Dezvăluirile cu impact major din e-mailurile lui Hillary Clinton obţinute de WikiLeaks
Organizaţia pentru transparenţă WikiLeaks a prezentat o listă cu cele mai importante informaţii conţinute în e-mailurile echipei de campanie a lui Hillary Clinton, în contextul în care candidata democrată la președinția Americii a fost acuzată că a utilizat un server privat în calitatea de secretar de stat al SUA.
Scandalul e-mailurilor a izbucnit în martie 2015, când s-a dezvăluit că Hillary Clinton a folosit doar un server privat în timp ce era secretar de stat, în locul unui cont guvernamental, situaţie care i-ar fi permis să evite monitorizarea comunicaţiilor oficiale. Retroactiv, Departamentul de Stat a stabilit că mii de e-mailuri aveau caracter de informaţii clasificate.
WikiLeaks a întocmit o listă cu cele mai importante 100 de informaţii depistate în e-mailurile lui Hillary Clinton. În continuare sunt prezentate primele cinci informaţii de impact.
1. Preşedintele Barack Obama a minţit: ştia că Hillary Clinton folosea un server privat şi îi scria cu un pseudonim, aceasta fiind o tentativă intenţionată de a o acoperi şi de a distruge dovezi.
„Jen, tu probabil ştii mai multe, dar se pare că preşedintele a declarat că el a descoperit citind ştirile că HRC (Hillary Clinton – n.red.) folosea e-mailul privat… Trebuie să facem curăţenie – căci el are e-mailuri de la ea – şi nu sunt cu titulatura state.gov”, îi scria în martie 2015 Cheryl Mills, un consilier al candidatului democrat, lui John Podesta, şeful echipei de campanie.
2. Hillary Clinton visează la frontiere total deschise.
„Visul meu este o piaţă comună la nivelul emisferei (nordice – n.red.), cu comerţ liber şi frontiere deschise, cândva în viitor”, a afirmat Hillary Clinton într-un discurs privat remunerat rostit la Banca Itau.
3. Hillary Clinton a primit fonduri şi a oferit susţinere naţiunilor despre care ştia că finanţau reţeaua Stat Islamic şi alte grupuri teroriste.
O conversaţie on-line între John Podesta şi Hillary Clinton, din septembrie 2014, avea următorul conţinut: „(…) guvernele Qatarului şi Arabiei Saudite, care oferă clandestin susţinere financiară şi logistică reţelei teroriste Stat Islamic şi altor grupuri radicale sunnite din regiune”.
4. Hillary Clinton are poziţii politice diferite la nivel public şi privat.
„Dar, când toată lumea este atentă, ştiţi bine, la discuţiile de culise despre negocieri şi acorduri internaţionale, oamenii devin puţin emoţionaţi, ca să spun doar prea puţin. De aceea, trebuie să ai o poziţie publică şi una privată”, explica Hillary Clinton într-un e-mail din ianuarie 2016.
În discursurile private rostite în mediile corporatiste, Hillary Clinton a pledat pentru programe de austeritate şi pentru tipuri de activităţi comerciale care sunt în contradicţie cu ideile expuse în campania electorală prezidenţială, relevă date oferite de organizaţia pentru transparenţă WikiLeaks. Discursurile private reprezintă o sursă importantă de venit pentru Hillary Clinton. Candidatul democrat a refuzat să publice stenogramele discursurilor rostite la companii precum Goldman Sachs, Morgan Stanley şi General Electric. Însă unele discursuri rostite de politicianul democrat în medii corporatiste au fost dezvăluite de site-ul pentru transparenţă WikiLeaks.
Într-un discurs plătit susţinut la Morgan Stanley în aprilie 2013, Hillary Clinton lăuda platforma de austeritate propusă de fostul senator republican Alan Simpson şi de Erskine Bowles, directorul companiei care a organizat evenimentul. „Simpson şi Bowles au propus cadrul adecvat. Trebuie să limităm cheltuielile, trebuie să avem venituri adecvate, trebuie să stimulăm creşterea economică”, afirma Hillary Clinton în discursul pentru care a primit 225.000 de dolari. Planul Simpson-Bowles prevedea reducerea indemnizaţiilor sociale, o temă care nu apare prea des în programul Partidului Democrat din SUA, o formaţiune de centru-stânga. Însă, în campania electorală, Hillary Clinton şi-a schimbat abordarea, denunţând austeritatea şi angajându-se să nu diminueze indemnizaţiile sociale. În plus, candidatul democrat a pledat pentru creşterea investiţiilor bugetare în sensul dezvoltării infrastructurii.
5. Oferirea de bani pentru instigarea la violenţă şi la agitaţie la mitingurile electorale ale lui Trump.
„Implicaţi organizaţii pentru drepturile imigranţilor! Membrii (grupului proimigraţie – n.red.) DREAM urmăresc poziţiile candidaţilor republicani la preşedinţie pe tema legilor pentru imigraţie DACA/DAPA. Există oportunităţi de a urmări cu atenţie şi a pregăti întrebări despre comentariile lui Trump pentru a face conexiuni cu politicile acestuia”, spunea Hillary Clinton într-un mesaj din iulie 2015.
Citiți și:
Dezvăluirile WikiLeaks o pun în dificultate pe Hillary Clinton
Carl Bernstein la RFI: Hillary Clinton are «o relație dificilă cu adevărul»
yogaesoteric
6 decembrie 2016