Noțiuni introductive despre medicina alternativă

de profesor de yoga Gregorian Bivolaru

Medicina alterativă nu este un subiect ușor de explicat și definit. Ea este cunoscută din cele mai vechi timpuri și, la ora actuală, există sub numeroase denumiri: medicină „neortodoxă”, medicină neconvențională, medicină tradițională, medicină cu remedii naturale, medicină complementară, medicină holistică, medicină neștiințifică, medicină nouă, medicina viitorului, adevărata medicină, medicină de graniță.

Mulți dintre practicanții acestei medicine de pe tot globul nu sunt de acord cu termenul de medicină alternativă. Ei consideră că numeroasele terapii ce sunt incluse sub această titulatură pot, în anumite situații, să se substituie integral medicinei alopate (științifice) iar în alte situații ele (terapiile alternative) pot fi folosite cu succes împreună cu metodele terapeutice obișnuite, în calitate de metode adiționale foarte eficiente.

Deocamdată, în ciuda controverselor, nu s-a găsit un alt cuvânt mai bun decât „alterativă”, pentru a defini cât mai adecvat această formă de medicină. Spre exemplu, am putea oare să folosim termenul de neconvențional sau neortodox în cazul unei tehnici milenare, cum este acupunctura, care deja este inclusă acum în cadrul Serviciului Național de Sănătate în numeroase țări ale lumii? Este adevărat că în urmă cu zeci de ani, acupunctura putea fi numită o metodă neconvențională, neobişnuită, dar de atunci și până acum s-au petrecut foarte multe evenimente în ceea ce priveşte confirmarea rezultatelor terapeutice în cazul acupuncturii.

Terapii care acum câțiva ani erau considerate în unanimitate de autoritățile medicale ca neștiinţifice, încep să intre în atenția oamenilor de ştiinţă, iar unele terapii care erau considerate practici medicale respectabile își pierd din ce în ce mai mult din interes.

Medicina neconvențională poate uneori substitui cu succes atât medicamentele cât şi operațiile chirurgicale, ce reprezintă tehnicile de bază ale medicinei moderne. Deseori ele ajung să fie ultima alternativă care aduce ameliorarea sau chiar însănătoşirea în foarte multe cazuri în care medicina modernă deja a eşuat.

În cazul medicilor care nu sunt închistați și dogmatici, cel mai adesea, medicina tradiţională este privită ca o necesară metodă ajutătoare care, fără a dăuna, poate să ofere mai multă speranță în ameliorare sau chiar în însănătoşire oamenilor bolnavi. Privind dintr-un alt punct de vedere, putem spune că, adeseori, medicina tradiţională include toate terapiile care nu sunt predate studenților în universitățile medicale. Deși majoritatea celor care practică medicina alternativă sunt medici, ei au studiat ani de zile independent aceste terapii alterative, uneori în paralel cu educația medicală primită în universități. Oricum, noi sperăm că nu va mai dura mult până când unele dintre aceste terapii alternative vor intra în programul universităţilor medicale.

Există mai multe motive pentru care aceste terapii nu sunt acceptate și practicate de către autoritățile medicale, numeroşi medici, din cauza slabei documentări, neauzind niciodată de ele.

Majoritatea terapiilor alternative se bazează pe captarea lăuntrică prin rezonanță şi pe focalizarea sau armonizarea unor misterioase energii binefăcătoare captate din Macrocosmos care sunt necunoscute de oamenii de știință occidentali. Acupunctura tradițională, de exemplu, acționează prin inefabile procese de rezonanță cu subtile energii binefăcătoare din Macrocosmos asupra energiei vitale numite chi, care circulă prin anumite canale subtile, energetice, ce străbat permanent, în lung și în lat întregul trup, nerespectând niciun fel de schemă anatomică.

Vindecarea prin transfer de energie realizată cu așa-zise pase magnetice se bazează întotdeauna pe un schimb binefăcător, compensator-energetic între terapeut (care captează adeseori simultan această energie vitală din Macrocosmos prin rezonanță) şi pacient.

