Acest viitor nu este pentru mine: Metaversul, confidențialitatea și identitatea digitală, unde se întâlnesc două lumi

Ați auzit cu siguranță de metavers în ultimele șase luni. Cuvântul, adoptat de Meta (fostul Facebook) pentru a desemna cel mai nou scop al său, a intrat pe scena tehnologiei digitale ca sinonim pentru mediile virtuale de interacțiune care sunt mai reprezentative pentru experiența socială umană. Promisiunea este un spațiu virtual cu o experiență foarte apropiată de lumea fizică. Cu toate acestea, un metavers poate fi mult mai mult decât atât. Metaversurile există de cel puțin 19 ani, de la SecondLife încoace, cu diferite niveluri de profunzime și tipuri foarte diferite de interacțiune. Metaversurile sunt lumi virtuale persistente care continuă să existe chiar și atunci când nu vă aflați în interiorul lor, combinând aspecte ale lumii digitale și fizice.

Faptul că ne aflăm sau nu într-o lume virtuală depinde de modul în care fiecare dintre noi alege să se prezinte acolo. MMO-urile (Massive Multiplayer Online) prezintă utilizatorilor aspecte metaversale de cel puțin 20 de ani. Ce s-a schimbat? În primul rând, mai multă tehnologie de procesare a imaginilor, o conectivitate mai bună (urmează 5G), noi dispozitive de conectare (realitatea augmentată) și, mai ales, generațiile care se nasc interacționând online, estompând granița dintre virtual și fizic.

În trecut, avatarele erau cea mai bună definiție a prezenței virtuale, înainte ca metaversurile să reprezinte oportunitatea de a interacționa cu identitățile noastre din lumea reală. Atunci când ești într-un joc, nu este necesar neapărat să îți prezinți numele social sau numărul de identificare dat de guvern.

Cu toate acestea, spre exemplu un streamer care are succes, va fi nevoit să își conecteze avatarul de gamer la un cont bancar pentru a fi plătit de către platformă. În aceste momente, lumea virtuală și cea fizică încep să se amestece cu adevărat.

Identități digitale în metaversuri

Pentru a interacționa între universuri care amestecă identitatea reală din lumea fizică cu avatarurile din metaversuri, oamenii vor avea nevoie de identități digitale persistente. Această identitate digitală tinde să mențină experiența utilizatorului concentrată pe anumite caracteristici care sar între lumi, în funcție de nevoia de utilizare.

O metaforă interesantă pentru a înțelege cum va fi interacțiunea noastră cu metaversurile este capacitatea doctorului Strange de a sări între ferestre multidimensionale – luându-și superputerile și obiectele, precum pelerina magică.

La fel cum dr. Strange are o identitate persistentă, care îi duce caracteristicile și puterile principale în diferite dimensiuni, identitatea digitală va duce acreditările pe care oamenii le aleg în diferite metaversuri. Este foarte probabil ca, în viitor, toate metaversurile să facă parte dintr-un strat interoperabil, ceea ce va permite transportarea obiectelor virtuale, cum ar fi hainele sau obiectele de joc, sau a acreditărilor, de pe o platformă pe alta.

De exemplu, dacă ați urmat un curs, certificatul este legat de identitatea dvs. digitală ca o acreditare (ceva de genul unei „puteri deblocate”) și îl puteți lua în metaversul ales de dvs. sau de compania dvs. De asemenea, este posibil să ne imaginăm un scenariu în care ați achiziționat un obiect într-un metavers, dar îl puteți lua în altul, la fel cum în lumea fizică cumpărați un pantof și puteți decide să îl folosiți la serviciu sau la club.

Această extindere a „vieții reale oficiale” la metaversuri reprezintă un platou plin pentru furnizorii de platforme de identitate digitală sau de „identitate ca serviciu” – care astăzi autentifică deja persoanele pentru diverse situații din viață, cum ar fi efectuarea de plăți, semnarea de documente, comunicarea, printre altele.

