Adevărul şi minciuna încap pe aceeaşi pagină?

un articol de Marius Popescu


Necesitatea arestării domnului profesor Gregorian Bivolaru, deşi nejustificată este în continuare prezentată de mass-media românească ca un fapt de importanţă naţională. În această direcţie s-a înscris şi modul în care presa l-a atacat cu întrebările ei tendenţioase pe şeful Poliţiei Române cu ocazia conferinţei de presă din 23 februarie şi i-a smuls declaraţia mult visată: “Este un eşec al Poliţiei faptul că nu am reuşit să-l prindem până acum pe Gregorian Bivolaru”.



Aproape toate ziarele au preluat a doua zi acest mesaj cu excesul de zel bine-cunoscut. Astfel că am asistat la o largă paletă de articole care celebrau faptul că doar mass-media îşi mai face datoria în ţara asta, semnalând pericolul social pe care îl reprezintă ceea ce ei au numit “coşmarul cu guru” (am reluat intenţionat un subtitlu din Realitatea Românească pentru a ilustra cum înţeleg ziariştii să transmită cititorilor lor informaţiile legate de acest caz).



În toată această cursă în care ziarele s-au întrecut care mai de care să scoată în evidenţă cât de vitală pentru liniştea românilor este prinderea lui Gregorian Bivolaru, de parcă aceasta ar rezolva toate problemele cu care se confruntă românul de astăzi, NICI UNUL DINTRE ZIARE NU A INCLUS declaraţia făcută în aceeaşi zi de acelaşi şef al Poliţiei Române la emisiunea „10 şi un sfert” (Realitatea TV):
“Datorită mediatizării Bivolaru este un caz special, nu din punct de vedere al pericolului pe care el îl produce prin rămânerea în libertate”.



În societatea în care trăim închiderea unui membru al colectivităţii este necesară şi justificată doar atunci când acea persoană îi pune în pericol pe ceilalţi membrii ai grupului şi acest lucru poate fi dovedit de probe sau fapte. Dacă domnul profesor Gregorian Bivolaru nu reprezintă un pericol pentru ceilalţi cetăţeni, după cum spune însuşi şeful Poliţei Române, atunci ne punem pe bună dreptate aceste întrebări de bun simţ:



De ce este dat acum domnul profesor Gregorian Bivolaru în urmărire generală şi numele său apare pe listele poliţiei alături de cele ale unor ucigaşi în serie, violatori, delapidatori, persoane care reprezintă cu adevărat un pericol?



De ce atâtea eforturi pentru a-l ţine în ţară şi a-l aresta (anul trecut s-a creat confuzia cu Gabriel Bivolaru şi  s-a înscenat ca pretext pentru a-l aresta trecerea frauduloasă a graniţei la Vama Nădlac atunci când domnul profesor Gregorian Bivolaru avea dreptul legal să iasă din ţară) ?



De ce a fost necesar ca domnul profesor Gregorian Bivolaru să fie adus în lanţuri la Bucureşti sub o escortă de care nici cei mai mari ucigaşi în serie nu au avut parte ?



Răspunsurile la aceste întrebări pe care ziariştii nu sunt interesaţi să le formuleze nici faţă de ei şi nici faţă de cei răspunzători vor rămâne un mister. Cert este că atunci când vine vorba despre domnul profesor Gregorian Bivolaru oamenii de presă şi autorităţile se comportă ca nişte experţi în materie deşi habar nu au despre ce vorbesc şi admit că nu au informaţiile necesare doar atunci când discuţiile intră pe o pantă nedorită. Sau poate că ştiu foarte bine ce fac şi intenţionat strecoară informaţii greşite sau trunchiate? Dacă ar fi aşa atunci l-am putea felicita pe realizatorul emisiunii sus-amintite, domnul Stelian Tănase pentru cât de bine îşi face treaba atunci când pune întrebări vorbind despre GABRIEL Bivolaru. Şi îl putem felicita şi pe şeful Poliţei Române  căci în loc să îl corecteze pe jurnalist îi răspunde cu nonşalanţă vorbind despre GREGORIAN Bivolaru. În asemenea hal de manipulare am ajuns, fiecare spune ce are chef iar publicul înţelege deja singur ceea ce trebuie: adică, în definitiv, ce mi-e Gabriel, ce mi-e Gregorian, tot cu G începe şi ideea o ţineţi voi minte, ca nişte telespectatori cuminţi şi naivi ce sunteţi, toată lumea de-abia aşteaptă să fie prins!



Există în continuare mari eforturi pentru a ridica opinia publică împotriva domnului profesor Gregorian Bivolaru şi metodele sunt evidente: minciuna şi manipularea, exagerarea, generalizarea, lansarea de zvonuri contradictorii şi crearea de confuzie pentru ca nimeni să nu mai ştie ce să creadă şi să aleagă varianta servită abil de cei care orchestrează din umbră acest spectacol. Noi suntem aici însă ca o probă vie pentru a mărturisi împotriva acestor minciuni şi pentru a avertiza asupra pericolului pe care dezinformarea unei mase mari de oameni şi atragerea complicităţii tăcute a acestora îl reprezintă. Nu domnul profesor Gregorian Bivolaru reprezintă un pericol iar necesitatea privării sale de libertate este total nejustificată. 


Extras din Emisiunea „10 şi un sfert”, realizator Stelian Tănase.
Invitat: chestorul Fătuloiu, şeful Poliţiei Române.
REALITATEA TV 23 februarie 2005
 
Stelian Tănase: În conferinţa de presă de astăzi aţi recunoscut eşecul în ceea ce priveşte capturarea lui Gregorian Bivolaru. Cât timp vă mai trebuie să-l prindeţi p-ăsta?
Chestorul Fătuloiu: În România sunt peste 1000 de urmăriţi general. În lume sunt foarte mulţi urmăriţi internaţional pe care îi caută şi FBI-ul şi ştiţi… şi toate agenţiile internaţionale.
Stelian Tănase: …..da, dar a fost un caz atât de spectacular. Toată lumea îl cunoaşte la figură…
Chestorul Fătuloiu: Este adevărat că datorită mediatizării Bivolaru este un caz special, nu din punct de vedere al pericolului pe care el îl produce prin rămânerea în libertate. Există o echipă de poliţişti, cum există şi pentru alţi urmăriţi general…
Stelian Tănase: ….Şi nu i-aţi dat afară, nu i-aţi sancţionat că nu-l prind… Ce le spuneţi? ….când vin şi spun că  „tot nu l-am găsit, tot nu ştim”…
Chestorul Fătuloiu: Eu am evaluat activitatea lor, există activităţi foarte concrete şi au continuitate în activitatea investigativă şi noi sperăm, aşa cum sperăm şi pe ceilalţi să-i prindem, să-l realizăm.
Stelian Tănase: E un eşec de proporţii. Lumea aşteaptă să-l prindeţi!
Chestorul Fătuloiu: Este un eşec. Orice neîmplinire a Poliţiei trebuie s-o recunoaştem este un eşec şi de-aia suntem responsabili faţă de cetăţean.
Stelian Tănase: Credeţi c-a avut complicităţi  în poliţie când a dispărut?
Chestorul Fătuloiu: Nu pot să fac afirmaţii pentru că n-am participat la investigarea acestui caz”



februarie 2005
yogaesoteric.net


 



 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More