Homeopatia susține şi probează, prin vindecările pe care le face cu putință, că cele mai puternice medicamente pe care ea le deține sunt tocmai acelea care au fost diluate de atâtea ori încât aproape nicio moleculă nu a mai rămas întreagă din soluția originară, în remediul care este dat pacientului.

Deși toate aceste mistere care ne asaltează nu ne mai surprind, majoritatea medicilor, din cauza obtuzităţii, nici măcar nu vor să accepte că astfel de energii subtile binefăcătoare există şi fac posibile vindecări miraculoase, pentru că acceptarea acestor concepții ar implica totodată modificarea în concordanță cu această realitate obiectivă a concepției lor despre ființa umană.

La ora actuală se ştie şi s-a dovedit că există anumite persoane care pot vindeca într-un timp scurt fracturi şi alte afecţiuni ce pot apare la nivelul oaselor, numai cu ajutorul mâinilor, fără intervenţii chirurgicale, focalizând acolo în mod sistematic anumite energii subtile regeneratoare, captate (adeseori inconştient) prin rezonanţă din Macrocosmos. Aceste tehnici aparent miraculoase și multe altele nu sunt deloc acceptate de medici şi aceasta mai ales pentru că unii dintre aceşti oameni (înzestraţi uneori spontan cu capacitatea de a intra în rezonanţă cu aceste energii pe care le acumulează din plin) au declarat că pot vindeca extraordinar de repede orice fel de boală ce poate apare la nivelul oaselor.

Sugestia și autosugestia terapeutică reprezintă şi ele un subiect foarte controversat în cazul ignoranților, nu atât pentru că nu ar da rezultate adeseori extraordinare ci, culmea, pentru că sunt înțelese şi practicate mai ales de către cei care practică yoga – aceştia fiind, în viziunea majorităţii celor opaci sau chiar profund ostili acestei ştiinţe milenare, nişte extravaganți sau nişte aiuriţi care ar fi cazul să fie trataţi cu batjocură.

Fitoterapia şi anumite forme de medicină tradiţională străveche, cum ar fi practicile medicale unani (Tibet) şi ayurveda (India), sunt chiar şi azi utilizate cu succes pe scară largă în cazul populaţiei „lumii a treia”, dar ele au o popularitate destul de scăzută în Occident, unde medicii se bazează în tratamentele lor aproape numai pe substanțe chimice de sinteză.

Majoritatea terapiilor alternative sunt disprețuite de conștiințele închistate şi obtuze, datorită faptului că cei care le practică susțin adeseori că ele se bazează pe forțe subtile, binefăcătoare, misterioase, oculte care, în concepțiile limitate ale detractorilor, sunt tangente cu religia, folclorul şi, în viziunea lor simplistă, este inadmisibil ca ele să fie integrate în realitatea contemporană preponderent raționalistă şi atee. Această atitudine este evident dogmatică şi greşită pentru că terapiile alternative dau în majoritatea cazurilor rezultate benefice, atunci când sunt corect și sistematic aplicate. Noi considerăm că dacă ele ar fi studiate cu obiectivitate, în mod știinţific, atunci cu siguranţă ar trece în cel mai scurt timp din domeniul ocultului în domeniul ştiinţei avansate a viitorului.

Anumite persoane sceptice sau suspicioase care ne citesc acum pot să-şi imagineze imediat că, susținând validitatea importanţei acestor practici terapeutice neconvenționale, noi încurajăm de fapt escrocii și impostorii să exploateze cu abilitate persoanele naive. Contrar acestor impresii fantasmagorice, este de datoria noastră să vă punem în gardă sfătuindu-vă să dați dovadă de mult spirit de discernământ şi să nu vă înăbuşiți niciodată luciditatea și bunul simț atunci când apelați la aceste terapii alternative, pentru a evita escrocii şi impostorii și să recurgeți pe cât posibil numai la practicanți cu adevărat competenți ai acestor terapii alternative eficiente.

