Cu cât vin peste voi mai multe încercări, cu atât mai măreaţă va fi răsplata Dreptului Judecător

 

Epistola 238 către preoţii din Nicopole, scrisă în anul 376

V-am primit scrisoarea, dar n-am aflat din ea nimic mai mult decât ştiam. Pentru că în toată vecinătatea, mai întâi a ajuns vestea prin care s-a popularizat ruşinea celui care a căzut pe capul vostru şi al credincioşilor voştri. Prin deşarta lui poftă, acest om şi-a atras disprețul cel mai rușinos şi din pricina amorului său propriu şi-a pierdut şi răsplata. Şi această mărire, a cărei poftă l-a făcut să se vândă cu prețul fărădelegii, n-a putut-o gusta din pricina urii îndreptăţite a celor ce se tem de Domnul. Prin decizia luată, el a dat o mărturie foarte limpede despre sentimentele care l-au însufleţit toată viaţa: niciodată n-a trăit în nădejdea bunurilor făgăduite de Domnul, ci din profiturile pe care le putea trage din lucrurile omeneşti, iar cât despre cuvintele credinţei, acestea erau la el negarea pietăţii. Pe toți, pe care-i întâlnea în drum, căuta să-i înșele. Şi faptul acesta cu ce vă putea întrista? V-a putut, oare, face mai răi decât erați înainte? Doar o singură ruptură s-a făcut în obştea voastră. Şi chiar dacă au mai plecat după aceea încă doi sau trei, aceştia erau doar nişte nenorociți ajunşi să stoarcă acum milă din cauza căderii lor.

Încolo, prin ajutorul lui Dumnezeu, tot corpul comunităţii voastre a rămas întreg, mădularele netrebnice au căzut, restul n-a fost mutilat. Iar dacă vă simţiţi îndureraţi pentru faptul că ați fost alungaţi în afara zidurilor cetăţii, cel puţin aici, în câmp, petreceți sub ocrotirea lui Dumnezeu, căci şi îngerul păzitor al Bisericii a plecat împreună cu voi.

Culcă-se acum ei singuri în casele goale şi pregătească-se acum de judecată din pricina împrăştierii poporului. Chiar dacă a ieşit de aici destulă strâmtorare, am credința în Dumnezeu că ea nu va fi fără de folos pentru voi. Cu cât vin peste voi, mai multe încercări, cu atât mai măreaţă va fi răsplata Dreptului Judecător, care vă așteaptă.

Nu vă supăraţi pentru necazurile prezente și nu vă lipsiţi de nădejde. Încă puţin, în foarte puţin timp, apărătorul vostru va veni și nu va întârzia. În anul 375, când Eustațiu de Sebasta a venit cu vicarul Pontului, Demostene, şi s-a aşezat cu sila în Nicopole pe Fronton, poporul a fost nevoit să plece afară din oraş, ca să-şi ţină acolo slujbele (cf. epist. 195, 228, 229, 230. 240, 246, 247).

Astfel Sf. Vasile se adresează preoţilor, mângâindu-i şi încurajându-i.


Sfântul Vasile cel Mare – Scrieri, colecția PSB, Despre Sfântul Duh, Epistole.

Citiți și:

Cei ce iubesc pe Dumnezeu trec prin multe și grele ispitiri

DUMNEZEU TATĂL se revelează fiecărei fiinţe umane în funcţie de capacitatea acesteia de a primi şi simţi

 

yogaesoteric
28 noiembrie 2018

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More