Războiul din Ucraina a intrat într-o nouă fază: Rusia a folosit în premieră o rachetă balistică intercontinentală. Alarmele au sunat în toată țara
Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) asupra Ucrainei în dimineața zilei de joi, 21 noiembrie, marcând o nouă fază a războiului, informează Kyiv Post.
Forțele aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei au confirmat atacul, care a inclus, de asemenea, diverse alte tipuri de rachete vizând infrastructura critică.
„Între orele 5:00 și 7:00 a.m. pe 21 noiembrie, trupele ruse au atacat orașul Dnipro, lovind întreprinderi și infrastructură critică”, au declarat Forțele aeriene.
„Atacul a inclus o ICBM lansată din regiunea Astrahan din Rusia, o rachetă aerobalistică Kh-47M2 Kinzhal lansată de un avion MiG-31K în regiunea Tambov și șapte rachete de croazieră Kh-101 lansate de bombardiere Tu-95MS în apropierea regiunii Volgograd.”
🚨RED ALERT: Incredible video footage shows Russian ICBM strikes in Dnipro, Ukraine.
This is the first time in human history that ICBM’s have been used in war.
World War 3 has started. It's here. And there's nothing we can do to stop it.
Get ready for global nuclear war. pic.twitter.com/Ip08Q61Vw6
— DOOM STREAM™ (@doom_stream) November 21, 2024
O rachetă balistică intercontinentală are o rază minimă de acțiune de cinci mii de kilometri, dar unele dintre ele pot acoperi o distanță de peste nouă mii de kilometri.
Alarmele au sunat în toată țara. Așa a arătat situația la ora 5:42 dimineața:
**********
Rusia amenință să distrugă cu rachete Iskander baza de apărare antirachetă din Polonia, proaspăt inaugurată
Baza americană de apărare antirachetă din Polonia a fost considerată de mult timp o țintă prioritară pentru o potențială neutralizare de către forțele armate ruse, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zakharova, în timpul unui briefing, informează Tass.
„Având în vedere nivelul amenințărilor reprezentate de astfel de facilități militare occidentale, baza de apărare antirachetă din Polonia a fost inclusă de mult timp printre țintele prioritare pentru o potențială neutralizare. Dacă este necesar, acest fapt poate fi realizat folosind o gamă largă de arme avansate”, a spus diplomatul.
Zakharova a declarat că proiectul de construcție SUA-NATO, în curs de desfășurare timp de aproape un deceniu, cu un dispreț total față de preocupările de securitate ale Rusiei, a fost în mod constant în centrul atenției Rusiei. Ea a subliniat că Rusia a petrecut acești ani pregătind contramăsuri de răspuns.
Zakharova a descris înființarea unei astfel de baze ca fiind încă o mișcare flagrant provocatoare, numind-o parte a „unei serii de acțiuni profund destabilizatoare ale americanilor și ale aliaților lor din Atlanticul de Nord în sfera strategică”.
„Această mișcare se aliniază practicii de lungă durată și distructive de a apropia infrastructura militară a NATO de frontierele Rusiei”, a declarat purtătoarea de cuvânt. „Astfel de acțiuni subminează stabilitatea strategică. Împreună cu alte măsuri politico-militare și tehnico-militare dăunătoare menite să proiecteze puterea SUA la mii de kilometri de propriul teritoriu pentru a exercita presiuni asupra Rusiei și a altor puteri nucleare, aceasta sporește inevitabil riscurile strategice și, în consecință, crește nivelul general al pericolului nuclear”, a adăugat Zakharova.
Expertul militar rus Alexei Leonkov a declarat că sistemele de rachete operativ-tactice Iskander din Regiunea Kaliningrad sunt capabile să distrugă baza americană de apărare antirachetă din Polonia, în cazul unei confruntări directe.
,,Construcția sa a fost suspendată pentru o perioadă din cauza faptului că noi am desfășurat sisteme operativ-tactice de rachete Iskander în Regiunea Kaliningrad, a căror rază de acțiune permite ca această bază să fie anihilată în cazul unui conflict global între țările NATO și Federația Rusă”, a spus expertul rus, potrivit Defense Romania.
Complexul de apărare antirachetă din Polonia
Construcția instalației de apărare antirachetă din Redzikow a început în 2016, costurile ridicându-se la 850 de milioane de dolari pentru Statele Unite, potrivit unor surse deschise. Facilitatea a devenit operațională în decembrie 2023 și a fost ulterior predată NATO. După summitul de la Washington din iulie 2024, alianța a anunțat disponibilitatea operațională deplină a complexului Aegis Ashore din Polonia.