Pentru a face şi mai clare aceste idei pentru majoritatea cititorilor, îl vom cita pe doctorul englez David Bowsher, de la Universitatea din Liverpool: „Cred că este destul de dificil în zilele noastre să știi foarte clar ce să numești medicină neconvențională. Eu personal consider că este ceva bun și deloc întâmplător faptul că uneori distincția dintre cele două a devenit din ce în ce mai vagă. Cu toate acestea, eu cred cu fermitate că orice tratament cu adevărat valoros, atât convențional cât și neconvenţional, pe care la un moment dat îl putem descoperi sau despre care putem afla, este necesar întotdeauna să fie studiat o mai lungă perioadă de timp, cu mult discernământ şi obiectivitate, indiferent de locul de proveniență și de autorul lui.”

Din păcate, în majoritatea cazurilor, terapiile alternative au fost studiate foarte puțin sau chiar deloc din punct de vedere științific. Cu toate acestea, este necesar să fim optimiști și să nu uităm că atitudinea oamenilor de știință se modifică rapid.

Autorul englez Brian Inglis relatează că, atunci când a scris cartea Medicina alternativă (în urmă cu peste 50 de ani), a fost insistent sfătuit să renunțe la capitolul despre acupunctură. I s-a spus, printre altele, că aceasta este o terapie tradițională chineză care nu-şi va găsi niciodată locul în lumea occidentală. Cu toate acestea, contrar acestor idei, imediat după apariția cărţii, dintre toate terapiile descrise în ea, acupunctura a atras cel mai mult atenţia oamenilor de știință din întreaga lume, la scurt timp după aceea începând să apară cu regularitate articole despre acupunctură în revistele medicale din întreaga lume.

Unele persoane sceptice susțin chiar și în prezent că interesul viu manifestat față de medicina alternativă nu este altceva decât o efemeră modă jurnalistică. Dincolo de aceste păreri, nu este greu să descoperim că astăzi sunt ceva mai mulți oameni care utilizează curent medicina cu remedii naturale decât, spre exemplu, cei care o utilizau acum 30 de ani. Datorită faptului că cel mai adesea medicina alternativă este amplu practicată pe scară largă, în afara institutelor medicale, este foarte greu să se realizeze o statistică obiectivă. Acum 40 de ani, cei care practicau cu adevărat, deşi pe ascuns, transferul de bioenergie prin misterioasele pase magnetice, în România puteau fi număraţi pe degetele de la o mână.

La ora actuală, în schimb, în România există sute de persoane, mai mult sau mai puţin înzestrate cu energie vindecătoare, mai mult sau mai puțin competente (unele dintre ele, de ce să nu recunoaştem, sunt escroci avizi de îmbogăţire prin exploatarea credulităţii şi a infantilismului pacienților), care practică în mod curent, cu rezultate mai mult sau mai puţin spectaculoase, transferul de bioenergie.

În prezent, pe tot globul, există un număr considerabil crescut de persoane care au studiat sistematic osteopatia tradițională şi totodată se consideră că, paralel cu acestea, există un număr egal de practicanți apreciați care nu au nici un fel de calificare; în general, comparativ cu numărul de terapeuți fără diplomă care practică cu succes medicina alternativă, numărul de medici care practică aceeași medicină la ora actuală este mult mai mare. Cu toate acestea, în aproape toate țările lumii se poate spune că nu există oraşe în care să nu se afle măcar un acupunctor, un fitoterapeut, un bioterapeut, un homeopat sau un centru de terapie prin yoga. De exemplu, comunitatea de imigranţi din Asia care locuiesc permanent în Anglia au chiar și la ora actuală, proprii lor terapeuți reputați. Există peste 40 de centre tradiționale în Anglia unde se practică în mod curent medicina alternativă hindusă ayurveda și, în afară de acestea, mai există totodată numeroşi fitoterapeuţi care practică în mod curent, deşi sunt fără calificare.

