Geoană, Hodorkovski, Navalnîi, Guardian: Cine e agentul KGB?

Magnatul rus Mihail Hodorkovski a fost audiat la Varșovia de procurorii polonezi în scandalul tentativei de asasinat a disidentului rus Leonid Volkov – un mare apropiat al lui Alexei Navalnîi – atacat brutal cu un ciocan în fața casei sale din Lituania în martie, la trei săptămâni după moartea lui Navalnîi, scrie The Guardian.

Leonid Volkov / Mihail Hodorkovski

Inițial părea încă un caz în care Kremlinul își vâna dușmanii în străinătate, scrie ziarul, dar mai apoi, Maria Pevcic, șefa departamentului de investigații al lui Navalnîi, a acuzat public că cel care a ordonat atacul a fost oligarhul disident rus Leonid Nevzlin, care a angajat atacatorii pentru a-l bate pe Volkov în afara casei sale, după o dispută personală. Nevzlin e un vechi colaborator al lui Hodorkovski, acesta fiind acuzat la rândul său că a fost la curent cu planurile lui Nevzlin. În poveste e implicat și un avocat rus, Blinov, despre care parchetul polonez spune că este investigat pentru trei acuzații, „inclusiv acuzația de orchestrare a atacului asupra activistului de opoziție rus Leonid Volkov din cauza identității și a activităților sale politice”.

Echipa lui Navalnîi l-a acuzat pe Hodorkovski, cândva cel mai bogat om al Rusiei, că a aflat despre presupusele crime ale lui Nevzlin înainte ca acestea să devină publice. Hodorkovski și-a apărat fostul partener de afaceri, Nevzlin, susținând că probele împotriva lui fac parte, probabil, dintr-o schemă orchestrată de serviciile de securitate ruse. „Fie este adevărat, iar Leonid Nevzlin a înnebunit, fie este o provocare a FSB și un fals pe care s-au cheltuit mulți bani……. Din motive perfect de înțeles, înclin spre al doilea scenariu”, a spus Hodorkovski în septembrie.

Hodorkovski a zburat luni, 30 septembrie, la Varșovia și s-a întâlnit cu procurorii polonezi pentru a furniza informații despre caz. Într-un interviu de miercuri, 2 octombrie, Hodorkovski a spus că încă mai crede că dovezile au fost probabil falsificate de autoritățile ruse, mai scrie The Guardian.

A doua zi după ce a fost audiat la Varșovia, pe 1 octombrie, Hodorkovski a postat pe X celebrul mesaj anti-Geoană: „Este șocant că NATO a trecut cu vederea peste astfel de aspecte când numește persoane pentru roluri atât de importante”, iar „românii ar fi cazul să țină cont de asta când votează luna viitoare”, mesaj publicat după ce a apărut o anchetă a Context.ro despre cum Rareș Mănescu, un coordonator al campaniei lui Mircea Geoană, este partener de afaceri cu un propagandist rus, care a fost în Crimeea de cel puțin 10 ori după anexarea din 2014.

Postarea de pe 1 octombrie a fost ștearsă

Pe 3 octombrie, același Hodorkovski a șters postarea de pe X care a amplificat scandalul.

Diversiune de imagine hodorkovskistă în contextul marilor sale probleme? Lucrătură amplă a serviciilor ruse? O problemă care se complică, ancheta Poloniei în scandalul Volkov fiind de mare amploare, în timp ce Mircea Geoană a sesizat NATO și a cerut o reacție oficială în scandalul „omul rușilor” amorsat în România.

Citiți și:
Alexei Navalnîi și clonele sale din România
Moartea lui Alexei Navalnîi și curioasele coincidențe bine sincronizate
O situație de șaizeci de miliarde de ori mai complicată

 

yogaesoteric
11 octombrie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More