Această companie spune că dezvoltă un sistem care îți poate recunoaște fața numai pe baza ADN-ului tău
Deși este aproape sigur că nu va funcționa, acesta este un semn revelator al direcției spre care se îndreaptă acest domeniu
Un ofițer de poliție se află la locul unei crime. Nu există martori. Nici o înregistrare de la vreo cameră. Nu există suspecți sau motive evidente. Doar un fir de păr pe mâneca jachetei victimei. ADN-ul din celulele firului de păr este copiat și comparat cu o bază de date. Nu se găsește nicio potrivire, iar cazul se clasează.
Corsight AI, o filială a companiei israeliene Cortica, care se ocupă cu recunoașterea facială, pretinde că a conceput o soluție pentru acest tip de situație prin utilizarea ADN-ului pentru a crea un model al unei fețe care poate fi apoi rulat printr-un sistem de recunoaștere facială. Este o sarcină pe care experții în domeniu o consideră de nesusținut din punct de vedere științific.
Corsight și-a dezvăluit produsul „DNA to Face” în cadrul unei prezentări a directorului executiv Robert Watts și a vicepreședintelui executiv Ofer Ronen, care a avut loc la 15 decembrie, la Conferința investitorilor Imperial Capital din New York, cu scopul de a atrage finanțatorii. Acesta făcea parte din foaia de parcurs generală a produselor companiei, care includea, de asemenea, recunoașterea mișcărilor și a vocii. Instrumentul „construiește un profil fizic prin analizarea materialului genetic colectat dintr-o mostră de ADN”, potrivit unui set de diapozitive al companiei consultat de grupul de cercetare în domeniul supravegherii IPVM și împărtășit cu MIT Technology Review.
Corsight a refuzat o solicitare de a răspunde la întrebări legate de prezentare și de foaia de parcurs a produselor sale. „Nu ne angajăm cu presa în acest moment, deoarece detaliile a ceea ce facem sunt confidențiale pentru companie”, a scris Watts într-un e-mail.
Dar materialele de marketing arată că firma se concentrează pe aplicații guvernamentale și de aplicare a legii pentru tehnologia sa. Consiliul său consultativ este format doar din James Woolsey, un fost director al CIA, și Oliver Revell, un fost director adjunct al FBI.
Cu toate acestea, știința necesară pentru a susține un astfel de sistem nu există încă, iar experții spun că produsul ar exacerba problemele etice, de confidențialitate și de prejudecată pe care le provoacă deja tehnologia de recunoaștere facială. Mai îngrijorător este faptul că este un semnal al ambițiilor industriei pentru viitor, în care detectarea feței devine o fațetă a unui efort mai amplu de identificare a persoanelor prin orice mijloace disponibile – chiar și cele inexacte.
Această știre a fost relatată împreună cu Donald Maye de la IPVM, care a raportat că „înainte de această prezentare, IPVM nu avea cunoștință de existența unei companii care să încerce să comercializeze un produs de recunoaștere a feței asociat cu o mostră de ADN”.
Un trecut dificil
Ideea celor de la Corsight nu este complet nouă. Human Longevity, o companie „bazată pe genomică și inteligență în materie de sănătate”, fondată de celebritățile din Silicon Valley Craig Venter și Peter Diamandis, a pretins că a folosit ADN-ul pentru a ghici fețe în 2017. MIT Technology Review a relatat atunci că experții, totuși, au avut îndoieli. Un fost angajat al Human Longevity a declarat că firma nu poate alege o persoană dintr-o mulțime folosind un genom, iar Yaniv Erlich, directorul științific al platformei de genealogie MyHeritage, a publicat un răspuns în care a prezentat defectele majore ale cercetării.
O mică companie de informatică ADN, Parabon NanoLabs, oferă agențiilor de aplicare a legii reprezentări fizice ale persoanelor obținute din probe de ADN prin intermediul unei linii de produse numite Snapshot, care include genealogie genetică, precum și reprezentări 3D ale unei fețe. (Parabon publică unele cazuri pe site-ul său web cu comparații între fotografiile persoanelor pe care autoritățile sunt interesate să le găsească și reprezentările pe care compania le-a produs).
Compozițiile generate pe calculator de Parabon vin, de asemenea, cu un set de caracteristici fenotipice, cum ar fi culoarea ochilor și a pielii, cărora li se atribuie un scor de încredere. De exemplu, un compozit ar putea spune că există o șansă de 80% ca persoana căutată să aibă ochii albaștri. Artiștii criminaliști modifică, de asemenea, compușii pentru a crea modele de fețe finalizate care încorporează descrieri ale factorilor nongenetici, precum greutatea și vârsta, ori de câte ori este posibil.
