Dacă Putin va câștiga acest război, va fi învins Occidentul și tot ceea ce reprezintă el

Rezultatul va fi o schimbare masivă a puterii globale către autocrați și dictatori, conduși de Rusia și China, cu o nouă ordine (sau dezordine) economică și politică internațională modelată în consecință scrie un editorial din The Telegraph.

Bătălia din Ucraina este doar o „operație militară specială” cum spune descrierea sa oficială rusă? Sau este, pentru a folosi cuvintele lui Vladimir Solovyov, prezentatorul televiziunii de stat ruse (și, prin urmare, propagandist), „un război împotriva Europei și a lumii”?

Răspunsul este cel din urmă. Desigur, Vladimir Putin dorește să obțină controlul deplin asupra Ucrainei, deoarece crede în mod înșelător că aceasta face parte din țara sa, dar o vede și drept îndreptarea unui rău mult mai larg – victoria asupra unei lumi occidentale care reușește cumva să fie îngrozitor de puternică și iremediabil decadentă în același timp.

Adjunctul său, Dmitri Medvedev, a scris la începutul lunii aprilie că „Ucraina a devenit ca percepție al Treilea Reich și va suferi aceeași soartă”. Astfel de cuvinte sunt prea mari pentru înăbușirea unei revolte naționaliste. Ele ne întorc la ceea ce rușii numesc Marele Război Patriotic și descriu victoria totală într-o luptă globală.

Dacă Putin va câștiga acest război, va fi învins Occidentul. Consecința va fi o schimbare masivă a puterii globale către autocrați și dictatori, conduși de Rusia și China, cu o nouă ordine (sau dezordine) economică și politică internațională modelată în consecință.

Chiar dacă Putin nu reușește decât cucerirea regiunii Donbas, el va prezenta orice avans asupra poziției sale de dinaintea invaziei ca o victorie și va folosi orice acord sau încetare a focului ca mijloc pentru progrese ulterioare. Lupta va continua, în condiții mai puțin favorabile nouă decât înainte. Occidentul va eșua.

Ucrainenii au fost clari despre acest aspect de la început, motiv pentru care sunt atât de puternici. Au fost torturați, înfometați, împușcați sau deportați cu milioanele de Stalin, mai întâi în foametea forțată și apoi în Marea Teroare din anii 1930. Mai târziu, Hitler le-a făcut cam la fel.

Astăzi, ei se confruntă cu o amenințare comparabilă – mai puține crime, până acum, dar subjugare egală. Adresându-se Camerelor Parlamentului britanic la începutul lunii martie, președintele Zelensky a rostit cele mai faimoase cuvinte ale lui Shakespeare: pentru țara sa, este vorba despre „A fi sau a nu fi”.

Are Occidentul aceeași claritate cu privire la amenințarea cu care se confruntă? Vestea bună este că NATO a răspuns unitar la invazie, deși cu o vigoare inegală. (Cred că micuța Estonie a cheltuit mai mult în mod absolut, darămite proporțional, pentru ajutor militar activ pentru Ucraina decât a cheltuit puternica Germanie.)

Acest demers a produs rezultatele scontate. Ucraina a câștigat prima etapă a acestui război. Ucrainenii cred că nu ar fi putut realiza aceasta fără echipament, antrenament și informații care provin în mare parte din Statele Unite și Marea Britanie.

Acest ajutor crește. În cea de-a doua etapă a războiului, se pune mult preț pe muniții mici cum ar fi „Switchblade” american, care sunt greu de detectat în timp ce navighează peste locații inamice, căutând ținte principale pentru focosul lor antitanc Javelin.

În luna martie, mareșalul aerian Edward Stringer, acum senior fellow la Policy Exchange, a declarat că forțele armate ruse și-au atins „limita elastică”.

El nu crede că situația lor s-a îmbunătățit de atunci: Rusia s-a regrupat, dar urmărește să lupte pe trei granițe militare fără comandă și control coordonat, trupe pregătite corespunzător sau un tren logistic adecvat.

Vestea mai puțin bună este că mulți din Occident încă nu înțeleg care este miza. Cu siguranță, majoritatea oamenilor îl detestă pe Putin și iubesc lupta ucraineană. Steagul albastru și galben, ca de primăvară, flutură pe verdeață și pe casele private. Dar acceptă Occidentul pe deplin punctul de vedere formulat pentru prima dată de Boris Johnson la conferința de securitate de la München din februarie: „Rusia este necesar să fie învinsă și este important să fie văzută ca fiind învinsă”?

Într-un nou eseu, bine intitulat „Frica de victorie”, expertul în securitate James Sherr consideră că majoritatea aliaților occidentali sunt „închiși într-o paradigmă de gestionare a crizelor”, mai degrabă decât a unui război. Ei au sloganuri precum „Opriți luptele” sau „sprijin pentru Ucraina”, dar nu există scopuri de război colectiv, nici o „definiție a succesului”.

Există și o mentalitate prea supusă fricii, de parcă sensul descurajării – un concept atât de puternic în Războiul Rece – ar fi fost uitat. Putin nu este nevoie decât să sugereze amenințarea nucleară ca Occidentul să tremure. După cum spune Sherr: „Dacă escaladarea, al cărei risc rezidă în războiul însuși, devine o fobie, adversarul va stabili regulile conflictului. El este cel care ne va conduce.”

Dacă mentalitatea greșită persistă, Occidentul va fi doar reactiv. Va fi nevoie doar de un mic succes rusesc pentru ca să se reînnoiască discuțiile despre planurile de pace, oferind câștiguri pe care Putin le va pune în buzunar. Țări precum Germania, deja în urmă de teama să nu piardă petrol și gaze, se vor simți încurajate să amâne închiderea robinetelor.

Una dintre bucuriile de a trăi în libertate este că nu trăiești veșnic în frică. Dezavantajul este că îți pierzi instinctul pentru pericol și îi respingi pe cei care subliniază pericolele. Drept urmare, dezbaterea publică din țările libere tinde să evite subiectele mari și să-și arunce energia în cele de ordinul doi.

Germanii au un cuvânt expresiv Schwerpunkt, adesea aplicat în problemele militare. Înseamnă centrul de greutate, principala direcție a ceea ce decideți să faceți. Schwerpunkt-ul lui Vladimir Putin este cucerirea prin război.

Citiți și:
Un rus pro Putin a vorbit pentru Libertatea: Nu vă trimiteți cetățenii la acest război, nu furnizați arme Ucrainei! Dacă vreți să opriți focul, nu aruncați paie pe foc
România are de câștigat de pe urma războiului din Ucraina

 

yogaesoteric
7 iulie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More