AYURVEDA şi HATHA YOGA

„AYURVEDA indică ceea ce este adecvat şi ceea ce este neadecvat, fericit sau nefericit în condiţiile de viaţă ale fiinţei, ce este favorabil sau nefavorabil pentru longevitate, ca şi măsura vieţii în sine.” (Charaka Samhita)

AYURVEDA şi YOGA – două sisteme gemene

Artă şi în acelaşi timp ştiinţă a refacerii şi păstrării sănătăţii fizice, psiho-mentale şi spirituale, AYURVEDA e profund îngemănată cu YOGA, ambele fiind revelate RISHI-lor (înţelepţilor din orient) de către Divin. Subiectul ambelor ştiinţe este acelaşi: spiritul nemuritor (ATMAN), iar numitorul comun al lor este sistemul celor cinci elemente fundamentale. Eterul, Apa, Focul, Pământul şi Aerul sunt emanate din Conştiinţa Cosmică Supremă şi stau la baza întregii Creaţii. Ele structurează atât natura înconjurătoare cât şi natura umană.
 

Teoria TRIDOSHA – fundamentul AYURVEDEI

Teoria TRIDOSHA susţine că fiziologia subtilă umană este sub influenţa celor trei factori esenţiali (DOSHA-uri), care au fost creaţi prin combinarea celor cinci elemente. Pentru mai multe informaţii vă rugăm să citiţi articolul Cele trei tipuri constituţionale ale sistemului AYURVEDA.

Cele trei DOSHA-uri sunt: VATA DOSHA, PITTA DOSHA şi KAPHA DOSHA. Ele se manifestă, în proporţii diferite, în fiecare fiinţă umană. Nici un organism uman nu poate supravieţui fără toate cele trei DOSHA-uri. Proporţia DOSHA-urilor, aflate în stare de armonie în fiinţă, determină tipul constituţional individual, PRAKRITI. Prin dezechilibrarea chiar şi numai a unuia din cei trei factori esenţiali din această triadă rezultă starea organismului numită VIKRITI.

Când selectăm tehnicile YOGA optime, unul din cei mai importanţi factori care ne vor ghida alegerea acestora este VIKRITI sau natura dezechilibrului existent în fiinţă, manifestat sub forma unei anumite afecţiuni fizice sau stări negative. Dacă suntem în stare de armonie, dacă am atins un echilibru natural perfect, debordând  de vitalitate, bucurie, putere de muncă şi fericire atunci ne putem crea un program spiritual în conformitate cu constituţia noastră (PRAKRITI), tipul anotimpului şi momentul zilei.

Ce tip de tehnici YOGA sunt bune pentru tine?

Dacă ai o constituţie predominant VATA sau un dezechilibru de tip VATA, cele mai indicate sunt tehnicile de relaxare, de liniştire, cele vitalizante şi cele care au un efect încălzitor.

Dacă aparţii unei constituţii predominant PITTA sau ai un dezechilibru de tip PITTA  sunt utile exerciţiile YOGA care au un efect calmant, pacificator şi de sublimare si rafinare a energiei focului in fiinţă. Dacă PITTA este agravată prea mult se pot adăuga exerciţii de răcorire a structurii.

Dacă tipul constituţional este predominant KAPHA sau prezintă un dezechilibru la nivelul lui KAPHA DOSHA cele mai indicate exerciţii sunt tehnicile dinamice, stimulatoare şi încălzitoare.

ASANA-e care echilibrează VATA DOSHA

În general, majoritatea ASANA-elor sunt bune pentru VATA DOSHA dezechilibrată, întrucât au un efect de calmare a minţii şi îndepărtare a agitaţiei specifice acestei situaţii. Deoarece VATA DOSHA se acumulează mai ales la nivelul regiunii inferioare a abdomenului, în pelvis şi în colon, tehnicile care comprimă aceste zone au o eficienţă sporită în echilibrarea DOSHA-ei. Există totuşi câteva posturi corporale cu o acţiune deosebit de benefică în asemenea cazuri.
 

O tehnică excepţională este YOGA MUDRA (foto). Staţi în genunchi, îndepărtaţi călcâiele lăsând între degetele mari de la picioare 5-6cm. Coborâţi la sol, astfel încât fesele să se aşeze în „albia” formată de picioare. Apoi vă aplecaţi în faţă până când fruntea atinge solul, urmărind ca fesele să rămână pe cât posibil lipite de călcâie. Mâinile le aşezaţi înainte, cu palmele orientate în jos, ca într-un gest de  închinare. Prin comprimarea abdominală creată, această ASANA este excelentă pentru constipaţie şi gaze abdominale, tulburări datorate acumulării lui VATA DOSHA. 