În condițiile în care viața reală este reprezentată în identități digitale, o încălcare a securității datelor capătă o dimensiune exponențială, cu riscuri de furt și fraudă de avataruri de proporții fără precedent. În acest context, premisa dezvoltatorilor este de a înțelege modul în care fiecare resursă poate ajuta utilizatorii să se protejeze atunci când își folosesc identitățile digitale și, în același timp, să faciliteze construirea unor relații de încredere în cadrul și între platforme.

Explozia utilizării metaversurilor în viața de zi cu zi are consecințe enorme asupra vieților noastre și ne obligă să îmbunătățim controalele și protecțiile pentru a face față amenințărilor care vor apărea în această nouă lume.

De fapt, ne putem deja imagina metaversurile folosite pentru a vinde identități furate, așa cum se petrece astăzi pe Dark Web – în practică, putem spune chiar că diferitele lumi ale Deep Web-ului s-ar putea transforma în metaversuri, în funcție de nivelul de imersiune al utilizatorilor. Prin urmare, mecanismele de securitate robuste sunt imperative pentru noua eră a identității în viața digitală.

Cum se poate garanta încrederea în identitate în metaversuri?

Deși metaversurile sunt spații digitale, ele sunt guvernate, limitate și alimentate de aceeași matematică ce definește lumea noastră reală. Altfel spus, aceleași premise matematice sunt valabile pentru toate universurile și metaversurile. Acest aspect înseamnă că, încă o dată, se pot utiliza principiile criptografice pentru a asigura încrederea între indivizi virtuali sau reali.

Cu alte cuvinte, nu există un metavers capabil să schimbe criptografia așa cum o cunoaștem astăzi. Prin urmare, doar dovezile matematice vor putea identifica lucrurile și participanții din diferite universuri într-un mod coerent și sigur, permițând în același timp utilizatorului să controleze cu cine împărtășește aceste elemente. Aceasta înseamnă mai multă confidențialitate în practică.

Toate acestea deja încep să se petreacă. În metaversuri, una dintre practicile obișnuite ale participanților este de a utiliza jetoane ne-fungibile (NFT) pentru a marca elemente unice. Iar NFT-urile emise, tranzacționate și utilizate în metaversuri se bazează deja pe dovezi criptografice. Deși piața NFT este încă un experiment și nu există dovezi că modelul de afaceri va dura, o versiune mai sigură și mai reglementată a acestor tehnologii ar putea prevala pentru a se asigura că acreditările rămân la proprietarii lor.

Cu toate acestea, ne putem imagina deja o identitate digitală auto-suverană, adică controlată de purtătorul ei însuși, în orice univers virtual, capabilă să genereze dovezi matematice pentru o identificare unică, netransferabilă și irefutabilă, așa cum se petrece deja astăzi în lumea noastră reală.

Interoperabilitatea identității între universurile virtuale poate fi, de asemenea, garantată de matematică și criptografie, determinată de utilizarea standardelor pentru a asigura coerența între platforme, deoarece verificările și confirmările pot fi aceleași și cu aceleași garanții, indiferent de univers (cu condiția ca același univers să fie guvernat de aceleași legi matematice pe care le cunoaștem astăzi).

Susținătorii dezvoltării inteligenței artificiale susțin că, privind în viitor, aceste tehnologii ne vor permite să trăim în siguranță și în intimitate în lumi în care tehnologia este omniprezentă chiar și în afara mediilor virtuale. Odată cu implementarea 5G, „internetul obiectelor” va fi un element important în construcția metaversului – iar identitatea digitală auto-suverană va fi cheia pentru protejarea datelor noastre personale, a obiectelor virtuale și, de ce nu, a obiectelor fizice.

Este bine să fim pregătiți pentru acest viitor al metaversurilor, asigurându-ne de acum înainte că ecosistemul analizează cu atenție principiile de confidențialitate și securitate.

Autor: Yasodara Cordova (cercetător principal în domeniul confidențialității la Unico și cercetător la Centrul pentru guvernanță democratică și inovare de la Universitatea Harvard)

Citiți și:
Simbolismul ocult al înfiorătoarei reclame la Meta
Ce este metaversul lui Zuckerberg și cum vei putea accesa universul paralel virtual
Metaversul, biotehnologia și începutul transumanismului

 

yogaesoteric
12 mai 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More