Complexul Aegis Ashore din Redzikow face parte din programul EPAA (European Phased Adaptive Approach) pentru desfășurarea treptată a sistemelor de apărare antirachetă în Europa. Cadrul include, de asemenea, nave echipate cu radare Aegis cu baza în Rota, Spania, o stație radar AN/TPY-2 în Turcia (în alertă din 2011) și o altă instalație Aegis Ashore la baza Deveselu din România.
**********
Rusia a fost atacata cu rachete americane ATACMS
Rusia a afirmat la data de 19 noiembrie, că resturile unei rachete ATACMS de fabricație americană au aterizat în regiunea Briansk. Agenția rusă de știri de stat Tass, citând Ministerul rus al Apărării, a raportat că resturile au căzut pe o instalație militară din regiunea Bryansk. Acesta a declarat că a existat un incendiu de mici proporții, potrivit The Guardian și Reuters.
Ministerul rus al Apărării a declarat că a doborât cinci dintre rachete deasupra regiunii Briansk. Atacul nu s-a soldat cu victime sau pagube, a declarat acesta.
Ucraina nu a comentat rapoartele rusești și nu a existat nicio confirmare din partea SUA sau a altor puteri aliate.
Administrația Joe Biden a acordat Ucrainei permisiunea mult dorită de a utiliza rachetele cu rază mai lungă de acțiune asupra țintelor din regiunea învecinată Kursk, unde forțele ucrainene au organizat o incursiune și unde Rusia a desfășurat trupe aliate nord-coreene.
Peste noapte, forțele ucrainene au susținut că au țintit cu succes un centru logistic rusesc din apropierea orașului Karachev din regiunea Briansk din Rusia, provocând mai multe explozii.
**********
Vladimir Putin a semnat un decret care permite utilizarea armelor nucleare ca răspuns la lovituri cu rachete non-nucleare fabricate în Vest
Mai devreme, tot pe data de 19 noiembrie, președintele rus Vladimir Putin a aprobat o modificare a doctrinei nucleare care ar permite Rusiei să folosească arme nucleare în caz de orice atac asupra Rusiei efectuat de o țară fără arme nucleare, precum Ucraina, dar susținut de o putere cu arme nucleare – precum Statele Unite, Marea Britanie sau Franța.
Liderul de la Kremlin Vladimir Putin a semnat pe 19 noiembrie, în ziua în care se împlinesc 1.000 de zile de la intervenția militară rusă în Ucraina, un decret care permite utilizarea mai largă a armelor nucleare ruse, măsura intervenind după ce Statele Unite au autorizat Kievul să lovească teritoriul rus cu rachetele sale cu rază lungă de acţiune.
Noua doctrină extinde circumstanţele în care Moscova poate recurge la arma nucleară.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că utilizarea rachetelor nenucleare occidentale de către forțele armate ucrainene împotriva Federației Ruse, în conformitate cu noua doctrină ar putea duce la un răspuns nuclear, după ce președintele Vladimir Putin a aprobat o doctrină nucleară rusă actualizată.
Vorbind la conferința de presă zilnică obișnuită, Tass relatează că Peskov a spus că noua doctrină nucleară ar fi necesar să devină subiectul unei analize profunde atât în țară, cât și în străinătate.
Peskov a spus că Federația Rusă consideră că folosirea armelor nucleare este o măsură extremă, dar că actualizarea doctrinei este necesară pentru a alinia documentul la situația politică actuală.
Peskov a spus că „operațiunea specială” – termenul preferat de Moscova pentru invazia sa pe scară largă a Ucrainei – se desfășoară în contextul unui război declanșat de Occident împotriva Federației Ruse și că armata rusă monitorizează îndeaproape rapoartele despre planurile care arată cum urmează să se folosească rachete americane cu rază mai lungă de acțiune în regiunea Kursk din Rusia.
Vladimir Putin avertizase la sfârşitul lunii septembrie că ţara sa ar putea utiliza de acum înainte arme nucleare în cazul unei „lansări masive” de atacuri aeriene împotriva Rusiei şi că orice atac efectuat de o ţară fără arme nucleare, cum ar fi Ucraina, dar sprijinită de o putere cu arme nucleare, cum ar fi Statele Unite, ar putea fi considerat o agresiune „comună”, ce ar putea autoriza utilizarea de arme nucleare de către Rusia.
