Abuzurile împotriva MISA şochează Conferinţa europeană pentru combaterea discriminării

 
de Maria Nicola
 

Bucureştiul a găzduit la începutul lui iunie „Conferinţa OSCE la nivel înalt pentru combaterea discriminării şi promovarea respectului reciproc şi a înţelegerii”. În ciuda importanţei sale, reuniunea OSCE nu s-a bucurat de atenţie mediatică pe măsură. Evenimentul s-a desfăşurat la Palatul Parlamentului şi a reunit aproximativ 600 de reprezentanţi din 56 de ţări membre OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare Europeană).  Alături de oficiali ai guvernelor din ţările OSCE, la conferinţă au participat numeroase organizaţii active în combaterea discriminării, ONG-uri, asociaţii din România şi din străinătate.

Dintre cele 56 de state OSCE, 24 – printre care şi România – nu au o legislaţie cu prevederi clare privind pedepse împotriva abuzurilor şi ilegalităţilor motivate de ura rasială, religioasă şi etnică, arată un raport dat publicităţii de organizaţia Human Rights First. Conferinţa OSCE a avut ca scop declarat promovarea toleranţei şi a non-discriminării, precum şi a libertăţii de gândire, conştiinţă, credinţă şi religie.

În sesiunea inaugurală a luat cuvântul şeful statului român, Traian Băsescu, ministrul de externe, Adrian Cioroianu, şi preşedintele în exerciţiu al OSCE, şeful diplomaţiei spaniole, Miguel Angel Moratinos. Discursul prinţului Iordaniei, Hassan bin Talal, a impresionat audienţa cu dovezile despre amploarea şi gravitatea propagandei şi a discriminării anti-islamice.

Sesiunile de lucru ale reuniunii au fost focalizate pe combaterea rasismului, antisemitismului şi a xenofobiei, intoleranţa şi discriminarea faţă de minorităţile musulmane, discriminarea romilor, libertatea credinţelor religioase, implicarea societăţii civile în lupta împotriva formelor de intoleranţă, aplicarea legislaţiei de combatere a discriminării, educaţia tinerelor generaţii în sensul respectului şi înţelegerii reciproce, rolul mass-media în combaterea discriminării.

Autorităţile române sfidează drepturile cetăţeneşti ale yoghinilor

 

La conferinţa OSCE a participat şi o delegaţie a Mişcării pentru Integrare Spirituală în Absolut, condusă de Mihai Stoian şi Gabriela Ambăruş. A fost o ocazie excelentă pentru a aduce în atenţia oficialilor europeni şi a organizaţiilor pentru combaterea discriminării cazul MISA-Gregorian Bivolaru. Toţi participanţii au primit DVD-uri şi materiale informative privind abuzurile grave la care au fost supuşi yoghinii români începând cu 18 martie 2004. Reprezentanţii MISA s-au înscris la cuvânt în sesiunile care tratau “Combaterea rasismului, xenofobiei şi discriminării. Intoleranţa şi discriminarea creştinilor şi credincioşilor altor religii”, respectiv “Despre difuzarea pe scară largă a mesajelor cu caracter rasist, xenofob şi discriminator prin mass-media, Internet, posturi TV, cărţi (având în vedere respectarea libertăţii de expresie)”.

Putem vorbi în cazul MISA de discriminare? Nu toate abuzurile, persecuţiile şi nedreptăţile se înscriu în categoria “discriminărilor”. A fi bătut, a fi acuzat în lipsă de probe, a fi dat afară din serviciu, a fi sechestrat, a fi victima unei campanii mediatice dezlănţuite este discriminare doar în măsura în care se poate dovedi că alte persoane, în condiţii similare, nu s-ar “bucura” de un tratament identic. Vorbim de discriminarea yoghinilor MISA mai ales atunci când autorităţile statului îşi permit să le ignore drepturile cetăţeneşti fundamentale, datorită apartenenţei lor la această şcoală spirituală.
 

