Organizația Mondială a Sănătății a angajat o firmă de PR pentru amplificarea mesajelor sale împotriva pandemiei
Pe fondul examinării răspunsului său la pandemia de coronavirus, la începutul lunii mai, Organizația Mondială a Sănătății a angajat o firmă americană de relații publice pentru a-și lustrui imaginea, inclusiv prin identificarea așa-numiților „influenceri” pentru a ajuta la amplificarea mesajelor despre COVID-19.
Conform documentelor depuse la Departamentul de Justiție, OMS a semnat la 1 mai un contract de 135.000 USD cu firma Hill and Knowlton Strategies pentru a elabora o strategie cu privire la mesajele publice.
„Au existat critici și afirmații împotriva Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și a acoperirii mass-media care ar putea submina OMS ca sursă de informații de încredere și esenţiale cu privire la problemele de sănătate publică globală”, a scris firma Hill and Knowlton în propunerea sa către OMS.
Contractul a alocat 30.000 USD pentru „identificarea influencerilor”, 65.000 USD pentru „testarea mesajelor” și 40.000 dolari pentru trasarea unui „cadru al planului de campanie”.
Hill and Knowlton, care s-a înregistrat în conformitate cu Legea de înregistrare a agenților străini, au propus identificarea a trei niveluri de influenceri: celebrități cu mulţi urmăritori în social media, persoane cu mai puţini urmăritori, dar mai angajate și „eroi ascunși”, acei utilizatori cu puţini urmăritori, dar care „cu toate acestea direcţionează și ghidează conversațiile”.
Influencerii celebri ar fi folosiți „pentru o mai mare amplificare a mesajelor OMS”, în conformitate cu propunerea Hill and Knowlton, despre care a informat pentru prima dată The Daily Beast.
„Covid-19 a dominat conversațiile de zi cu zi, dar nu toate vocile sunt egale și nu toate sunt ascultate”, se arată în prospect.
După o fază de identificare a influencerilor și testarea mesajelor, Hill and Knowlton au propus să facă recomandări OMS pentru „a contribui la asigurarea credibilității ştiinţifice şi a mesajului referitor la sănătatea publică din partea OMS, pentru a se asigura că există încredere în sfaturile OMS și că sunt urmate îndrumările privind sănătatea publică“.
OMS a făcut obiectul unei cercetări intense, în special în Statele Unite, pentru o serie de evaluări inexacte ale pandemiei de coronavirus.
Pe 14 ianuarie, OMS a amplificat afirmațiile guvernului chinez că acest coronavirusul nu se transmite prin contact de la om la om. Oficialii OMS au mai spus în februarie că există puține dovezi că persoanele fără simptome transmit virusul. Ambele afirmații s-au dovedit a fi inexacte, unii experți în domeniul sănătății spunând că declarațiile inexacte ale OMS au împiedicat răspunsul global la pandemie.
„Când examinezi ce a făcut OMS, cred că ne-au dat foarte mult înapoi, pentru că au făcut țările să creadă că dacă doar cele câteva țări care urmau să fie afectate de coronavirus vor lua măsurile de izolare, am putea opri răspândirea lui”, a afirmat dr. Michael Osterholm, epidemiolog de frunte, într-un interviu de la sfârșitul lunii martie.
„Mulți dintre noi am fost extrem de dezamăgiți, datorită lipsei unei comunicări mai bune în cadrul OMS și cu privire la răspunsul său”, a adăugat Osterholm.
Președintele Donald Trump a hotărât oprirea finanţării OMS din cauza modului în care a gestionat pandemia.
„Încrederea OMS în raportările Chinei a cauzat probabil o creștere de douăzeci de ori a numărului de cazuri la nivel mondial și poate fi mult mai mult decât atât”, a declarat Trump pe 14 aprilie.
Administrația SUA a notificat OMS pe 6 iulie că se va retrage din organizaţie începând de anul viitor.
Hill and Knowlton au declarat în dosar că s-au înregistrat ca agent străin al OMS „ca o chestiune de prudență”. OMS primește finanțare din partea statelor membre și a unor organizații private. Statele Unite erau de departe cel mai mare contribuitor la bugetul OMS, contribuind cu peste 400 de milioane de dolari în fiecare an.
Merită să menţionăm şi faptul că firma de PR în cauză, Hill și Knowlton, a fost implicată în operaţiunea de intoxicare a opiniei publice care a dus la declanşarea Războiului din Golf (episodul în care micuţa Nayirah a apărut în fața Comisiei pentru drepturile omului din cadrul Congresului american, istorisind în lacrimi scena în care soldații irakieni au intrat într-un spital din Kuweit, au scos nou-născuții din incubatoare și i-au lăsat să moară în chinuri).
Citiţi şi:
În ce mod vor încerca sa va faca sa cedati psihologic?
yogaesoteric
9 noiembrie 2020