Potrivit agenţiei Tass, documentul, care se intitulează „Fundamentele politicii de stat în domeniul descurajării nucleare” pleacă de la principiul că armele nucleare sunt o ultimă soluţie pentru a proteja suveranitatea ţării. În acelaşi timp, din cauza apariţiei unor noi ameninţări şi riscuri militare, Rusia a considerat necesar să clarifice parametrii care permit utilizarea armelor nucleare, explică agenţia oficială de presă a statului rus.
„În special, categoria de state şi alianţe militare supuse descurajării nucleare a fost extinsă. Lista ameninţărilor militare, pentru neutralizarea cărora sunt necesare astfel de acţiuni, a fost completată. Agresiunea oricărui stat non-nuclear, dar cu participarea sau sprijinul unei ţări nucleare, va fi considerată un atac comun asupra Rusiei. În plus, un răspuns nuclear din partea Rusiei este posibil în cazul unei ameninţări critice la adresa suveranităţii sale chiar şi prin arme convenţionale, al unui atac asupra Belarusului ca membru al Uniunii (Statale Rusia-Belarus), în cazul unei lansări masive de avioane militare, rachete de croazieră, drone şi alte aeronave şi trecerea frontierei ruse de către acestea”, scrie Tass.
Versiunea anterioară a doctrinei nucleare ruse fusese aprobată în iunie 2020 şi a înlocuit atunci un document similar adoptat cu 10 ani înainte.
**********
Ucraina lansează pentru prima dată rachete de croazieră britanice Storm Shadow în interiorul Rusiei, la o zi după ce a folosit rachete ATACMS
Ucraina a lansat miercuri, 20 noiembrie, în Rusia o salvă de rachete de croazieră britanice Storm Shadow, cea mai recentă armă occidentală pe care i s-a permis să o folosească asupra țintelor rusești, la o zi după ce a lansat rachete americane ATACMS, potrivit reuters.com.
Atacurile au fost raportate de corespondenții ruși de război pe Telegram și confirmate de un oficial sub protecția anonimatului, menționează sursa citată. Un purtător de cuvânt al Statului Major al Ucrainei a declarat că în prezent nu deține astfel de informații.
Moscova a declarat că folosirea armelor occidentale pentru lovirea teritoriului rus departe de graniță ar constitui o escaladare majoră a conflictului.
Paginile de pe Telegram ale corespondenților ruși de război au postat imagini video cu sunetul rachetelor lovind în regiunea Kursk. Se aud cel puțin 14 explozii. În imagini, filmate într-o zonă rezidențială, se vede un fum negru ridicându-se în depărtare.
Canalul de Telegram pro-rus Two Majors a menționat că Ucraina a lansat până la 12 rachete Storm Shadow în regiunea Kursk și a postat imagini cu bucăți de rachetă Storm Shadow clar vizibile.
Un purtător de cuvânt al premierului britanic Keir Starmer a declarat că biroul său nu va comenta rapoarte sau chestiuni operaționale.
Marea Britanie a permis anterior Ucrainei să folosească rachete Storm Shadows pe teritoriul ucrainean. Guvernul de la Kiev a făcut presiuni asupra partenerilor occidentali pentru a primi permisiunea de a folosi astfel de arme pentru a lovi ținte în interiorul Rusiei și a obținut săptămâna trecută acordul președintelui Joe Biden de a folosi ATACMS, cu două luni înainte ca Biden să plece de la Casa Albă.
Rachetele Storm Shadows au o rază de acțiune de peste 250 km și ar oferi Ucrainei posibilitatea de a lovi ținte mult mai în interiorul Rusiei decât înainte.
Șeful serviciului rus de informații externe, Serghei Narișkin, a declarat, într-un interviu publicat recent, că Moscova va riposta împotriva țărilor NATO care facilitează loviturile cu rachete ucrainene cu rază lungă de acțiune asupra teritoriului rus.
**********
În timp ce România e ocupată cu circ electoral, Ungaria va implementa sisteme de apărare aeriană în apropierea graniței cu Ucraina: „Amenințarea este mai mare ca niciodată”
Ungaria va instala sisteme de apărare antiaeriană în nord-estul teritoriului său, aproape de Ucraina, a anunțat Kristof Szalay-Bobrovniczky, ministrul maghiar al Apărării, după o ședință a consiliului de apărare convocată de premierul Viktor Orban pentru a discuta despre dezvoltarea situației din Ucraina, scrie Le Monde, citat de mariustucă.
