Interesul poartă fesul: Desprindere de dolar & SUA – Israelul a făcut din yuanul chinezesc o monedă de rezervă

Reducere drastică și a monedei euro! 1 miliard de dolari a dispărut odată cu „Bună dimineața”

Guvernul israelian a adăugat yuanul chinezesc la valutele de rezervă ale țării, într-o mișcare ce este denumită de economiștii israelieni drept cea mai mare „remaniere monetară” din ultimul deceniu.

Analiștii israelieni vorbesc despre o modificare de „filozofie”, deoarece includerea yuanului chinezesc aduce automat o reducere a expunerii la dolar și mai ales la euro.

Această evoluție numai bună nu este pentru SUA, cel mai apropiat aliat al Israelului, care finanțează anual statul evreu.

Israelul face o nouă deschidere către China, anticipând sfârșitul globalizării actuale. Cel mai probabil, această mișcare ascunde, de asemenea, un resentiment față de Washington pentru că nu a rezolvat problema care poartă numele de Iran. Și, coincidență, Teheranul este un aliat apropiat al Chinei.

Yuanul chinezesc printre rezervele Israelului

În detaliu, banca centrală a Israelului a făcut cele mai mari modificări în alocarea monetară a rezervelor sale din ultimul deceniu. Israelul a adăugat yuanul chinezesc, alături de alte trei monede, la un fond de rezervă care anul trecut a depășit pentru prima dată 200 de miliarde de dolari.

Începând din acest an, mixul de valute se va extinde de la triada formată din dolarul american, euro și lira sterlină britanică pentru a include dolarii canadieni și australieni, yenul japonez și yuanul chinezesc, cunoscut și sub numele de renminbi.

Adaosurile marchează o modificare în „liniile directoare și filozofia generală de investiții” a Băncii Israelului, a declarat viceguvernatorul Andrew Abir.

Cum se formează cursurile – Dolarul și euro scad

În urma discuțiilor purtate în cadrul Comitetului monetar, lira sterlină și yenul vor reprezenta 5%, iar monedele canadiană și australiană vor avea câte 3,5% fiecare.

În cadrul noii abordări, cota yuanului este stabilită la 2% pentru 2022, potrivit raportului anual al băncii centrale israeliene publicat la sfârșitul lunii martie.

Aceasta înseamnă că rata ar putea crește anul viitor și ar putea atinge sau depăși nivelul omologilor canadieni sau australieni.

Pentru a face față modificărilor, ponderea euro va scădea la 20%, cel mai mic nivel din cel puțin un deceniu, de la peste 30% cât era, în timp ce dolarul va scădea, de asemenea, la 61%, de la 66,5% cât era.

Pe de altă parte, ponderea lirei sterline aproape că se va dubla, ajungând la 5%, revenind la un nivel care a fost atins ultima dată în 2011.

Rata de includere a yuanului chinezesc în rezervele valutare ale Israelului poate fi mică, dar este începutul creării unei noi monede de rezervă. Mai ales atunci când această modificare are loc în detrimentul euro și al dolarului.

1 miliard de dolari a devenit Yuan într-o lună”

Creșterea „dramatică” a rezervelor valutare ale Israelului a determinat banca centrală să își prelungească orizontul de investiții, a declarat guvernatorul băncii centrale a Israelului. „Avem în vedere necesitatea de a obține un randament al rezervelor care să acopere costul pasivului.”

Într-un raport din martie, analiștii băncii de pe Wall Street au afirmat că Israelul a făcut, de asemenea, „unele modificări cheie de diversificare”, deoarece a adăugat peste 1 miliard de dolari în rezerve de yuani numai în luna februarie.

Este important de remarcat faptul că această modificare a coincis cu invazia rusă în Ucraina și cu sancțiunile occidentale care au urmat împotriva Moscovei. Se pare că Israelul a văzut ceva și vrea să devină treptat independent de expunerea la dolar.

Programul de intervenție pe piața valutară a Israelului a fost lansat în urmă cu mai bine de un deceniu de către guvernatorul de atunci, Stanley Fischer, pentru a lua măsuri care au ajutat banca centrală să acumuleze rezerve care acum depășesc o treime din PIB-ul țării. La sfârșitul lunii martie, aceasta se situa la puțin peste 206 miliarde de dolari.

Modificarea în alocarea participațiilor Israelului îl apropie de restul lumii, deși nu a investit încă într-o altă monedă de rezervă, francul elvețian, una dintre principalele monede de rezervă ale lumii.

Potrivit Fondului Monetar Internațional, ponderea dolarului în totalul rezervelor valutare globale a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimele două decenii, ceea ce a dus la o creștere a yuanului chinezesc.

China face de mult timp presiuni pentru ca yuanul să înlocuiască dolarul ca principală monedă de rezervă.

Folosirea monedei americane ca armă împotriva instituțiilor financiare rusești înseamnă că ar putea avea loc o modificare radicală, spun experții.

Eficacitatea sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei a reprezentat un semnal de alarmă pentru țările care caută să își reducă expunerea la dolar”, a declarat pentru Insider economistul Aleksandar Tomic.

Dar pentru ca yuanul chinezesc să câștige mult mai mult, alte națiuni ar fi nevoie să își piardă încrederea în economia americană și să câștige încredere în autoritățile monetare chineze.

Au mai apărut provocări la adresa dolarului în trecut, dar niciuna nu a prevalat pentru că atunci când situația devine volatilă, SUA tind să fie stabile, așa că dolarul rămâne”, a spus Tomic.

În timp ce SUA este în continuare cel mai mare partener comercial al Israelului, volumul total al schimburilor comerciale cu China a crescut, aproape dublându-se între 2016 și 2021.

Reamintim că Arabia Saudită este, de asemenea, „în discuții active cu Beijingul pentru a stabili prețul în yuani pentru o parte din vânzările sale de petrol către China”, o mișcare care ar reduce dominația dolarului pe piața mondială a petrolului de către cel mai mare exportator de țiței din Asia.

Citiți și:
America sacrifică Europa pentru salvarea generalului Dolar
Rusia și China pregătesc atacul final împotriva dolarului
George Soros e dat de gol din Israel: Ce face el cu banii în politica din SUA

 

yogaesoteric
4 iulie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More