Cu toate că în Anglia guvernul cheltuieşte în jur de 10.000 de milioane de lire sterline anual pentru programul național de sănătate, pare la prima impresie straniu că oamenii încă mai au nevoie de aceste medicini tradiţionale. În marea majoritate a cazurilor, problemele foarte grave de sănătate care ajung să fie tratate cu succes de medicina alternativă sunt exact acelea care (în final) nu au putut fi tratate cu succes de medicina (așa-zis) ştiinţifică. Durerile de spate, de cap, migrenele, problemele erotice, bolile de piele, paraliziile, alergiile, artritele, reumatismul, chiar cancerul şi SIDA sunt majoritatea cazurilor cu care se confruntă terapeuții competenți ai medicinei alternative. Nu există totdeauna o evidență statistică clară care să ateste faptul că persoanele suferind adeseori de mult timp de aceste boli se vindecă mai repede cu ajutorul terapiei alternative decât cu acela al medicinei moderne curente.

În arhiva noastră de cazuri rezolvate cu succes sau considerabil ameliorate avem sute de mărturii personale, uneori însoţite de analize justificative, care provin de la pacienți care au fost atent sfătuiţi şi ghidați de noi, gratuit, cum să procedeze și ce să facă singuri ca să se vindece. Aceşti oameni, condamnați de medicina modernă recunosc fiecare că, deși sufereau de astfel de maladii, ei nu fuseseră ajutați în niciun fel de medicii lor, iar după ce au urmat singuri, cu consecvenţă, un anume fel de terapie alternativă, care le-a fost indicată personal, starea sănătăţii lor s-a ameliorat sau chiar au ajuns să se vindece foarte repede, de boli grave incurabile.

Pe de altă parte, este la fel de adevărat că, uneori, putem găsi în articolele din revistele medicale străine relatări veridice despre cum a făcut icter un anumit pacient din cauza acelor nesterile ale unui acupunctor sau confesiuni amare despre maniera în care a fost păcălit un bolnav de către un escroc care, sub paravanul credulității și a pretențiilor medicale, a reuşit să-i ia sute de mii de dolari. La rândul lor, chirurgi ortopezi şi reumatologi povestesc uneori anecdote inspirate din situații reale despre pacienți cu probleme la nivelul coloanei vertebrale a căror stare de sănătate în loc să se îmbunătăţească, s-a înrăutăţit în urma unor şedinţe de masaj greşit efectuat de un incompetent pseudoterapeut.

Unul dintre aspectele profund benefice, importante pentru un pacient în cazul abordării corecte a terapeuticii alternative este faptul că un veritabil specialist în terapie alternativă își poate permite să petreacă mai mult timp cu el, ascultându-l cu atenţie şi sfătuindu-l, spre deosebire de orice alt medic grăbit şi indiferent din reţeaua naţională de sănătate. Durata unei consultaţii în rețeaua noastră de sănătate este în medie de 8 minute, în timp ce un veritabil terapeut al medicinei alternative, plin de dăruire, intuitiv şi charismatic, ajunge să petreacă între 20 de minute şi o oră numai la prima întâlnire cu pacientul, sfătuindu-l ce să facă şi cum să procedeze pentru a se autovindeca. Pentru pacientul care abordează un expert în terapia alternativă este foarte important, din punct de vedere psiho-mental, să înceapă să comunice empatic cu câmpul auric extraordinar de puternic al terapeutului, simţind că într-adevăr se dă atenţie problemelor sale.

Mulţi terapeuți avizi de câștig şi chiar medici susţin că obligativitatea de a plăti aceste tratamente are chiar valoare terapeutică, dar multe texte tradiţionale ale Orientului indică în unanimitate că această asistenţă oferită celor care suferă de către un veritabil terapeut cu har dumnezeiesc sau de un yoghin competent este necesar să fie totdeauna absolut gratuită. Inutil să spunem că, la ora actuală, pe glob sunt extrem de puțini acei terapeuți care îl asistă gratuit şi benevol pe bolnav. La noi în ţară este demn de luat în considerare şi chiar de oferit ca exemplu în acest sens modul dumnezeiesc în care a acționat mulți ani terapeutul Valeriu Popa.

Un alt motiv important pentru care pacienţii caută, plini de încredere, ajutorul acestor terapii alternative este pentru că au o inconștientă teamă de medicamente sau de o operație chirurgicală, ori pentru că mulți dintre ei se gândesc la faptul că efectele secundare ale medicamentelor de sinteză le pot crea ulterior multe probleme cu sănătatea.

