FMI pune tunurile pe piața cripto – „Activele cripto pot pune în pericol stabilitatea financiară”. Ce risc sistemic identifică specialiștii FMI

Criptomonedele nu mai sunt o clasă obscură de active în cadrul ecosistemului financiar, ceea ce înseamnă că ar putea prezenta riscuri semnificative pentru stabilitatea financiară din cauza volatilităţii extreme a preţurilor, potrivit unui studiu al Fondului Monetar Internaţional (FMI) publicat în luna ianuarie 2022.

FMI mai notează că Bitcoin şi celelalte active digitale majore din piaţa cripto „s-au mişcat mai mult în pas cu indicii bursieri”, cum ar fi S&P 500, aspect care subminează rolul de „diversificare a riscurilor” invocat de investitorii cripto.

Tendinţa este „evidentă şi în economiile emergente”, unde adopţia criptomonedelor a fost mult mai puternică, se precizează în analiză.

Piaţa cripto, din ce în ce mai dependentă de indicii bursieri

O postare pe blogul Fondului Monetar Internaţional, care însoţeşte analiza citată, evidenţiază noi riscuri asociate cu interconexiunea tot mai mare dintre activele digitale şi pieţele financiare. Directorul Departamentului Monetar şi Pieţe de Capital al FMI, Tobias Adrian, şi economistul Tara Iyer argumentează că apare o corelaţie tot mai mare între evoluţia preţului activelor cripto şi cel al acţiunilor. În opinia autorilor, această corelaţie limitează beneficiile percepute de diversificare a riscurilor şi creşte riscul de contagiune pe pieţele financiare.

Per total, aceste constatări sugerează că activele cripto nu mai pot fi considerate ca o clasă de active marginale şi pot prezenta riscuri pentru stabilitatea financiară din cauza volatilităţii extreme a preţurilor. Astfel, autorităţile de reglementare şi supraveghetorii pieţelor au nevoie să monitorizeze îndeaproape acţiunile de pe pieţele cripto şi expunerea instituţiilor financiare la aceste active şi să conceapă politici de reglementare adecvate pentru a atenua riscurile sistemice care decurg din răspândirea activelor cripto”, se arată în studiul FMI.

Corelaţia dintre Bitcoin şi S&P 500 a crescut cu 3.600% pe durata pandemiei

Coeficientul de corelaţie dintre BTC şi S&P 500 a crescut cu 3.600%, trecând de la 0,01 la 0,36 după aprilie 2020. Aceasta înseamnă că cele două clase de active au crescut şi au scăzut într-un tandem din ce în ce mai strâns de când a început pandemia de coronavirus, spun specialiştii instituţiei financiare internaţionale.

Analiza din această notă extinde literatura în plină dezvoltare privind interconexiunile dintre activele cripto şi alte clase de active în mai multe moduri. În primul rând, în timp ce majoritatea studiilor s-au concentrat pe perioada pre-pandemică, analiza de faţă ia în considerare potenţialele conexiuni între pieţele cripto şi pieţele de capital în perioada post-pandemie, data creşterii exponenţiale a adoptării criptoactivelor începând cu primul trimestru al anului 2020. În al doilea rând, spre deosebire de constatările anterioare din literatura de specialitate, care s-au concentrat mai ales pe activele cripto tradiţionale, cum ar fi Bitcoin, analiza de asemenea ia în considerare criptomonedele stabile (stablecoins) din ce în ce mai tranzacţionate, cum ar fi Tether. În plus, studiul analizează spillover-urile între criptoactive şi indicii de acţiuni în Statele Unite şi din economiile de piaţă emergente, cu scopul de a genera o imagine mai amplă a interconexiunii dintre activele cripto şi pieţele internaţionale de acţiuni”, se arată în studiul FMI.

Menţionând că BTC şi Ether (ETH) s-au corelat rareori cu indici bursieri majori înainte de pandemie, autorii au fost de acord că la acel moment cripto-activele au ajutat la diversificarea riscului pentru investitori, acţionând ca o acoperire împotriva fluctuaţiilor altor clase de active.

Dar aceasta s-a schimbat după răspunsurile extraordinare ale băncilor centrale la criză de la începutul lui 2020. Criptomonedele şi acţiunile au crescut mână în mână pe măsură ce apetitul investitorilor pentru risc a crescut”, au mai scris autorii studiului.

FMI: Tandemul între piaţa cripto şi pieţele financiare pot declanşa şocuri sistemice în economia globală

O corelaţie mai puternică vine cu riscuri mai mari pentru Bitcoin, potrivit experţilor FMI. Interconexiunea din ce în ce mai mare dintre pieţele cripto şi de acţiuni ar permite transmiterea de şocuri care pot destabiliza pieţele financiare. Subliniind că activele cripto nu mai sunt la marginea sistemului financiar, experţii FMI au cerut în continuare un cadru de reglementare global coordonat „pentru a ghida reglementarea şi supravegherea naţională şi pentru a atenua riscurile de stabilitate financiară care decurg din ecosistemul cripto”.

La finele anului trecut, economistul şef al FMI, Gata Gopinath, a făcut un apel similar pentru o politică globală în ceea ce priveşte criptomonedele. Ea a susţinut că, dacă ţările ar interzice criptomonedele, atunci nu ar avea niciun control asupra schimburilor offshore care nu sunt supuse reglementărilor ţării lor.

Citiți și:
China, războiul împotriva banilor fizici, criptomonedele, dominația mondială și necesitatea rezervelor de aur
Uitați de cash! Salariul în Bitcoin
Un proiect mamut: UE se pregătește pentru tranziția digitală

 

yogaesoteric
19 mai 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More