Site-ul Parabon susține că software-ul său ajută la rezolvarea în medie a unui caz pe săptămână, iar Ellen McRae Greytak, directorul de bioinformatică al companiei, spune că a rezolvat peste 200 de cazuri în ultimii șapte ani, deși majoritatea sunt rezolvate mai degrabă cu ajutorul genealogiei genetice decât cu ajutorul analizei compozite. Greytak spune că firma a fost criticată pentru că nu a publicat metodele și datele sale brevetate; ea atribuie acest fapt unei „decizii de afaceri”.
Parabon nu include AI de recunoaștere facială în pachetul de recunoaștere a feței cu serviciul său de fenotipare și stipulează că toți clienții săi din domeniul aplicării legii nu ar fi indicat să folosească imaginile pe care le generează din probele de ADN drept informație pentru sistemele de recunoaștere facială.
Tehnologia Parabon „nu vă spune numărul exact de milimetri dintre ochi sau raportul dintre ochi, nas și gură”, spune Greytak. Fără acest tip de precizie, algoritmii de recunoaștere facială nu pot oferi rezultate exacte – dar obținerea unor măsurători atât de precise din ADN ar necesita descoperiri științifice fundamental noi, spune ea, iar „lucrările care au încercat să facă predicții la acest nivel nu au avut prea mult succes”. Greytak spune că Parabon prezice doar forma generală a feței cuiva (deși fezabilitatea științifică a unei astfel de predicții a fost, de asemenea, pusă la îndoială).
Se știe că poliția a realizat portrete-robot pe baza descrierilor martorilor prin intermediul sistemelor de recunoaștere facială. Un studiu din 2019 al Centrului pentru confidențialitate și tehnologie din cadrul Georgetown Law a constatat că cel puțin o jumătate de duzină dintre agențiile de poliție din SUA „permit, dacă nu chiar încurajează” utilizarea schițelor medico-legale, fie desenate manual, fie generate pe calculator, ca fotografii de intrare pentru sistemele de recunoaștere facială. Experții în inteligență artificială au avertizat că un astfel de proces duce probabil la niveluri mai scăzute de precizie.
De asemenea, Corsight a fost criticată în trecut pentru că a exagerat capacitățile și acuratețea sistemului său de recunoaștere facială, pe care îl numește „cel mai etic sistem de recunoaștere facială pentru condiții extrem de dificile”, potrivit unei prezentări de diapozitive disponibile online. În cadrul unei demonstrații tehnologice pentru IPVM în noiembrie anul trecut, Watts, directorul executiv al Corsight, a declarat că sistemul de recunoaștere facială al Corsight poate „identifica pe cineva cu o mască facială – nu doar cu o mască facială, ci și cu o mască de schi”. IPVM a raportat că utilizarea inteligenței artificiale a Corsight pe o față mascată a dat un scor de încredere de 65%, o măsură proprie a Corsight pentru a determina cât de probabil este ca fața capturată să corespundă în baza sa de date, și a menționat că masca este descrisă mai exact ca o cagulă sau o gheată pentru gât, spre deosebire de o mască de schi cu decupaje doar pentru gură și ochi.
Problemele mai largi legate de acuratețea tehnologiei de recunoaștere facială au fost bine documentate (inclusiv de MIT Technology Review). Acestea sunt mai pronunțate atunci când fotografiile sunt slab iluminate sau sunt făcute din unghiuri extreme și când subiecții au pielea mai închisă la culoare, sunt femei sau sunt foarte bătrâni sau foarte tineri. Apărătorii confidențialității și publicul au criticat, de asemenea, tehnologia de recunoaștere facială, în special sisteme precum Clearview AI care cercetează social media ca parte a motorului lor de potrivire.
Utilizarea acestei tehnologii de către forțele de ordine este deosebit de dificilă – Boston, Minneapolis și San Francisco se numără printre numeroasele orașe care au interzis această tehnologie. Amazon și Microsoft au încetat să mai vândă produse de recunoaștere facială către grupurile de poliție, iar IBM și-a retras de pe piață software-ul de recunoaștere facială.
„Pseudoștiință”
„Ideea că vei putea crea ceva cu un nivel de granularitate și fidelitate atât de mare încât să poți efectua o căutare de potrivire a fețelor este absurdă”, spune Albert Fox Cahn, avocat specializat în drepturile civile și director executiv al Surveillance Technology Oversight Project, care lucrează intensiv pe probleme legate de sistemele de recunoaștere facială. „Aceasta este pseudoștiință”.