Victime colaterale ale intereselor politice

 

În lista lungă a abuzurilor autorităţilor împotriva lui Gregorian Bivolaru şi a cursanţilor MISA, iese în evidenţă că motivul principal al acestor persecuţii nu îl reprezintă faptul ca aceştia să fi comis vreo faptă ilegală, ci practica yoga. Discriminările la care sunt supuşi yoghinii MISA îşi au rădăcina în convingerile lor spirituale. Nu există deocamdată o tematică distinctă privind “discriminarea datorată convingerilor spirituale”. De aceea putem încadra situaţia MISA cel mai bine la categoria “discriminărilor religioase”, deşi yoga nu este o religie, ci o ştiinţă practică a desăvârşirii interioare.

Mihai Stoian a avut ocazia să argumenteze acest punct de vedere în plenul conferinţei OSCE. El a subliniat faptul că MISA nu este o grupare religioasă, ci o şcoală spirituală, iar cazul MISA nu este singular – şi alte şcoli spirituale se confruntă cu astfel de probleme în Polonia, Italia, Franţa, Anglia etc. În calitate de reprezentant MISA şi secretar onorific al Federaţiei Internaţionale de Yoga, Mihai Stoian a punctat succint etapele violentei campanii anti-MISA întreţinută de statul român de-a lungul anilor, indiferent de coloratura politică a guvernului. Mai mult, el a evidenţiat modul în care acţiunile împotriva MISA se încadrează în categoria abuzurilor politice şi felul cum yoghinii MISA au devenit în diferite situaţii victime colaterale ale intereselor politice. Prezentarea sa a avut un puternic impact, pentru că a inclus şi imagini filmate de la percheziţiile brutale din 18 martie 2004, mitingurile de proporţii realizate de MISA în 2004 şi 2005, precum şi declaraţii ale oficialilor români.
 

Agenţia de Monitorizare a Presei ignoră 3000 de articole calomnioase

 

Chiar în sesiunea care trata dreptul la liberă exprimare, yoghinilor li s-a băgat din nou pumnul în gură. Gabriela Ambăruş, preşedinte MISA, era înscrisă la cuvânt cu prezentarea intitulată “Libertatea de expresie a mers prea departe: mass-media discriminează un grup social paşnic din motive politice”. Această prezentare nu a mai avut loc, invocându-se lipsa de timp. Mircea Toma, chairmanul sesiunii intitulate “Despre difuzarea pe scară largă a mesajelor cu caracter rasist, xenofob şi discriminator prin mass-media, Internet, posturi TV, cărţi (având în vedere respectarea libertăţii de expresie)” este probabil la curent cu gravitatea cazului MISA, din diferitele memorii pe care le-a primit în calitatea sa de şef al Agenţiei de Monitorizarea Presei. Dar nu a răspuns niciodată la aceste sesizări. Mass-media din România se poate “lăuda” cu peste 3000 de articole calomnioase la adresa Mişcării de Integrare Spirituală în Absolut şi acest fenomen afectează viaţa şi drepturile a zeci de mii de cetăţeni români, practicanţi yoga. Eliminarea din program, în ultimul moment, a prezentării preşedintelui MISA nu are deloc aerul să fi fost o pură “întâmplare”.
 

„Continuăm, până când ni se va face dreptate!”

 
Conferinţa OSCE este un pas înainte în acţiunile perseverente ale yoghinilor de a-şi apăra drepturile. Cazul Gregorian Bivolaru – MISA a fost prezentat pentru prima oară într-o conferinţă de o asemenea amploare, în faţa a sute de înalţi oficiali europeni. „Este fără îndoială un moment important,” ne-au declarat reprezentanţii MISA. „Dacă autorităţile române se fac că plouă şi nu răspund plângerilor noastre, vom continua să aducem la cunoştinţă aceste abuzuri autorităţilor europene. Vom continua până când ni se va face dreptate!”
 

yogaesoteric
12 iunie 2007

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More