Acceptaţi în permanenţă realitatea întocmai aşa cum este!

de profesor yoga Gregorian Bivolaru 

De obicei, noi ne angrenăm într-o relaţie amoroasă pornind de la posibilităţile aparente ale acesteia, imaginându-ne adeseori anumite modalităţi de derulare a evenimentelor aşa cum ni le-am dori noi sau, altfel spus, proiectând relaţia amoroasă respectivă în centrul unor aşteptări precise, care sunt structurate în imaginaţie.

Numai în cazul yoghinilor care au o forţă ocultă ieşită din comun şi care ştiu cum anume şi când să acţioneze, viaţa ascultă de dorinţele şi mentalizările lor. În cazul yoghinilor mediocri şi superficiali, viaţa nu ascultă decât rareori de dorinţele lor.

De pildă, femeia cu care un yoghin ar dori să se căsătorească, tocmai ea are o fobie faţă de ideea de căsătorie. Femeia cu care un yoghin s-a angrenat într-o relaţie amoroasă bazată pe iubire reciprocă, transfigurare şi continenţă şi pe care totodată el a ales-o pentru a fi şi mama copiilor săi care provin din fosta lui căsătorie îi comunică, la scurt timp după aceea, faptul că ea nu este interesată să fie mama acelor copii, pentru că doreşte neîntârziat să se înscrie la o facultate. Bărbatul bogat care i-ar fi putut asigura un trai de huzur până la adânci bătrâneţi unei yoghine cu care el s-a angrenat într-o relaţie amoroasă bazată pe transfigurare şi continenţă se decide să  îşi doneze întreaga avere pe care o are şi să se călugărească.

Viaţa, chiar şi în cadrul unui cuplu amoros bazat pe transfigurare şi continenţă, atrage de multe ori după sine modificări uimitoare care apar inclusiv în aspectele cele mai simple ale existenţei de zi cu zi.

Aşteptările noastre sunt de două feluri: generale şi specifice. Aşteptările generale ţin de visurile, mentalizările şi proiectele noastre; ne-am dori o relaţie plină de iubire, extraordinară, care să ne facă să fim fericiţi până la adânci bătrâneţi. Aşteptările specifice ţin de viaţa de toate zilele: spre exemplu, femeia se aşteaptă ca atunci când bărbatul care o iubeşte vine la ea în vizită, să  îi aducă o floare sau unele cadouri, ori atunci când are nevoie, el să fie chiar dispus să îi facă piaţa. Bărbatul se aşteaptă ca atunci când vine în vizită la femeia pe care o iubeşte, aceasta să îl invite la masă şi să îi ofere ceva bun de mâncare.

În principiu, se poate spune că aceste aşteptări sunt rezonabile. Este cât se poate de legitim să ne stabilim anumite proiecte pe termen lung şi să ne fixăm obiective esenţiale referitoare la participarea celeilalte fiinţe, care este angrenată cu noi într-un cuplu amoros, la viaţa noastră de zi cu zi.

Dar atunci când relaţia noastră devine o lungă succesiune de aşteptări frustrante, este limpede că a sosit momentul să privim realitatea dintr-o nouă perspectivă. Când ne confruntăm cu astfel de situaţii, este necesară nu neapărat o comunicare mai bună sau discuţii fără sfârşit referitoare la divergenţele noastre, ci mai ales o acceptare (din punct de vedere spiritual) a situaţiei de fapt pe care ne dăm seama că nu o putem transforma.

Acceptarea realităţii într-un mod lucid şi detaşat reprezintă o stare spirituală superioară, care ne permite să fim mulţumiţi şi chiar satisfăcuţi cu starea de fapt, cu aspectele care există, exact aşa cum sunt şi nu altfel. Aceasta presupune să renunţăm la toate ideile preconcepute, chiar greşite ale egoului şi să acceptăm realitatea exact aşa cum ne apare.

În conformitate cu acest mod de a privi realitatea, chiar dacă bărbatul pe care o femeie îl iubeşte nu este vizionarul legendar la care ea visează, totuşi forţa sa interioară o inspiră în continuare, iar masculinitatea sa o fascinează şi o face să  fie foarte fericită alături de el.

Poate că femeia pe care un anumit bărbat o iubeşte nu este cea mai bună gospodină, dar cu toate acestea felul extraordinar în care ea face dragoste şi atitudinea  maternă, copleşitor de feminină pe care ea o manifestă faţă de el este în viziunea sa unică şi inegalabilă.

Acceptarea fiinţei iubite, cu micile ei lipsuri sau defecte, datorită iubirii imense şi a transfigurării pe care o simţim pentru ea într-o relaţie bazată pe iubire reciprocă, favorizează înflorirea spirituală a celor doi iubiţi şi le permite să atingă împreună o mare fericire.
 
Dacă veţi recunoaşte cu luciditate micile miracole şi marile lecţii care au luat locul aşteptărilor voastre de odinioară, veţi descoperi fulgerător că visele voastre de altădată erau minore şi penibile în comparaţie cu marile realizări spirituale şi transformările pe care le-aţi obţinut. În felul acesta, vă veţi putea da seama că existenţa voastră a urmat un traseu mult mai complex decât acela pe care aţi fi vrut voi ca ea să îl urmeze. Dacă doriţi să aveţi parte de o existenţă plenară, fericită şi de o relaţie amoroasă de cuplu mai armonioasă decât acelea la care aţi visat cândva, sfatul nostru este să renunţaţi la unele aşteptări şi să acceptaţi realitatea exact aşa cum este.
 

Fragment din lucrarea SECRETE AMOROASE ESENŢIALE PENTRU CUPLURILE YOGHINE CARE ASPIRĂ SĂ FIE FERICITE (capitolul 25)
 
 

Citiți și:

Limbajele iubirii
Genetica şi tantra – secretele neuro-hormonilor şi fericirea în cuplu 
 


 

yogaesoteric

25 noiembrie 2013

 
 

 
 

Also available in: English Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More