Acest grup de arbuști este o colonie clonală, cu o vârstă fabuloasă: aproape 12.000 de ani! Se află în deșertul Mojave și se numește King Clone

 

Deșertul Mojave se află în Statele Unite, pe teritoriile statelor Arizona, California, Nevada și Utah. Situat la o altitudine destul de mare, de 600-1500 m, deșertul Mojave este caracterizat de căderile reduse de precipitații și de temperaturile extreme, ce pot ajunge, pe timp de vară, chiar și la 49-50 de grade Celsius. Este un mediu în care doar plantele extrem de rezistente la uscăciune pot prolifera. Totuși, în acest mediu arid supraviețuiesc peste 1700 de specii de plante.

Printre aceste specii vegetale se numără și tufa de creozot (chaparral), cu numele științific Larrea tridentata. Datorită numeroaselor sale virtuți terapeutice (conține substanțe antibacteriene, antifungice etc.), Larrea tridentata a fost folosită de amerindieni în tratarea a diferite afecțiuni.

În mediul arid al deșertului Mojave se află un grup de arbuști neobișnuit, care, văzut de sus, are o formă oarecum asemănătoare cu un inel. Aparent, privitorul are în față doar câteva tufe banale de chaparral (Larrea tridentata). De fapt, spun oamenii de știință, este vorba despre o colonie clonală. Toți arbuștii care formează inelul sunt identici din punct de vedere genetic și, laolaltă, formează unul dintre cele mai bătrâne organisme de pe Terra. Acestui organism formidabil, care, potrivit studiilor științifice, are o vârstă de circa 11.700 de ani, i s-a atribuit și un nume: King Clone!

Diametrul maxim al inelului de arbuști chaparral este de 20 de metri, în vreme ce diametrul său mediu este de 14 metri. King Clone se află în apropierea localităților Landers și Lucerne Valley. În trecut, King Clone a fost studiat de prof. Frank Vasek, de la Universitatea California, Riverside. Vârsta arbuștilor a fost stabilită prin datarea cu radiocarbon, obținându-se un rezultat uluitor: 11.700 de ani! Pentru verificarea rezultatului s-a folosit și o metodă bazată pe viteza de creștere a acestei specii, impresionanta vârstă fiind confirmată.

O colonie clonală constituie un grup de plante identice din punct de vedere genetic, ce s-au dezvoltat dintr-o singură plantă originară. Atunci când ele sunt interconectate la nivel subteran, prin rădăcini, se consideră că plantele dintr-o colonie clonală fac parte din același organism viu.

La vârsta sa de aproape 12.000 de ani, King Clone este cel mai vechi inel de tufe de creozot din întregul deșert Mojave. S-ar putea să fie, de asemenea, cel mai vechi organism din… Lumea Nouă.


Citiți și:

O surpriză a deșertului – Planta care trăieşte 50 de ani fără apă

«Floarea de Nisip», una dintre cele mai bizare plante sălbatice din America de Nord

 

yogaesoteric
28 noiembrie 2018

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More