10_Billion_Rafale_Jet_Deal_Over_Telegram_Founder___s_Arrest
[8] https://en.wikipedia.org/wiki/Pavel_Durov
[9] https://www.defensemirror.com/news/37556/Telegram_Founder___s_Arrest_Could_Cripple_Russian_Army___s_Information_Sharing

Citiți și:
Noua cenzură și monitorizarea populației în UE
Cenzura, ca libertate de exprimare în Uniunea Europeană!

 

yogaesoteric
28 septembrie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More