O altă postură foarte utilă pentru reechilibrarea lui VATA DOSHA este VATAYANASANA (foto) sau PAVANAMUKTASANA (postura eliminării gazelor). Aceasta se realizează pornind din poziţia întins la sol, pe spate. Trageţi apoi picioarele către abdomen, astfel încât genunchii lipiţi între ei să ajungă pe cât posibil sub bărbie, iar călcâiele să fie cât mai aproape de baza coapselor. În continuare prindeţi gambele cu mâinile şi aduceţi picioarele îndoite cât mai aproape de trunchi. Această ASANA, cum îi spune şi numele, este foarte bună în caz de balonări.
 

Alte posturi indicate în situaţiile de dezechilibrare a lui VATA DOSHA sau pentru fiinţele umane care aparţin tipului constituţional predominant VATA, sunt: PASKIMOTANASANA (postura cleştelui), HALASANA (postura plugului), PADMASANA (Postura Lotusului) şi SHAVASANA (Postura cadavrului). Realizându-le veţi sesiza o diminuare a agitaţiei mentale datorate excesului de VATA, în paralel cu instalarea unei stări de calm şi linişte interioară.

ASANA-e care echilibrează PITTA DOSHA

ASANA-ele care echilibrează PITTA DOSHA sunt cele care comprimă regiunea ombilicală şi a plexului solar, întrucât localizarea principală a lui PITTA este intestinul subţire. O astfel de ASANA este DHANURASANA (foto), utilă pentru ameliorarea funcţiei ficatului, splinei şi pentru eliminarea stărilor de iritare şi furie, specifice tipului PITTA. Pentru a o executa, vă întindeţi la sol, cu faţa în jos. Ridicaţi bărbia, în timp ce mâinile apucă simultan gleznele, iar spatele este arcuit. Picioarele reprezintă singurul element motor în timpul execuţiei lui DHANURASANA, braţele rămânând pasive (ca o coardă a unui arc, perfect întinsă, ce nu face decât să unească umerii cu gleznele). Împingeţi  apoi picioarele către în faţă şi în sus, printr-o contracţie puternică a coapselor, care arcuieşte spatele şi ridică umerii. Urmează faza dinamică constând dintr-un balans întocmai ca acela al unei bărci pe valuri, la început uşor, apoi din ce în ce mai amplu, astfel încât să ajungă la deplasarea punctului de sprijin între zona pieptului şi zona coapselor. Se realizează astfel un masaj abdominal foarte profund.
 

PASCHIMOTTANASANA (Postura cleştelui) şi KARNAPIDASANA (Postura presiunii auriculare) sunt de asemenea, utile pentru fiinţele umane la care predomină PITTA DOSHA sau care au un dezechilibru al acestei DOSHA.

ASANA-e care echilibrează KAPHA DOSHA

Asanele care echilibrează KAPHA DOSHA sunt în general cele care destind cutia toracică, deoarece KAPHA agravată se acumulează mai ales în plămâni şi stomac, sub formă de mucus. Aceste ASANA-e sunt excelente pentru prevenirea şi tratarea afecţiunilor respiratorii catarale (de exemeplu: bronşită) sau constrictive (de exemplu: astm bronşic, emfizem).

Extrem de folositoare pentru KAPHA DOSHA este SIMHASANA (Postura leului) (foto). Vă aşezaţi în genunchi şi încrucişaţi picioarele, punând glezna piciorului drept peste tendonul lui Achile al piciorului stâng. Plasaţi palmele pe coapse, având degetele orientate spre trunchi, iar coatele spre exterior. Degetele vor fi ţinute lipite între ele. Realizaţi apoi o contracţie sincronizată a tuturor muşchilor gâtului, feţei şi maxilarelor, în timp ce bărbia va fi presată cât mai mult în jos. Ochii vor fi închişi şi orientaţi într-un uşor strabism convergent către zona din mijlocul frunţii. Trunchiul îl veţi menţine, pe cât posibil, drept.


 

 
 
 

 
Tehnicile YOGA stimulatoare, dinamice, precum UDDHYANA BANDHA, NAULI KRIYA, SURYA NAMASKARA (Salutul Soarelui) sau posturile inverse, cum este de exemplu, SHIRSHASANA (Postura statului pe cap) au un efect de diminuare a excesului de KAPHA DOSHA, care se poate manifesta prin apatie, lipsa dinamismului, obezitate etc.