Medicul englez Michael Jenkins de la Spitalul Homeopatic Regal din Londra afirmă că mulți dintre pacienții săi doresc, în cazul oricăror boli, un tratament homeopatic pentru că nu pot tolera efectele secundare nocive ale medicamentelor de sinteză.

După scandalul imens care a fost generat de sinistrul medicament Thalidomide, numeroase alte medicamente de sinteză, mai mult sau mai puțin nocive, au fost criticate cu virulență sau definitiv retrase de pe piaţă, din cauza multiplelor lor efecte secundare periculoase sau foarte neplăcute.

Din nefericire, cel mai adesea, aceste efecte secundare, uneori grave, se observă la medicamente numai după ce ele au fost utilizate de aceeaşi ființă umană timp de ani de zile. De exemplu, medicamentul Practolol, care era hipotensiv, s-a observat, după ani de zile, că determină totodată ca efecte secundare nocive, tulburări ireversibile la nivelul ochilor şi la nivelul intestinului şi chiar ulcere ale pielii, numai după ce a fost prescris la zeci de mii de pacienți. Recent s-a observat că persoanele care luau o doză normală de calmante cu benzodiazepină ajungeau în scurt timp după aceea dependente de acest medicament şi sufereau cumplit atunci când era necesar să renunțe la el. În trecut, milioane de rețete care indicau benzodiazepina au fost curent prescrise de medici, care atunci nu cunoșteau efectele profund nocive ale acestui medicament.

Terapeuții medicinei alterative au explicat totdeauna pericolele la care se expun, adeseori inconștient, cei care recurg la anumite medicamente de sinteză, care generează în trup multiple efecte secundare nocive. Majoritatea materialelor publicate de ei subliniază faptul că medicina cu remedii naturale (care se bazează pe legume, fructe, cereale, plante medicinale, miere, polen etc.) este perfect naturală, eficientă, sigură şi lipsită de efecte secundare nocive. Numeroasele dezavantaje și efectele secundare nocive ale medicamentelor de sinteză a convins până la urmă pe anumiți medici că este necesar să adopte simultan şi aceste terapii alternative. Un exemplu semnificativ este acela al doctorului Alec Forbes din orașul Playmouth, Anglia, care a devenit un critic vehement al medicinei moderne pe care, până atunci, el o practicase ani de zile. După ce în el s-a produs această uluitoare transformare, a început să încurajeze pacienţii să utilizeze preponderent terapiile bazate pe remedii naturale și să practice yoga terapeutic. În plus, el a convins pe simpatizanții medicinei alternative, care se aflau în zona unde el locuia, să creeze câteva centre de sănătate în care să practice împreună yoga terapeutică şi medicina cu remedii naturale.

În scrierile sale, Alec Forbes arată că, la ora actuală, medicina modernă a monopolizat în mod despotic întregul sistem medical şi, din cauza acestei situaţii aberante, apar două mari dezavantaje: un cost exagerat de mare al medicamentelor (cu care noi deja ne confruntăm în România) şi nenumărate efecte secundare nefaste. Iată ce scrie chiar el: „S-a constatat destul de precis că mai mult de 20% dintre pacienți se află în spitale din cauza efectelor secundare nocive ale medicamentelor de sinteză pe care ei le-au luat pentru a-şi trata unele afecțiuni. Acesta este un preț foarte mare, dar nu singurul, pe care sărmanii oameni îl plătesc, prin luni sau ani de suferință, medicinei convenţionale. Dacă s-ar înlătura cât mai repede acest monopol despotic şi dacă toate terapiile alternative valoroase (care sunt în mod evident mult mai sigure și mai ieftine) ar fi permise, atunci prețurile tuturor tratamentelor ar fi mult mai scăzute iar populația ar fi mai armonioasă, mai fericită şi mai sănătoasă. Chiar dacă nu întotdeauna terapiile alternative sunt mult mai eficiente decât medicina modernă, cu siguranţă totuşi ele ar putea oferi un sprijin uriaş în refacerea sănătății, scăzând aproape în mod miraculos proporția efectelor nocive de scurtă sau de lungă durată ce apar adeseori după utilizarea medicamentelor de sinteză”.

