Adevărul despre războiul din Cecenia şi atentatele de la Moscova

fragment din  „Corupţia marilor puteri. Strategii şi minciuni în politica mondială”,
de Miguel Pedrero

După căderea URSS, multe republici care aparţineau înainte colosului sovietic s-au unit în aşa-numita Federaţie Rusă. Cea mai importantă dintre ele, Rusia, intenţiona să obţină controlul recent createi Federaţii, dar în curând a început să aibă probleme. Deoarece unele teritorii ale fostei Uniuni Sovietice îşi obţinuseră independenţa totală faţă de Rusia, Cecenia a încercat şi ea să îşi obţină independenţa prin forţă, dar rezultatul a fost acela că preşedintele  de atunci, Boris Elţîn, a ordonat un teribil atac militar împotriva republicii rebele, dând astfel o lecţie tuturor acelor teritorii care cochetau cu separarea. Elţîn nu şi-a atins scopul, căci  acţiunea sa a dat tonul unuia dintre cele mai atroce războaie din ultimii ani.

În luna septembrie a anului 1990, în oraşul Buinaksk din Daghestan a explodat o bombă care a ucis 63 de persoane. Patru zile mai târziu, un al doilea dispozitiv a explodat într-un bloc de apartamente din sudul Moscovei, provocând moartea a 92 de locatari. Pe data de 13 septembrie, al treilea atentat ucidea 112 persoane într-o clădire din aceeaşi zonă.

Aceste atentate brutale au avut loc într-un moment delicat pentru politica internă rusă. În august, cu o lună înaintea atentatelor, preşedintele Elţîn şi câţiva dintre cei mai apropiaţi oameni ai lui şi-au văzut afectată imaginea în urma publicării mai multor cazuri de corupţie în care erau direct implicaţi. În plus, se apropiau alegerile prezidenţiale, fapt pentru care Elţîn şi suita lui îşi simţeau puse în pericol averile şi poziţia politică. Atentatele au făcut ca informaţiile referitoare la corupţie să dispară de pe primele pagini ale ziarelor. Kremlinul şi FSB-ul, actualul serviciu secret rus şi moştenitorul KGB-ului, au acuzat rebelii ceceni de actele teroriste, obţinând astfel sprijinul majorităţii publicului pentru a începe mai multe operaţiuni de pedepsire a republicii rebele Cecene. Altă persoană care a beneficiat din plin de pe urma atentatelor a fost Vladimir Putin, fost agent KGB desemnat de către apropiaţii lui Elţîn ca succesor al acestuia. La puţin timp după ce a ajuns la preşedinţie, Putin şi-a încălcat toate promisiunile electorale şi, potrivit sondajelor de opinie publicate în presă, se baza doar pe sprijinul unui procent de 2% din populaţie. Dacă situaţia continua astfel, el trebuia să convoace noi alegeri. Cu toate acestea, după izbucnirea războiului din Cecenia, popularitatea lui Putin a crescut la 60%. Până în luna martie a anului 2000, Groznîi, capitala cecenă, a fost bombardată sistematic, lăsând în urmă circa 70.000 de victime civile. Capitala a fost literalmente nimicită.

La începutul lunii ianuarie a anului 2000, au apărut primele informaţii care îi indicau pe adevăraţii responsabili de atentatele cu bombă de la Moscova şi din alte oraşe ruseşti. Iar adevărul este că cecenii au refuzat din prima clipă să îşi asume vina atentatelor. Cotidianul britanic The Independent a obţinut o înregistrare video în care Alexei Galkin, locotenent al GRU, serviciul militar rus de informaţii, afirma că adevăraţii responsabili ai atentatelor fuseseră GRU şi FSB.

