Actualitatea sistemului Ayurveda

Cunoaşterea sistemului Ayurveda a înregistrat în prezent o răspândire din ce în ce mai largă. Spre deosebire de multe alte sisteme de medicină alternativă, Ayurveda a început să fie cunoscută în foarte multe ţări ale lumii. Ceea ce oferă sistemul Ayurveda omului modern este o perspectivă amplă, cuprinzătoare, foarte accesibilă şi perfect naturală pentru menţinerea stării de sănătate.

Ayurveda reflectă realitatea profundă a vieţii umane prin intermediul unor adevăruri fundamentale care se manifestă în natură.  Ayurveda are la bază principii universale, care sunt valabile indiferent de zona geografică în care ele sunt aplicate. Ea promovează un mod de viaţă natural, care se poate desfăşura pe baza acestor principii esenţiale de viaţă sănătoasă. Aceasta este posibil în mod independent de sistemul cultural în care sunt aplicate cunoştinţele milenare ayurvedice.

În prezent, sistemul Ayurveda are un mare avantaj faţă de alte sisteme tradiţionale de vindecare, prin faptul că reprezintă o forma de cunoaştere care a fost extraordinar de bine sistematizată, având un pronunţat caracter ştiinţific. Ayurveda este un sistem tradiţional holistic, care tratează fiinţa umană ca întreg şi care are avantajul de a fi un sistem complet. Cunoştinţele pe care Ayurveda le include sunt unice prin modalitatea lor de prezentare, care este clară, sistematică şi precisă.

Chiar dacă are o vechime de peste 5000 de ani, Ayurveda a fost structurată într-o manieră foarte avansată din punct de vedere didactic şi conceptual. Principiile care stau la baza acestei elaborări sistematice sunt cuprinse în scrieri tradiţionale de o mare valoare teoretică şi practică. Ele reprezintă o sursă de autentică inspiraţie pentru gândirea ştiinţifică actuală. 

Ayurveda studiază pe această baza, alcătuirea fiinţei umane, mecanismele care susţin viaţa, relaţiile de interdependenţă care există între trup şi minte, determinismul patologic al diferitelor stări de boala, relaţia între starea de sănătate şi cea de boală, mijloacele naturale prin care omul poate să menţină sau să redobândească starea de echilibru şi sănătate, modul în care omul înţelept poate utiliza mijloacele naturale pentru a avea o viaţă  sănătoasă şi fericită.

Acestea sunt doar câteva dintre reperele de bază ale acestei ştiinţe milenare a vieţii (Ayurveda), care se dovedeşte a fi foarte actuală, fiind capabilă să răspundă, prin modalităţi simple, naturale şi accesibile, multor întrebări ale omului modern.

Citiţi şi:

Introducere în Ayurveda

Ayurveda-ştiinţa şi arta vindecării

Modalităţi practice ale sistemului Ayurveda

Also available in: English Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More