Opiniile pline de bun simț ale doctorului Forbes au fost susţinute şi de doctorul englez Malcolm Carruthers de la Spitalul Maudsley din Londra, care predă tehnici terapeutice fără medicamente, cum ar fi: biofeedback, training autogen, procedee terapeutice yoga, sugestie curativă și meditație. La ora actuală, aproape toți medicii au devenit conștienți că nu există o pilulă pentru toate bolile şi că adeseori dezavantajele anumitor terapii cu medicamente de sinteză depăşesc cu mult avantajele de lungă durată ce apar adeseori după utilizarea acestor terapii. Medicamentele de sinteză pot părea la prima vedere o terapie uşor de urmat datorită faptului că ele nu necesită modificarea niciunui aspect din stilul greșit de viață, acțiune și gândire al pacientului, aspect fundamental care de fapt poate cauza și întreține boala. Adeseori medicamentele de sinteză nu fac altceva decât să estompeze (sau să blocheze, fără a anula cauza) semnalele de pericol emise de organism.

Tehnicile terapeutice fără medicamente pe care Dr. Carruthers le utilizează deja cu succes de mai mulţi ani în medicina engleză par relativ noi deși, în realitate, ele sunt cunoscute şi utilizate în Orient de mii de ani, mai ales în yoga. Eficacitatea și siguranța lor extraordinară a fost testată ştiinţific de mulți medici. Același aspect se poate constata şi despre terapiile alternative simple care se bazează pe alimentația în mod judicios dozată cu legume, fructe, cereale, miere etc.

Se cuvine să mai adăugăm aici, referitor la unii vindecători entuziaşti dar mediocri în putere lăuntrică (biocâmp subtil) şi în profunzimea cunoștințelor autentic spirituale, că deşi ei se consideră mari experți în medicina alternativă, ei dețin numai cunoștințe generale de anatomie şi patologie, iar unele afirmaţii pe care adeseori ei se hazardează în mod fantasmagoric să le facă, este necesar să fie privite cu multă atenție, bun simț, detaşare şi, de ce nu, chiar cu scepticism. Unii dintre aceşti terapeuți mediocri susţin că cunoştinţele temeinice de anatomie şi fiziologie nu le mai sunt deloc necesare datorită faptului că ei acţionează mai mult asupra aurei, asupra psihicului, asupra sufletului şi corpului astral al pacientului decât asupra trupului fizic. În alte cazuri, terapeuţii medicinei alternative care se consideră „mari bioterapeuți atotputernici” alunecă din sublim într-un ridicol grotesc, îşi pierd în scurt timp bunul simţ, devin megalomani, lasă să li se exacerbeze orgoliul uneori şi devin atât de pueril entuziaşti de terapia (prin transfer de bioenergie) pe care o utilizează încât ajung să uite complet de faptul că psihicul şi trupul fiinţei umane prezintă remarcabile puteri vindecătoare, care sunt trezite şi angrenate datorită fenomenelor de sugestie şi autosugestie care fac să survină fenomene complexe de rezonanță cu energii subtile binefăcătoare din Macrocosmos (fenomen pus în mod clar în evidenţă în cazul placeboterapiei) şi, fără ca măcar să bănuiască faptul că aceste rezultate apar independent de tratamentul lor, îşi imaginează în mod eronat că totul este dovada înzestrării lor.

Ceea ce am arătat până acum ar putea probabil genera unora impresia că noi privim anumite domenii ale medicinei alternative cu ochi sceptici şi neîncrezători. Acest aspect, evident, nu este adevărat; noi considerăm însă că este mult mai înţelept să examinăm orice informație în acest domeniu cu bun simț, luciditate, spirit de discernământ şi inteligenţă.

Extras din Minienciclopedie de medicină naturistă românească, 1994

Citiți și:
Misterele dezvăluite ale simpatiei, patemiei şi empatiei
Fenomenul de rezonanţă. Aspecte fizice cu semnificaţie esoterică
Câteva aspecte legate de influenţa procesului de rezonanţă asupra vieţii noastre (1)

 

yogaesoteric
12 mai 2022

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More