În noaptea de 22 septembrie 1990, mai mulţi locatari ai unei clădiri din oraşul rusesc Ryazan au remarcat prezenţa a trei străini într-o maşină aflată în apropierea clădirii. Unul dintre chiriaşi, Vladimir Vasiliev, a remarcat ceva ciudat la acel automobil. Plăcuţa de înmatriculare din faţă fusese acoperită cu o hârtie pe care fusese imprimat greşit codul regional al oraşului Ryazan. În schimb, plăcuţa de înmatriculare din spate avea număr de Moscova. Vasiliev nu a stat prea mult pe gânduri şi a anunţat poliţia. La sosirea agenţilor, ei au găsit trei saci pe care se putea citi cuvântul zahăr, aşezaţi lângă clădire. Ofiţerul Yuri Tkachenko a folosit un dispozitiv pentru a analiza dacă sacul conţinea vreun tip de explozibil şi, spre teama celor prezenţi, rezultatul a fost pozitiv. Poliţia a acţionat rapid, evacuând clădirea şi, ceea ce este mai interesant, reuşind să prindă doi dintre cei trei indivizi pe care locatarii îi văzuseră în apropierea imobilului. Indivizii s-au legitimat imediat, demonstrând că erau agenţi FSB. Chiar şi aşa, ei au fost arestaţi. Imediat, superiorii lor de la Moscova au făcut presiuni pentru ca poliţia să îi elibereze imediat pe cei doi agenţi secreţi.

A doua zi, pentru a pune capac scandalului de proporţii care izbucnise în oraşul Ryazan, FSB a afirmat prin intermediul unui purtător de cuvânt că în sacii găsiţi nu era explozibil şi că fusese vorba de un simplu „exerciţiu de pregătire”. După cum a declarat mai târziu presei Yulia, fiica lui Vasiliev, un agent FSB i-a spus tatălui ei că „se născuse într-o cămaşă”, expresie rusească semnificând faptul că o persoană este foarte norocoasă.

În mod straniu, în toamna dinaintea  evenimentelor de mai sus, un grup de soldaţi care supravegheau un depozit militar au declarat că într-o zi au hotărât să desfacă un sac de zahăr pentru ceai, când şi-au dat seama că înăuntrul sacului nu era zahăr, ci o substanţă folosită la fabricarea bombelor. După acest incident, mai mulţi agenţi FSB au vorbit cu soldaţii avertizându-i să nu comenteze subiectul.

Pe de altă parte, ziarul rusesc Novaia Gazzeta şi agenţia Interfax au publicat un interviu cu fostul ministru de interne şi prim-ministru Serghei Stepaşin, care a afirmat că planurile de invadare a Ceceniei erau pregătite cu şase luni înainte de producerea atentatelor cu bombă. Acest fapt contrazice versiunea oficială potrivit căreia decizia atacării Ceceniei a fost luată deoarece  miliţiile cecene erau responsabile de atentate. În acest sens, Boris Kagarlitsky, membru al Institutului pentru Politici Comparate din cadrul Academiei de Ştiinţe a Rusiei, a afirmat că, potrivit surselor sale din serviciile secrete ruse, atentatele din anul 1999 au fost organizate de către GRU pentru ca populaţia să sprijine războiul împotriva Ceceniei.

Când sprijinul popular faţă de război scăzuse considerabil, alt eveniment a venit în ajutorul lui Putin şi al generalilor lui. Ne referim la luarea de ostatici de către un presupus comando cecen în localul teatrului Dubrovka. Jurnalista rusă Anna Politovskaya a dezvăluit în săptămânalul Nezavisimaya Gazzeta că unul dintre membrii presupusului comando cecen, care a supravieţuit atacului forţelor speciale ruse asupra teatrului, a început după câteva luni să lucreze în… cabinetul de presă al preşedintelui Putin! Acest fapt şi alte legături ciudate între atentate şi serviciile secrete ruse erau cercetate de către Serghei Yuşenkow, care făcea parte dintr-o comisie parlamentară având ca scop stabilirea adevărului cu privire la teribilele evenimente din anul 1999. Yuşenkow a fost asasinat de persoane necunoscute.

Citiţi şi:
Serviciile secrete, loviturile de stat şi atentatele
Conspiraţia internaţională în Europa de Est

yogaesoteric
18 septembrie 2009

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More