„Încă sperăm că va fi pace cât mai repede posibil prin mijloace diplomatice, mai degrabă decât printr-o soluție militară”, a spus ministrul într-un videoclip difuzat pe contul său de Facebook.
„Cu toate acestea, pentru a mă pregăti pentru orice eventualitate, am ordonat ca sistemele de control aerian și de apărare aeriană recent achiziționate și capacitățile dezvoltate în jurul lor să fie desfășurate în Nord-Est. Amenințarea unei intensificări a războiului Ucraina-Rusia este mai mare ca niciodată”, a spus Kristof Szalay-Bobrovniczky, fără a preciza locația exactă a desfășurării acestor sisteme de apărare.
Ungaria, membră a NATO și a Uniunii Europene, a achiziționat anul trecut Mistral, sisteme franceze de arme sol-aer cu rază scurtă de acțiune, împreună cu alte patru țări UE, inclusiv Franța. În 2020, a semnat și un contract pentru achiziționarea sistemelor de apărare aeriană NASAMS de la norvegianul Kongsberg și americanul Raytheon Technologies.
Unele unități ale armatei maghiare sunt, de asemenea, în alertă maximă, a spus ministrul Apărării.
**********
„Am intrat în cea mai periculoasă fază a războiului.” Viktor Orban a convocat Consiliul de apărare
Din cauza ultimelor evoluții ale războiului din Ucraina și a riscului crescut de escaladare, premierul ungar Viktor Orban a convocat o ședință a Consiliului de apărare, a declarat șeful de presă al cancelariei, Bertalan Havasi, pentru MTI, citat de cvlpress.
La ședința Consiliului de apărare a fost reevaluată decizia Rusiei de a extinde lista amenințărilor militare, pentru neutralizarea cărora Moscova consideră permisă folosirea armelor atomice, după ce Vladimir Putin a ajustat doctrina nucleară.
Premierul Viktor Orban a subliniat că războiul din Ucraina intră în cea mai periculoasă fază.
Joe Biden a autorizat Ucraina să folosească arme cu rază lungă de acțiune, între care renumitele rachete ATACMS pe teritoriul Rusiei.
**********
Începe răzbunarea rușilor după atacul cu ATACMS? Ambasada SUA la Kiev se închide după un avertisment privind un atac aerian „semnificativ”
Ambasada României și alte trei ambasade își reduc sau suspendă activitatea.
Spania, Grecia și Italia și-au suspendat activitatea.
Ambasadele Spaniei, Greciei și Italiei la Kiev și-au suspendat activitatea până la sfârșitul zilei de 20 noiembrie, din cauza unei posibile „amenințări la adresa securității” – scrie RBC, citând agenția EFE.
Ambasada României la Kiev și-a redus activitatea din cauza situației de securitate
Având in vedere evoluțiile de securitate din Ucraina, în coordonare cu misiunile diplomatice ale celorlalte state aliate și membre UE, Ambasada României la Kiev a luat măsuri suplimentare în vederea asigurării protecției personalului, activitatea fiind limitată la acțiuni cu caracter de urgență. Situația este monitorizată permanent și, în consultare și cu autoritățile ucrainene, măsurile vor fi adaptate în funcție de evoluții, anunță MAE.
Statele Unite își închid temporar ambasada de la Kiev după ce au primit ceea ce afirmă a fi „informații specifice privind un potențial atac aerian semnificativ în 20 noiembrie”.
„Mesaj pentru cetățenii americani din Ucraina
Alertă de securitate: Ambasada SUA la Kiev, Ucraina (20 noiembrie 2024)
Locație: Ucraina, toate districtele
Eveniment: Ambasada SUA la Kiev a primit informații specifice cu privire la un potențial atac aerian semnificativ pe 20 noiembrie. Din prudență, ambasada va fi închisă, iar angajații ambasadei sunt instruiți să se adăpostească la fața locului. Ambasada SUA recomandă cetățenilor americani să fie pregătiți să se adăpostească imediat în cazul în care este anunțată o alertă aeriană.
Acțiuni de întreprins:
Monitorizați mass-media locale pentru actualizări
Identificați locurile de adăpostire înainte de orice alertă aeriană
Adăpostiți-vă imediat dacă este anunțată o alertă aeriană
Urmați indicațiile oficialilor ucraineni și ale primilor respondenți în cazul unei situații de urgență”, se arată în comunicatul ambasadei.
Citiți și:
Dacă Putin va câștiga acest război, va fi învins Occidentul și tot ceea ce reprezintă el
Ucraina a pierdut un sfert din populație în Război
yogaesoteric
27 noiembrie 2024