Selecţia tehnicilor YOGA, pentru SADHANA individuală, în funcţie de anotimp

Practica spirituală HATHA-YOGA se poate adapta în funcţie de anotimp, pentru a preveni instalarea unor dezechilibre ale DOSHA-urilor, favorizate de modificările sezoniere. Spre exemplu, în perioadele reci şi umede (primăvara) este bine să se execute ASANA-e care echilibrează KAPHA DOSHA. Vara şi începutul toamnei sunt mai indicate posturile care reduc excesul de PITTA DOSHA, iar în perioadele din an caracterizate de frig şi uscăciune (toamna târzie şi iarna), sunt utile tehnicile care echilibrează VATA DOSHA.

Pentru a vă stabili tipul constituţional şi astfel să vă puteţi orienta în alegerea diferitelor ASANA-e puteţi să consultaţi pe cineva care a studiat AYURVEDA sau vă puteţi orienta după tabelul de mai jos.

Chestionar AYURVEDIC pentru stabilirea tipului constituţional individual (PRAKRITI)
 


    
Constituţia VATA


      Constituţia PITTA

    

Constituţia KAPHA


1. Structură slabă, uscăţivă, prea înalt (sau prea scund), greutate mică.

1. Structură şi greutate medie.

1. Structură robustă,
greutate mare, chiar supraponderalitate.

2. Se îngraşă foarte greu. Uneori greutatea suferă fluctuaţii mari de la o perioadă la alta

2. Greutatea este constantă, medie iar fluctuaţiile ponderale sunt mici.

2. Este dificil să slăbească. Se îngraşă foarte uşor.

 

3. Piele uscată.

3. Piele grasă şi caldă

3. Piele grasă şi rece.

4. Suportă greu frigul. Transpiră puţin.

4. Suportă greu căldura. Transpiră abundent.

4. Îi place mai degrabă căldura decât frigul. Transpiră moderat.

5. Tenul poate prezenta nuanţe întunecate şi uscăciune.

5. Ten măsliniu sau roz. Se înroşeşte uşor la soare sau la emoţii intense.

5. Ten palid sau chiar „alb ca laptele”.

6. Nasul este cârn, coroiat  sau subţire.

6. Nasul este ascuţit.

6. Nasul este mare.

7. Suferă mai des decât alte structuri de constipaţie sau balonare.

7. Suferă mai des decât celelalte structuri de arsuri la stomac sau diaree.

7. Suferă mai des decât alţii de senzaţie de greutate în stomac, care persistă mult timp după masă.

8. Îi priesc alimentele grase şi calde.

8. Îi plac alimentele reci.

8. Îi priesc alimentele uscate şi calde.

9. În situaţii critice, reacţionează prin frică, anxietate, agitaţie extremă.

9. În situaţii critice reacţionează prin mânie, violenţă verbală sau iritabilitate.  

9. În situaţii critice se simte deprimat, letargic sau total indiferent.

10. E caracterizat de stări de entuziasm, bucurie, dar poate manifesta (în caz de dezechilibru) frică, anxietate, senzaţie de gol.

10. Este foarte focalizat, intră uşor în competiţie cu oricine (chiar şi cu el însuşi), îi place să fie cel care comandă – aspect care poate conduce la despotism (în caz de dezechilibru).

10. Este caracterizat de răbdare, stabilitate, omenie dar (în cazul dezechilibrării) şi de rigiditate, obtuzitate, greutate, lentoare.

11. Are un somn „uşor”, se trezeşte uşor, iar uneori suferă de insomnii.

11. Doarme bine şi se trezeşte  când îşi propune.

11. Doarme foarte profund şi dimineaţa se trezeşte greu.

12. Visele adesea conţin zbor sau scenarii cu multă mişcare.

12. Visele conţin foc (incendii, soare, fulgere), imagini foarte colorate sau situaţii conflictuale.

12. Visele conţin apă (lacuri, râuri, cascade) sau scene casnice.

 

Când răspundeţi la întrebările din „Chestionarul AYURVEDIC” notaţi cu două puncte, dacă afirmaţia respectivă vi se potriveşte foarte bine, cu un punct, dacă vă caracterizează într-o oarecare măsură, şi cu zero puncte, dacă nu este adevărată. Punctajul obţinut vă indică ponderea relativă a celor trei DOSHA-uri în cadrul constituţiei voastre. Fiecare individ este o combinaţie unică a celor trei forţe subtile vitale. 

Articol preluat din Revista YOGA MAGAZIN nr. 9

Citiţi şi:

Ştiinţa yoghină a posturilor corporale (ASANA-e)

Rolul exerciţiilor fizice în menţinerea stării de sănătate

yogaesoteric
25 ianuarie 2011


 

 

 

 


 

Also available in: English Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More