Dzemila Sero, cercetător în cadrul Computational Imaging Group al Centrum Wiskunde & Informatica, institutul național de cercetare pentru matematică și informatică din Olanda, spune că știința care să susțină un astfel de sistem nu este încă suficient de dezvoltată, cel puțin nu în mod public. Sero spune că catalogul de gene necesare pentru a produce reprezentări exacte ale fețelor din probe de ADN este în prezent incomplet, citând studiul Human Longevity din 2017.
În plus, factori precum meiul înconjurător și îmbătrânirea au efecte substanțiale asupra fețelor, care nu pot fi surprinse prin fenotiparea ADN-ului, iar cercetările au arătat că genele individuale nu afectează aspectul feței unei persoane atât de mult cât o fac sexul și strămoșii. „Încercările premature de a pune în aplicare această tehnică ar submina probabil încrederea și sprijinul pentru cercetarea genomică și nu ar obține niciun beneficiu pentru societate”, a declarat ea pentru MIT Technology Review într-un e-mail.
Sero a studiat conceptul invers al sistemului Corsight – „fața la ADN” mai degrabă decât „ADN la față” – prin compararea unui set de fotografii 3D cu o mostră de ADN. Într-un articol publicat în Nature, Sero și echipa sa au raportat rate de acuratețe cuprinse între 80% și 83%. Cu toate acestea, Sero spune că munca ei nu ar fi indicat să fie folosită de procurori ca dovadă incriminatorie și că „aceste metode ridică, de asemenea, riscuri incontestabile de noi disparități rasiale în justiția penală, care justifică precauția împotriva aplicării premature a tehnicilor până când nu sunt instituite garanții adecvate”.
Organele de aplicare a legii depind de seturile de date ADN, predominant de site-ul gratuit de genealogie GEDmatch, care a avut un rol esențial în căutarea celebrului „Golden State Killer”. Dar chiar și prelevarea de probe ADN, considerată cândva singura formă de probe criminalistice riguroase din punct de vedere științific de către Consiliul Național de Cercetare din SUA, a fost recent criticată pentru probleme de acuratețe.
Fox Cahn, care în prezent dă în judecată Departamentul de Poliție din New York pentru a obține înregistrări cu privire la prejudecățile legate de utilizarea tehnologiei de recunoaștere facială, spune că impactul sistemului ipotetic al lui Corsight ar fi dezastruos. „Jucând la noroc, impactul pe care îl va avea acest fapt sporește fiecare caz de eșec al recunoașterii faciale”, spune Fox Cahn. „Este ușor de imaginat cum ar putea fi folosit în moduri cu adevărat înfricoșătoare și orwelliene.”
Viitorul tehnologiei de recunoaștere facială
În ciuda acestor îngrijorări, piața tehnologiei de recunoaștere facială este în creștere, iar companiile se luptă pentru clienți. Corsight este doar una dintre multele companii care oferă servicii de potrivire a fotografiilor cu caracteristici noi și strălucitoare, indiferent dacă s-a demonstrat sau nu că acestea funcționează.
Multe dintre aceste noi produse încearcă să integreze recunoașterea facială cu o altă formă de recunoaștere. Compania de recunoaștere facială NtechLab, cu sediul în Rusia, de exemplu, oferă sisteme care identifică persoanele pe baza plăcuțelor de înmatriculare, precum și a trăsăturilor faciale, iar fondatorul Artem Kuharenko a declarat anul trecut pentru MIT Technology Review că algoritmii săi urmăresc să „extragă cât mai multe informații din fluxul video”. În aceste sisteme, recunoașterea facială devine doar o parte a unui aparat care poate identifica persoanele printr-o serie de tehnici, fuzionând informațiile personale din bazele de date conectate într-un fel de panoptic de date.
Sistemul de recunoaștere facială bazat pe ADN al Corsight pare a fi o incursiune a companiei în construirea unui pachet de supraveghere futurist și complet pe care îl poate oferi potențialilor cumpărători. Dar, chiar dacă piața pentru astfel de tehnologii se extinde, Corsight și alții sunt expuși unui risc crescut de a comercializa tehnologii de supraveghere afectate de prejudecăți și inexactități.
Citiți și:
Bine ați venit în „Dystopia”! – Supravegherea prin certificate de vaccinare, ID-uri digitale și date biometrice a devenit realitate
O nouă metodă de colectare a ADN-ului și a datelor personale: Interpol a creat o bază de date ADN pentru găsirea persoanelor dispărute
Un sistem de marcare bazat pe ADN ar putea înlocui codurile de bare (Studiu)
yogaesoteric
12 aprilie 2022
Also available in: Français